Adófórum

Adózási és számviteli információk

Cégautóadó fuvar esetében

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: margó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Ha csak januárban számoltam el a személygépkocsi után költséget, akkor ugye nem kell fizetni az új cégautóadót? Nem terveztük a további hónapokban költséget elszámolni az szgk-ra, mert olyan kevés a költség. Közben március hónapban úgy alakult, hogy fuvarba kellett menni a  személyautóval, egy belföldi és egy külföldi útról van szó. Az egyéni vállalkozó autóját az egyik gépkocsivezető vezette, az utakhoz belföldes és külföldi kiküldetésit írtunk. Ebben az esetben erre a két útra elszámolhatom-e a megengedett költséget a cégautóadó megfizetése nélkül? Köszönöm! Szép napot Mindenkinek! Margó
margó

HozzászólásSzerző: kiskuszko1 » pén. márc. 27, 2009 3:13 pm

A cégautóadót azokra a hónapokra fizeted, amikor használod. Ez az autó saját, vagy a vállalkozás keretén belül vetted? Mert pontosan nem emlékszem, de mintha ez sem lenne mindegy.

Márciusra  be kell fizetned, nekem ez az egyértelmű!

Kuszi

kiskuszko1

HozzászólásSzerző: margó » pén. márc. 27, 2009 3:22 pm

Szia! Egyéni vállalkozóé az autó, magánszemélyként vette meg, használja a vállalkozása érdekében és saját célra is. Márciusban csak a fuvarral kapcsolatos költséget szeretnénk elszámolni. Margó
margó

HozzászólásSzerző: margó » pén. márc. 27, 2009 4:34 pm

Még eszembe jutott valami,lehet butaságnak tűnik a kérdésem. Ugye a  cégautó adót negyedévente kell bevallani,  a vállakozó viszont havi bevalló, tehát már beadta a februári 0901-esét, akkor a márciusiban kell majd szerepeltesse a februári és a márciusi cégautóadót, ha mégis úgy dönt, hogy számol el költséget? Köszönöm! Üdv! Margó

margó

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. márc. 27, 2009 5:51 pm

Szia Margó! Szerintem jól gondolod, márciusra kell majd bevallania, de nem azért, mert a februári már elment,hanem azért, mert az első cégautóadó áprilisban lesz esedékes, mert negyedéves adó. Nem olvastam, de én úgy értelmezem, hogy hasonló a szakképzésihez. Az ugyebár első lépésben féléves, júniusra valljuk. A havi vagy negyedéves 0901-es bevallók egészen addig nem vallanak ilyet.

Üdv: Edit

olahneedit

HozzászólásSzerző: kiskuszko1 » szomb. márc. 28, 2009 4:03 pm

Szia!

Negyedévente kell vallani, elöszőr február-márciusra ápr.20-ig.

A cégautóadót önadózással negyedévenként, a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell megállapítani és megfizetni az állami adóhatósághoz a naptári évben azokra a hónapokra, amelyekben az adókötelezettség fennáll. A bevallást a 0901. számú „Bevallás az egyes adókötelezettségekről az államháztartással szemben havi, évközi (negyedéves), éves bevallás benyújtására kötelezett adózók részére” elnevezésű nyomtatványon kell teljesíteni szintén negyedévenként, a negyedévet követő hónap 20. napjáig.

Kivételek az adó tárgyi hatálya alól

Nem tárgya az adónak az a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi,

o       amelynek használatával összefüggésben a tulajdonos vagy a személygépkocsi magánszemély használója – költségei ellentételezésére – kizárólag kiküldetési rendelvény alapján [Szja tv. 7. §-a (1) bekezdésének r) pontja] kap költségtérítést, függetlenül a költségtérítés összegétől (az e jogcímen kapott költségtérítés ugyanis nem tekinthető a személygépkocsi utáni költségnek), kivéve, ha a költségtérítéssel szemben a magánszemély a személygépkocsi utáni költséget tételes költségelszámolással számol el;

A kiküldetést nem tekinti költségnek. Még azért én is elolvasgatom egy kicsit később, most mennem kell.

Kuszi

kiskuszko1

Vissza: Egyéni vállalkozók