Adófórum

Adózási és számviteli információk

Vpop mit kér boltostól?

Adatszolgáltatás

Vpop mit kér boltostól?

HozzászólásSzerző: Szabóné74 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Totál fel vagyok háborodva, de ez szegény boltos ügyfelemen nem segít. VPOP járt nála és épp nem volt meg egy számlája, de nem ez a lényeg. Sírva kérdezte őket, hogy akkor mondják már meg miket kell hogy vezessen, hogy minden rendbe legyen nála.

A válasz: kérdezze meg a könyvelőjét!!

Komolyan mondom első dühömben majdnem hivtam a vpop-t és felháborodűsomnak hangot szerettem volna adni. Szerintetek tényleg a mi feladatunk ez is?

Aki tud segitsen már, hogy mégis mi a nyavalyákat kér ha kimegy helyszinelni a vpop, mert órák óta nézem a netet, de konkrétan semmit nem találok, nem volt még boltosom. Készletnyilvántartás kell neki? Számlák az áru eredetéről, de erről kell vezetni nyilvántartást is? Mit még? Dohnyról mit?

Nagyon megköszönném,

Szabóné74

Vpop mit kér boltostól?

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. márc. 30, 2009 5:02 pm

Szia !

Az üzletek működését a 4/1997. (I.22.).korm.rend.szabályozza.

Aminek többekközött midenképpen az üzletben kell lennie, az az áru eredetét igazoló számla/számlamásolat. Erről nem kell a boltban nyilvántartást vezetni, de egy "beérkező" számlák nyilvántartása ajánlott, amit "belső" sorszámmal láthat el (pl: B-001, B-002.... Dátum, Szállító neve, áruféleség), és ennyi talán elég is azorkról a számlákról, amit átad a könyvelőjének. Üdv:Napraforgó 

24. §
(1) A kereskedő, illetve alkalmazottja ellenőrzéskor eredeti okirattal vagy hiteles másolattal köteles az árusításra való jogosultságát igazolni.

(2) A kereskedőnek az árusítás helyén rendelkeznie kell - a saját előállítású áru kivételével - az árusított termék eredetét hitelt érdemlően igazoló bizonylattal (számla, szállítólevél, termékkísérő okmány stb.). Amennyiben a kereskedő ezen bizonylatokat az adóhatósághoz bejelentett helyen őrzi, és ez nem az üzlet, úgy köteles az üzletben tartani az eredeti bizonylatok másolatát. Az ellenőrzést végző hatóság felhívására azonban köteles az eredeti bizonylatokat 3 munkanapon belül bemutatni

Napraforgó

Vpop mit kér boltostól?

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. márc. 30, 2009 5:15 pm

Szia! Nekem elég sok boltosom van, egy a lényeg, hogy az áru eredetét számlával vagy számla másolattal igazolni tudja. A jövedéki terméket jövedéki engedélyes kereskedőtől szerezze be.

Nekem a beérkező árukról, számlákról  nem vezetnek nyilvántartást, igaz egyéni vállalkozók. 

Szigoru számadásu nyomtatvány nyilvántartást, pénztárgép gépkönyvét, eü. könyvet, már mindenki kérhet mindent. 

Környezetvédelmi termékdíj nem tudom érinti-e, vagyis használ-e müa. szatyrot,italtermékek kereskedelmi csomagolása után van-e kötelezettsége? Ha igen bejelentkezett-e a VPOP-hez? 

Üdv. Ani

adotanacs

Vpop mit kér boltostól?

HozzászólásSzerző: TothZsuzsa » hétf. márc. 30, 2009 5:18 pm

Sziasztok!

Sajnos, függetlenül attól, hogy a 4/1997. /I.22./ sz r. mit ír, konkrét problémát jelentett, egyik esetben,hogy a boltban nem volt ott a számla a bemutatása 20.000,-Ft-ba került, a másik esetben csak fénymásolatban volt, ezt is fenntartással fogadták, a 3 percre levő könyvelő irodába sem engedték el,  ezért a megyeszékhelyre kellett elutaznia a vezető helyettesnek, ezzel elment fél napja, de legalább bűntetést nem kapott.

Az ellenőrök szerint minden számlának a helyszínen kell lennie, nincs már a 3 napos bemutatási lehetőség. A kereskedők beletörődtek, én pedíg idő hiány miatt azóta sem néztem utána, hogy van-e jogorvoslat?!

üdv. Zsu

TothZsuzsa

Vpop mit kér boltostól?

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. márc. 30, 2009 5:28 pm

Szia Zsu! Az nem lehet hogy ne fogadják el a másolatot. Pl. konkrétan van olyan eset, hogy egy számlának három helyen is kellene lenni. Ha semmi nincs, jogos a büntetés, valamint azt kérhetik hogy 3napon belül

mutassák be az eredetit. Üdv. Ani

adotanacs

Vpop mit kér boltostól?

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » hétf. márc. 30, 2009 5:53 pm

Sziasztok!

Art:

Mulasztási bírság

172. § (1) A magánszemély adózó 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha

g) az ellenőrzés időpontjában az áru eredetét tanúsító bizonylattal vagy annak másolatával nem rendelkezik,

Szintén Art:

A bizonylat megőrzése

47. § (1) A 44. § (1) bekezdésében meghatározott iratokat az ezek vezetésére kötelezett adózó az adóhatósághoz bejelentett helyen köteles őrizni.

(2) Az iratokat a könyvelés, feldolgozás időtartamára más helyre lehet továbbítani, az adóhatóság felhívására azonban azokat 3 munkanapon belül be kell mutatni.

Adóhatóságok Mo-on:

Apeh

Vpop

Önkormányzat jegyzője

(korábban még az Illetékhivatalok, de már ez is Apeh)

2005. évi CLXIV. törvény

a kereskedelemről

A kereskedelmi tevékenységek folytatásának egyéb feltételei

5. § (1) A kereskedőnek az árusítás helyén rendelkeznie kell - amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik - az árusított termék - beleértve a saját terméket is - eredetét hitelt érdemlően igazoló bizonylattal (számla, szállítólevél, termékkísérő okmány stb.). Saját előállítású termék esetén a termékhez felhasznált nem saját előállítású termék eredetét hitelt érdemlően igazoló bizonylattal kell rendelkeznie a kereskedőnek az árusítás helyén. Amennyiben a kereskedő a bizonylatokat az adóhatósághoz bejelentett helyen - de nem az üzletben - őrzi, köteles az eredeti bizonylatok, dokumentumok másolatát az üzletben tartani. Az ellenőrzést végző hatóság felhívására köteles az eredeti bizonylatokat, dokumentumokat három munkanapon belül bemutatni.

(2) A kereskedő köteles biztosítani, hogy a vásárló a megvásárolni kívánt termék jellegétől függően, annak méretét, súlyát, illetve használhatóságát az üzletben ellenőrizhesse.

(3) A kereskedő, az üzletben foglalkoztatottakkal szemben nem tanúsíthat olyan magatartást, amely a foglalkoztatott személyiségi jogait, az egyenlő bánásmód követelményét, a munkaviszonnyal kapcsolatban létrejött szerződést sérti, vagy joggal való visszaélésnek minősül.

(4) Az üzletekben jól látható és könnyen hozzáférhető helyen a kereskedelmi hatóság által hitelesített, folyamatosan számozott oldalú vásárlók könyvét kell elhelyezni. A vásárlók a vásárlók könyvébe bejegyezhetik az üzlet működésével, továbbá az ott folytatott kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos panaszaikat és javaslataikat. A vásárlót e jogának gyakorlásában megakadályozni vagy befolyásolni tilos. A bejegyzések kapcsán a kereskedő a külön jogszabályban meghatározottak szerint köteles eljárni.

(5) Üzlet nélkül folytatott kereskedelmi tevékenység esetén a kereskedő köteles tájékoztatni a vásárlót a székhelyéről, a panaszügyintézés helyéről, illetve az adott tevékenység, kereskedelmi forma vagy módszer sajátosságaihoz igazodó módjáról, a tevékenységre, kereskedelmi formára vagy módszerre vonatkozó külön jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően.

(6) A kereskedelmi és fizető-vendéglátó szálláshelyeket, illetve a falusi szálláshelyeket szolgáltatásaik színvonalától függően - a külön jogszabályban foglaltak szerint - osztályba kell sorolni, illetve minősíteni kell. A kereskedelmi és fizető-vendéglátó szálláshely osztályáról, illetve a falusi szálláshely minősítéséről a vendégeket tájékoztatni kell.

(7) Egyes termékek forgalmazását, illetve egyes tevékenységek folytatását külön jogszabály további feltételekhez vagy korlátozásokhoz kötheti.

(8)-(9)

Hogy az adójegyes termékekre esetleg milyen előírások vonatkoznak, abban az utóbbi időben nincs tapasztalatom.

Az APEH mostanában leltárt is kért az üzletekben ellenőrzéskor, erre vonatkozóan még nem kerestem jogszabályt, mert be tudtuk mutatni 3 napon belül.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

Vpop mit kér boltostól?

HozzászólásSzerző: nyár » kedd márc. 31, 2009 5:28 pm

Szia Szabóné74!

Ne haragudj, de engem is érdekel a téma, csak egy induló /EV/

kiskocsmáról lenne szó, ott mit kérhetnek a VPOP ellenörők?

Sajnos nem volt még ilyen ügyfelem. A havi standolást csak a

"rövid italokról"  /vodka, pálinka, rum, konyak stb./ kell készíteni?

S ezt a nyomtatványt, vagy tömböt hol lehet beszerzni?

A nyomtatványboltban azt modták, hogy ami náluk kapható,

az nem jó.

Előre is köszönöm a válaszokat, már így is sokat segítettetek.

Üd.:  Ica

nyár

Vpop mit kér boltostól?

HozzászólásSzerző: Zskovács » szer. ápr. 15, 2009 9:28 am

Sziasztok!

Véletlenül bukkantam a témára, de van a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban egy olyan kötelezettsége, amit állítólag a VPOP kifogásol, illetve be kell mutatni egy ellenőrzés alkalmával, még pedig:

A csomagolásra vásárolt csomagolóanyag nyilvántartása.

Nekem is van egy kis boltom, amit könyvelek, az alábbit csináljuk:

A vásárolt csomagolóanyagot "bevételezi" és a fogyást folyamatosan vezeti.

Gyakorlatilag a környezetvédelmi termékdíj bevallás alapdokumentuma. A boltos tudja, hogy mikor vásárol csomagoláshoz papírt, tasakot, stb...kiírja magának a számlából, és feltételezhetően akkor vásárol újra, ha elfogyott az előző készlete.

Tudjuk, hogy egy kisbolt nem használ akkora mennyiséget, hogy ez havonta 1000.- Ft termékdíj kötelezettséget jelentene, de egy könnyebség már van, hogy az éves bevallóknak nem kell már negyedévenként bevallást küldeniük. KT09Bev. Bevétele nem lesz belőle az állambácsinak, de miért ne nehezítse meg a vállalkozók amúgy sem könnyű életét.

Itt is arra meg ki a játék, hogy legyen miért büntetni, őrület!!

Zsuzsa

Zskovács

Vpop mit kér boltostól?

HozzászólásSzerző: gizuzmo » csüt. ápr. 16, 2009 5:09 am

Ja meg azért annak is van némi költsége hogy megcsináld a bevallásokat, hiába termékdíjfizetési nem lesz.Gondolok itt a gln,vpid számokra, na meg ha meg kell fizess azért vkit hogy magát a bevallást megcsinálja.Mi most fogunk önellenőrizni, egészen 2003-ig visszamenőleg mert nem csináltunk bevallást 1 fajta csomagolóról, és muszáj voltam bevállalni, mert a szolgáltató cégnél igen sokba került volna a dolog. És nem is egyszerű.2003-2007 máshogy mint 2008, még csak az űrlapok betűjele sem ugyanazt takarja, szóval nagy sz....kodás az egész, de mondom úgy néz ki termékdíjat nem kell fizetni!!!!! Hát ezért tart itt ez az ország ahol.....
gizuzmo

Vpop mit kér boltostól?

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. ápr. 16, 2009 5:37 am

Sziasztok!

Futólag bepillantottam a fórumra így akadtam erre a kérdésre. Egy kis helyesbítést téve: a hatályos rendelet a 133/2007. korm r. ( 4/1997 már hatályát vesztette)

Az alapnyilvántartásokról és kiegészítő nyilvántartásokról az szja törvény 5 sz. melléklete rendelkezik, e szerint a szállítónyilvántartást vezetni kell a boltban napi rendszerességgel, időrendi sorrendben. 

A törvényben részletesen utána nézhetsz mi az ami még szükséges.

Üdv.

garbo50

Vissza: Adatszolgáltatás