Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adóalapmódosító tételek önrevíziója

TAO

Adóalapmódosító tételek önrevíziója

HozzászólásSzerző: Temesvári » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Adott egy Kft. 2006. évben totalkaros lett egy viszonylag új autó. Kivezettük a nyilvántartásból.

A szabályok szerint módosítottuk az adóalapot. A számvitel szerinti kivezetéskori nettó értékével növeltük, a társasági adó szti nyilvántartási értékével csökkentettük, miután a kivezetéskori nettó értéket elszámoltuk ráfordításként. Év végén, sőt mérlegkészítéskor is még ment a biztosítóval a vita, hogy mennyit fizet a roncsért. Végén nem adták el a roncsot, hanem 2007 év végén felújították. Ezért vissza kell állítani az eredeti állapotot.

Kérdésem az, hogy önrevíziónál figyelembehetem-e azt, hogy az adóalapot a 062903 és 062904 lapon befolyásoltam, (mert az adóalapmódosító tételeket önmagukban nem lehet önrevíziózni!)  vagy nem?

Temesvári
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Adóalapmódosító tételek önrevíziója

HozzászólásSzerző: validitas » pén. márc. 28, 2008 10:49 am

Szerintem figyelembe veheted, hiszen nem csak a mérleget érintő önrevízióról van szó, hanem a társasági adó alapját, így a társasági adót érintő önrevízióról is. Tehát a társ. adót fogod önrevíziózni 0629-es bevallás feltüntetésével, de 101-es adónemet. Hogy mi okozza az adó önrevízióját, azt az önellenőrzésről készített leiratban kell levezetni.

Azonban én nem vagyok abban biztos, hogy önrevíziót kell készíteni. Hiszen nem arról van szó, hogy a 2006-os mérlegkészítéskor, adóbevalláskor valamit tévesen vettetek figyelembe. Hanem arról, hogy az akkor helyesen számított állapot 2007-ben megváltozott. Úgyhogy szerintem 2007-ben kell bevételezni a helyreállított gépjárművet. Nyilván egyéb bevétel keletkezik, hiszen a biztosító helyreállítása nyomán keletkezik a bevételezési érték. De remélem, más hozzászólók is megírják a véleményüket.

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron