Adófórum

Adózási és számviteli információk

Non profit egyesület - kötelező áttérés?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: mats » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözlök minden Fórumozót!

Több, mint egy hónapja nem voltam fent az oldalon. Hiányoztak a már oly jól ismert nevek. De most ismér beszállok a körhintába. És kérdésem is lenne hozzátok.

Van egy lovas egyesületem és egy szabadidőköröm, akiket eddig egyszeres könyvelő progival könyveltem. Most bizonytalan vagyok, mert valahol olvastam, hogy 2009. június 30-val át kell téárniük kettős könyvvitelre, de nem találok erre vonatkozólag semmi hírt, előírást, egyéb okosságot. Hálásan megköszönném, ha valami tv. helyre hivatkozva felvilágosítana valaki. mellesleg a szabadidőkörnek évente 100-200 ezer, a lovasegyesületnek, támogatásokkal, adományokkal együtt kb. 4,5 millió a bevétele.

Előre is köszi a választ. T. Kata

mats

HozzászólásSzerző: jozsa_b » szer. márc. 25, 2009 1:39 pm

Szia!

Az egyéb szervezetek beszámoló készítésének szabályait a Számviteli tv., illetve a 224/2000 kormányrendelet szabályozza. Ha ez változik, akkor változhat a beszámolót alátámasztó könyvvitel formája is. De a számviteli tv idevonatkozó szabályozását nem változtatták, sem a hivatkozott kormányrendelet nem módosult. Még csak nyomát sem látni, hogy egyáltalán módosulni fog.

Számviteli tv.

6 § (2) Az egyéb szervezet beszámolási kötelezettségének, beszámolót alátámasztó könyvvezetési kötelezettségének sajátosságait a vonatkozó külön jogszabály és e törvény alapján kormányrendelet szabályozza.

8. § (1) A beszámoló formája az éves nettó árbevétel nagyságától, a mérleg főösszegétől, a foglalkoztatottak létszámától, mindezek határértékeitől függ.

(4) Egyszeres könyvvitellel alátámasztott - a (2) bekezdés d) pontja szerinti - egyszerűsített beszámolót készíthet a gazdálkodó, ha azt e törvény vagy az 5-6. §-okban hivatkozott kormányrendelet lehetővé teszi.

224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet

a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól

7. § (1) Egyszerűsített beszámolót készíthet értékhatártól függetlenül az az egyszeres könyvvitelt vezető egyéb szervezet, amely csak alaptevékenységet folytat, illetve amelynek az alaptevékenységből, valamint a vállalkozási tevékenységből származó (ár)bevételének együttes összege - két egymást követő évben, évenként - az 50 millió forintot nem haladja meg.

8. § (2) Egyszeres könyvvitelt köteles vezetni az egyszerűsített beszámolót készítő egyéb szervezet, illetve a közhasznú egyszerűsített beszámolót készítő közhasznú egyéb szervezet.

Üdv. Bea

jozsa_b

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. márc. 25, 2009 3:37 pm

Sziasztok!

Nem vagyok profi a témában, mostanság kezdtem el elméleti szinten foglalkozni a non-profit szervezetekkel. Sehol nem olvastam hogy a könyvvezetésben változás lenne.

Kata! Nem azzal kevered véletlenül, hogy június 30 -cal megszűnik a kht cégforma. Vagy megszűnik a közhaszn. társaság, vagy átalakul non-profit gazdasági társasággá. Ha átalakul gazd. társasággá akkor csak kettős kv-t vezethet, tehát legtöbbjüknél áttérés lesz egyszeresről kettősre(gondolom a legtöbb egyszerest vezetett).

??

Üdv.Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: mats » szer. márc. 25, 2009 4:41 pm

Nos, lányok.... azt hiszem megvilágosodtam.  Valóban meglehet (sőt biztos), hogy a Nelly által írtakat olvashattam és ez okozott nálam zavart.

Mindenesetre kedves Nelly és Bea, köszönöm a gyors segítséget. Életet mentettetek. Köszönöm. Hálám és a pontok a tietek. További szép estét kívánok, T.Kata

mats

Vissza: Adatszolgáltatás