Adófórum

Adózási és számviteli információk

járulékbevallás, megfizetés utólag

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: norina » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. A férjem másodállású egyéni vállalkozó, akinek a főállású (36 órát meghaladó) munkaviszonyát 2009. január 1-től 4-ig (azaz négy napra) megszüntették, és 5-étől jelentették be ismét biztosítottként, ellenőriztem az ügyfélkapun. Most derült ki, és most hívták fel rá a figyelmem, hogy akkor arra a 4 napra főállású EV volt, és a járulékokat meg kell fizetni. Még sosem számoltam, vallottam be, és fizettem meg járulékot, így az APEH honlapját hívtam segítségül. Nem volt a vállalkozásból bevétel és kivét sem. Kérném a segítségeteket, hogy jól számoltam-e ki a járulékokat:

Járulékalap: a minimálbér 2x-ese, az APEH honlapjáról: a minimum járulékalap 30-ad része 4.600 Ft * 4 nap = 18.400 Ft Ha jól gondolom, ez után kell a járulékokat kiszámolni.

TBJ 29%

NYBJ 24% = 4.416 Ft

EBJ 5% = 920 Ft

NYJ 9,5% = 1.748 Ft

EBJ 6% = 1.104 Ft

EHO: 65 Ft/nap * 4 nap = 260 Ft

Vállalkozói járulék 4 % = 736 Ft

Ha nem jól számoltam, javítsatok ki!

norina

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. márc. 27, 2009 3:26 pm

Szia Norina!

A járulékmértékek jók. Azt írod, hogy nem volt bevétel. Én biztos nem fizetném a dupla minimálbér után a járulékot (legminimálisabban-jó magyarsággal kifejezve- legalább a min.bér. után kell járulékot fizetni).

Nem tudom, azt mondták-e- Neked:

1., változásbejelentőn jelenteni kellett volna- 09T101E- 15 napon belül- amikor főállású ev-vé vált, majd pedig amikor másodállású ev lett ismét

2., 09t1041 bejelentőt szintén küldeni kellett

3., január hónapra a 0958 bevallást be kellett volna adni

Üdv.Nelly

ui: magánnyugdíjpénztári tagság? Ha nem tag akkor tb alapba megy  a 9,5 %.

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: norina » pén. márc. 27, 2009 4:27 pm

Kedves Nelly!

Köszönöm a gyors választ.

De ha csak min.bér után fizetem, akkor nem kell valami külön nyilatkozat az APEH felé?

Semmi nem lett küldve, így most küldjem be az 1-3 pont alatt felsoroltakat?

És a késedelmi pótlékkal ilyenkor mi van, mert ugye ez az eset nem önellenőrzés, mert nincs mit ellenőrizni.

norina

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. márc. 27, 2009 4:59 pm

Ajajj!

Úgy veszem ki, semmi bevallás, bejelentő nem ment.

Külön nyilatkozat nem kell, mert az 58-as egyben a nyilatkozat (az csak 2006-ban volt, azóta is úgy fogalmaz a Tbj, hogy külön bejelentés esetén.....).

Nem tudom, hogy hogyan fogják szankcionálni, mert nemcsak egy bevallásról, és bejelentőről van szó, ráadásul a határidőből elég rendesen kicsúsztál!

A késedelmi pótlékot majd az APEH fogja megállapítani, február 12-ig kellett volna megfizetni a járulékokat, ettől a naptól a megfizetés napjáig fogja a jegybanki alapkamat kétszerését számítani (időarányosan).

Nem tudom mi lenne a jobb, habár ezért lehet többen megrónak. Elsunnyogni azt a négy napot, talán nem veszik észre (ha észreveszik, akkor szintúgy büntetés), vagy beadni az összes bejelentőt és bevallást, nagy valószínűséggel némi bírság így is várható. 

Várjuk meg a Többiek véleményét is!

Üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: norina » pén. márc. 27, 2009 5:10 pm

Jaj Nelly olyan aranyos vagy.

De hát kezdők vagyunk mind a ketten. A párom a vállalkozását tavaly ősszel kezdte, én meg a könyvelését, és most tanulom ezeket.  Mit csináljak, így jártunk. Nem akarattal nem fizettünk, az a négy nap tényleg nem vág földhöz. Csak annyira az volt bennem, hogy másodállású és nem kell járulék, meg hát az adóbevallását és a hely IPA bevallását is akkor csináltam, ami megdolgoztatott egy kicsit. Tudom, ez az APEH-nak nem mentség. 

Hátha tényleg ír valaki  más is ezzel kapcsolatban valamit.

Szia

Norina

norina

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. márc. 27, 2009 8:43 pm

Sziasztok!

Ez a "külön bejelentés" megfogalmazás engem is mindig megkavar. Akkor látom értelmét annak, hogy benne hagyták a törvényben, hogy ha vlaaki tényleg nem ad be 58-ast, 08-ast valamely hónapról, akkor kötelezve legyen a dupla járulék után fizetni. Mindenesetre van abban valami amit Nelly mond, fölöslegesen ne fizessen az ember - duplán.

Ennek ellenére én mégis azt tanácsolom, hogy valld be a 18400 után a járulékokat, jól számoltál mindent. Abból nem lehet baj, és nyugodtan fogsz aludni.

Változásbejelentő kell, ahogyan Nelly is írta, 090101-el , hogy főállású lett, majd 090105-tel mégegy, hogy ismét 36 ó melletti. A munkáltatótól kell kérni egy igazolást ugyanúgy, mint régen tettétek, melyben igazolja, hogy 36 órát meghaladja a heti munkaidő, valamint azt, hogy a tételes ehót megfizetik utána. Ezt az igazolást a második 09101E mellé csatolni kell. Én kinyomtatnám, és személyesen vinném be. De erősítsetek meg, hogy ezt még mindig lehet kinyomtatva is.

A 0958-ason ha jól emlékszem, két lap kell, két különböző kóddal, két külön időintervallummal, nyílván a munkaviszonyos kód alatt nem lesz járulékalap.

Üdv: Edit

olahneedit

HozzászólásSzerző: norina » szomb. márc. 28, 2009 3:07 pm

Kedves Edit!

Nagyon  köszönöm a te segítségedet is. Most még jobban utánaolvastam, és tényleg igazatok van, elég lenne a min.bér után. Viszont mivel így is mulasztottam, hátha jó pont, hogy a dupla után fizetem meg a járulékokat. A munkáltatóira nem is gondoltam, hogy ismét be kell nyújtani, köszi.

Norina

norina

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. márc. 28, 2009 3:29 pm

Szia Norina!

Nem jó pont sajnos. Az adózásban nincs ilyen kategória. Előírás csak a min. bér, min. járulékalap, stb. Ezek hiányát szankcionál(hat)ják. Ha valaki többet vall be azzal nem foglalkoznak, ellenben a dupla járulékalap dupla pótlékalapot is jelent egyben.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: olahneedit » szomb. márc. 28, 2009 4:24 pm

Ez bizony tökéletesen igaz. Február 12-től március 30-ig (ugyebár leghamarabb akkor tudod utalni) pótlékolni fog az apeh keményen. Az "elkésett bevallás" megjegyzés ott lesz a folyószámlán, abban is biztosak lehetünk. Nem találtam viszont iránymutatást arra, hogy mit is tekintenek "elmulasztott" bevallásnak. Azt is ha késik, vagy azt,ha az adóhatóság felhívása előtt egyáltalán nem ment be bevallás. Valamikor, amikor ez az egész elektronikusdi megkezdte pályafutását, volt olyan jár. bevallásom, amely bizony csak éjfél után ment át. Lapultam is rendesen, hogy most mi lesz. Hát semmi nem lett. Pedig ott is csak a minimálbér után volt vallva. Az is igaz, hogy azóta már sok víz lefolyt a Dunán.....

Hát Norina, a döntés (és a felelősség) a te kezedben van. Amint a bevallást elküldöd, azt a bizonyos "bejelentést" is teljesíted azzal együtt. Üdv: Edit

olahneedit

HozzászólásSzerző: norina » kedd márc. 31, 2009 9:29 am

Sziasztok!

Letudtam a pótlást! Most várom (vagy nem) az eredményt, mármint a büntit illetően. 

A 09101E-t és a 09T1041-et papíron személyesen adtam be. Az ügyfeles is azt mondta, hogy elég a min.bér után fizetni, így azután fizettem.

Elektronikusan pedig beküldtem a 0801, 0958, 09NY bevallásokat, és átutaltam azt a rengeteg elmaradt járulékot.

Ja, és a legszebb az egészben, hogy a férjemnek épp ma adták oda a munkahelyén azokat a papírokat, amiket leszámoláskor kell kiadni. Na mondjuk, ha azt megkaptam volna januárban, biztos beugrott volna ez a főállású-járulékfizetősdi dolog. És tényleg, még az éves adóbevallást is úgy tudtam megcsinálni, hogy a párom külön kikérte (nem adták!) az adóbevalláshoz a papírt. Na szépen vagyunk, én meg reménykedhetek, hogy nem lesz nagy a bünti.

A lényeg, hogy most már jobban fogok figyelni, és köszönöm a segítségeteket.

Norina

norina

Vissza: Egyéni vállalkozók