Adófórum

Adózási és számviteli információk

cégautó e.v. - gépjárműadó

Egyéni vállalkozók

cégautó e.v. - gépjárműadó

HozzászólásSzerző: molnar.kati » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Segítők!

A kérdés a következő:

Egyéni vállalkozó 2009. február 1-el eladta a kocsiját. A helyi adócsoporttól kapott gépjárműadó fizetésre csekket a régi autóra vonatkozóan egész 2009. évre, mivel 2009. január 1-én ő volt a kocsi tulajdonosa.

Ugyanakkor 2009. február elején vett egy teljesen új autót, tehát nem tulajdonostól használtat, hanem újat. 

Mi a helyzet ilyenkor a gépjárműadóval? Az új autóra is egész évre neki kell fizetni a gépjárműadót? Tehát két autóra fog gépjárműadót fizetni a 2009. évre, a régi után, mert jan. 1-én még az övé volt, és az új autóra, mert annak meg nem volt január 1-én még tulajdonosa?

Erre vonatkozóan még nem kapott semmit a helyi adósoktól.

Ez most a cégautó adó bevallás kapcsán merült fel, mert a cégautó adóból levonható a befizetett gépjárműadó. Gondolom itt hónapokra arányosítani kell a félévre/évre befizetett díjat? Ha az előbbiek szerint két autó után fizeti, akkor mindkettő levonható vagy hogy van ez?

 

Előre is köszönöm a segítséget!

molnar.kati
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

cégautó e.v. - gépjárműadó

HozzászólásSzerző: 3HInfo » szer. ápr. 01, 2009 1:16 pm

Szia!

A törvény sajnos így szól. Ebben az évben két autó után kell adót fizetni.

A cégautóadóból csak annak az autónak az adóját lehet levonni arányosítva, amelyikre magát a cégautót fizeti. A másik gj adó csak a plusz teher.

üdv

Tica

3HInfo
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

cégautó e.v. - gépjárműadó

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. ápr. 02, 2009 9:35 am

Szia!  Az újonnan vásárolt autó után (zsír új, akinek korábban nem volt még tulajdonosa) a vásárlástól fog terhelni a gépjárműadó.  A másik, amit eladtál: mivel a gépjármű adó az egy éves adó és az kötelezett a teljes évi adó megfizetésére, aki január 01-én annak az üzembentartója volt. Tehát, aki megvette mondjuk január 02-án, vagy ahogy írod febr.01-én, ő 2009-ben nem fog gépjárműadót fizetni, mivel január 01-én az ev. volt a tulajdonos/üzembentartó a 2009-es teljes gépjárműadót ő köteles megfizetni.

A gépjárműadót gk. rendszámonként külön-külön kell megfizetni, külön-külön vetik is ki... a cégautóadónál nyilván csak az a gépjárműadó csökkentési lehetőség jöhet szóba, amit azután az autó után fizet, ami után cégautó adó fizetésére is kötelezett. ,  ahogy Tica is írja   Üdv.  

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 96 vendég

cron