Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adómentes ajándékozás

Juttatások, költségtérítések

Adómentes ajándékozás

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziatok!

Azt szeretném kérdezni, hogy véleményetek szerint a kifizetőként a magánszemélynek évente 3 alkalommal adható 6250 Ft ajándék/utalvány járulékmentes-e?

Az egyértelmű, hogy SZJA mentes, és tb/eho fizetési kötelezettség sem áll fent sztem, mert ugye a Tb tv. 4. § k, alapján az üzleti ajándékot kiveszi a járulékalapot képező jövedelmek közül....

Ugy gondolom, hogy üzleti ajándék adható a munkavállalónak is, nem csak az üzletfeleknek... bár az Szja tv. 69. § (10) ből azért egyértelműen nekem nem jön le ez...

Az Eho tv. 3. § ba) pontja szerint eho sem terheli, mivel szja sem...

Szóval ahogy vizsgálódtam arra jutottam, hogy sztem a munkavállalónak adott 6250 Ft évi 3 alkalommal adó/járulékmentes.

Kérlek cáfoljatok vagy erősítsetek meg... 

üdv: Barti 

Bartiiroda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Adómentes ajándékozás

HozzászólásSzerző: sabina » kedd okt. 24, 2006 12:24 pm

Kedves Barti!

Szerintem sem kell sem járulékokat sem pedig ehót fizetni a kifizető  által adott csekélyértékű ajándékok után.

Én úgy vezettem le, hogy Szja tv. 1. sz. melléklet 8.19  összeget, 3 alkalmat, csekélyértékű ajándékként való nyilvántartást figyelembe vettem (külön fkv-em van rá és " analitikát "is vezetek, név szerint könyvelem).

Az adó mentes bevétel nem tartozik az összevonandó jövedelmek adó alapjába, s mint ilyen a Tbj. tv. 4. k) nem járulék alap.

Az ehót is kizártam, mert az Eho tv. 3. § szerint nem alapja.

Üdvözlettel

Kicsi

sabina
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Adómentes ajándékozás

HozzászólásSzerző: opika » kedd okt. 24, 2006 5:02 pm

Kedves Barti!

A munkavállalónak adott csekély értékű ajándék nem minősül üzleti ajándéknak, mivel az üzleti ajándék az üzleti partnereknek adható. Van amikor a reprezentációba el tudom számolni a dolgozónak is adott juttatást, de csak akkor, ha a legnagyobb körültekintés ellenére sem különítheti el az üzletfeleknek és a dolgozónak adott juttatás. Például egy rendezvényen, ahol a dolgozók is kaphatnak a pogácsából (tetszés szerint behelyettesíthető) és nem állapítható meg, hogy mit kapott az üzletfél, és mit a dolgozó.

A kis értékű ajándékról, amit jelenleg évente háromszor adhat a kifizető (saját dolgozójának vagy más személynek) a minimálbér 10%-áig adómentes. Az adómentes juttatás esetében sem járulék, sem egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség nem merül fel. 

2007. januártól azonban szigorodik a jogszabály, nem mindenkinek adható csekély értékű ajándék adómentesen, elsősorban a szakszervezet és a munkáltató adhat tagjának, munkavállalójának, nyugdíjas tagjának, nyugdíjas volt munkavállalójának, illetve meghatározott esetekben ezen személyek közeli hozzátartozójának.  

opika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Adómentes ajándékozás

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. okt. 26, 2006 5:56 pm

Szia Barti!

Csekély értékű ajándékot bármely kifizető, bármely magánszemélynek adhat évi 3 alkalommal függetlenül attól, hogy az ajándékozó és a megajándékozott között milyen jogviszony áll fenn. Ügyelni kell a megfelelő dokumentációra. Üzleti partnernek is adható, csak ekkor nem minősül üzleti ajándéknak, tehát nem fogyasztja az adómentes üzleti ajándék keretet. Eismert ktg a TAO-nál. A meghaladó rész a jogviszonytól függően adó, pontosabban járulékköteles. Az áfa levonhatósági határ azonban csak 5.000,- Ft-ig igaz.

Az üzleti ajándék nem része a repinek, de természetbeni juttatás. A mentességre vonatkozóan két korlát van: létszámfüggő illetve szabályozott az egyedi érték is. Saját dolgozó esetében pedig nem értelmezhető. A juttató tevékenységével összefüggő üzleti, szkmai stb. kapcsolatok keretében adhatóLehet termék, szolgáltatás és utalvány -értékpapír nem.

Mint ahogy madóra irta, jővőre szigorodik, már nem kaphatja bárki, csak egy jól leszűkített kör. Úgytudom még a társaság tagját is kizárták.

P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Adómentes ajándékozás

HozzászólásSzerző: verebélyi » pén. okt. 27, 2006 5:27 am

Az ajándék egy gyűjtő foglom, melyen belül létezik üzleti ajándék, vagy csekély értékű ajándék, illetve vannak még mások is. Ezek a halmazok nem egymástól elkülönülő, hanem helyenként egymást átfedő részek.

Ha a munkavállalódat ajándékozod, akkor az nem lehet üzleti ajándék, mert nem üzleti partnered. Ha a munkavállalódnak adott ajándék évente max 3-szor történik és nem haladja meg a minimálbér 10%-át, akkor lehet csekély értékű ajándék. Szja és járulékmentesen, a tao szerint elismert költségként. Ha meghaladja a korlátokat, akkor a felek között fennálló jogviszony szerint adózik.

Ha az üzleti partneredet ajándékozod meg, az például lehet üzleti ajándék is, vagy akár csekély értékű ajándék. El kell dönteni hova sorolod, mert eltérők az adószabályok:

- ha üzleti ajándékként számolod és az értéke kisebb, mint 10 ezer Ft és a létszám függvényében adómentes, akkor  járulékmentes is, a tao-ban elismert költség

- ha üzleti ajándék 10 ezer alatt, de a létszámtól függő korlát felett, akkor szja és eho köteles, és a tao-ban elismert költség, az adófizetés azonban csak a beszámoló közzétételével

- ha üzleti ajándékként számolod és több, mint 10 ezer az értéke, akkor szja és eho köteles, de a tao-ban elismert költség, az adó azonban a juttatás pillanatában.

- ha csekély értékű ajándékként adod, (mert  megfelelsz a 3-szori és értékkorlátnak), akkor szja és járulékmentes, a tao-ban viszont nem elismert költség. A TAO bevallásban adóalapot emel!

A sokféle lehetőség közül ki kell választani a legolcsóbbat!

verebélyi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Adómentes ajándékozás

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. nov. 02, 2006 12:02 pm

Helló Csaba!

Szóval én is megnéztem miután elolvastam a hozzászólásokat. A szigorítás való igaz, de egyébként is azért találták ki, hogy csak a munkavállalóknak lehessen osztani ne pedig fűnek-fának. Úgyhogy annak ellenére, hogy idén még lehet én nem buzdítok senkit arra, hogy vadul ajándékozni kezdjen aztán meg majd lehet magyarázkodni. Ha mégis szép számmal akar elszámolni ajándékot, akkor vezessen róla nyilvántartást, hogy mikor kinek mit.

Az üzleti célról meg csak annyit, hogy a kutyát nem érdekli, ha a munkavállaló kapja az üzleti ajándékot csak a nyilvántartáson (ha készül) egy üzleti partner neve szerepeljen. Ez majdnemhogy olyan hogy jár mint a reprezentáció, hogy így le lehessen nyeletni valamennyi költséget.

Üdvözlettel: Gyergyói István

Ui: Már hajnalban megírtam csak olyan fél négy körül elszállt a netem és nem tudtam beküldeni, de ha már egyszer leírtam...

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Adómentes ajándékozás

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » csüt. nov. 02, 2006 5:09 pm

Hali István!

Nálam most egyre többször felmerül a kérdés, hol TESCo-s körlevél kapcsán, hol egyébként, mert ugye jön az év vége is, és már senki nem akar - úgy mint évekkel ezelőtt - zsebből fizetni, hanem megy az okoskodás, mit, hogy lehet adni, hogy lehet a legolcsóbban megúszni... stb.

üdv: Csaba

Bartiiroda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Re: Adómentes ajándékozás

HozzászólásSzerző: leichtman » csüt. aug. 09, 2018 6:54 pm

Kedves Hozzáértők!

Egy rendezvényen (ifjúsági találkozó 30 résztvevővel) fejtörőjáték nyereménye táblás csokoládé.
Ez milyen módon számolható el? Szerintem nem reprezentáció, viszont nem üzletfélnek adom.
A rendezvény költségei között elszámolhatom-e annak ellenére, hogy élelmiszer?

Köszönöm: Leitomi
leichtman
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: csüt. aug. 09, 2018 6:47 pm


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég