Adófórum

Adózási és számviteli információk

Munkavállaló bérlet térítése

Juttatások, költségtérítések

Munkavállaló bérlet térítése

HozzászólásSzerző: Lkarcsi45 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók! Kft. újonnan belépett dolgozója vonattal jár be dolgozni. Kértem a dolgozótól, hogy a bérlet vásárlásakor kérjen számlát, a bérletet pedig utólag adja le, amikor az már lejárt.

1. A kifizetés történhet a számla leadásának napján? Mivel a számla hónap elején van (előre veszi a bérletet), a bérletet meg utólag adja le.

2. Mekkora összeget téríthet a munkáltató? A 78/1993-as korm.rendelet szerint

3. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalónak megtéríteni a munkába járást szolgáló bérlettel vagy teljes árú menetjeggyel való elszámolás ellenében azok díjának

a) 86%-át, ha országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályon;...utazik.

 Ugyanakkor az SZJA törvényben meg azt olvastam, hogy: 25.§

(2) A nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet e törvény szerint a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, továbbá azt a bevételt,

 

b) amelyet - figyelemmel a (3)-(4) bekezdés rendelkezéseire is - a munkáltatótól a munkába járásról szóló kormányrendelet szerinti munkába járás esetén

ba) az utazási bérlettel, az utazási jeggyel történő, az említett kormányrendelet által előírt elszámolás ellenében, legfeljebb a bérlet, a jegy árát meg nem haladó értékben (ide értve azt az esetet is, ha a juttatás a munkáltató nevére szóló számla ellenében történő térítés formájában valósul meg), vagy .....

 

 Ezt azt jelenti, hogy a munkáltató döntése alapján megtérítheti a teljes bérlet árát a dolgozónak, anélkül, hogy a dolgozónak adóznia kelljen utána?

3. A hozott számla összegéből az ÁFA levonható, vagy sem?

Válaszaitokat előre is köszönöm. 

 

 

 

 

 

Lkarcsi45
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Munkavállaló bérlet térítése

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd nov. 06, 2007 2:01 pm

Szia!

1. Igen, első alkalommal nyugodtan fizesd ki a számlát a bérlet csatolása nélkül. És a következő hónapokban mindíg az előző havi bérletet csatoljátok az aktuális számla mögé.

2. Igen, meg lehet téríteni. De azt kapásból nem tudom, hogy esetleg a cégnek nincs-e valami plusz terhe a miatt, hogy teljes összeget térít.

3. Szerintem nem. A múltkoriban olvastam egy állásfoglalást, mely szerint még az ebédjegyekhez kapcsolódó piti kis áfa sem vonható le, mert nem közvetlenül a termelő tevékenységhez kapcsolódik!!! (Mondjuk ezen némiképpen kiakadtam.)

Zsuzsa 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Munkavállaló bérlet térítése

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd nov. 06, 2007 2:05 pm

Szia!

Igen megtérítheti a teljes bérlet árát a munkálaltató, ezt az összeget nem kell a magánszemélynél figyelembe venni. Számla nélkül is meg lehet téríteni, ha utólag leadja a bérletet.

Az áfa nem vonható le. Az is meg lehet tenni, hogy a bérletet a munkáltató vásárolja meg, és utána átadja a dolgozónak.

Üdv.: Szilvi

stamasi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Munkavállaló bérlet térítése

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd nov. 06, 2007 2:34 pm

Sziasztok!

Szilvivel egyetértve, annyit tennék hozzá az ÁFÁ-hoz, hogy valóban nem vonhatja le a kifizető a kifizető nevére szóló számla alapján sem a számlában lévő ÁFÁ-t, mert ha a munkáltató veszi a fáradságot és minden dolgozója részére kiszámlázza pl. (táv.busz-nál 20%, vasútnál 14 %) dolgozói térítést, s úgy gondolja, hogy mint közvetített szolgáltatást adja tovább ezért az összegért, akkor sem vonható le az ÁFA, mert ugyan az ÁFA tv. nem határozza meg az irreálisan alacsony árat, de mint tudjuk az 50 % alatti árat irreálisnak minősítik. A munkáltató pedig nem kérhet a dolgozótól a 20, illetve 14%-nál többet a munkábajárás utazási szolgáltatás "közvetítéséért", mert az Mtv. kötelezi a munkáltatót a munkábajárás utiktsg megtérítésére. Ami a munkáltató választásától, illetve a munkavállalóval történt megállapodásnak megfelelően lehet a bérlet, vagy jegy teljes értéke, vagy kizárólag a kormányrendeletben szereplő mérték (80%, 86%, saját gk-nál 9 Ft/km.) 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég