Adófórum

Adózási és számviteli információk

sztornó számla számlatömbben

Számlázás

sztornó számla számlatömbben

HozzászólásSzerző: monika13 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves fórumozók,

Segítenétek nekem abban, hogy kézi számlatömbben hogyan tudok sztornó számlát kiállítani, mi kell, hogy rákerüljön? Szóval adott a számlatömb, amibe kiállítjuk a normál kimenő számlákat. Tetejére ráírom, hogy "Számlával egy tekintet alá eső okirat"? A termék neve, jellemzői után ráírom, hogy pl. "AM8SB 1721896 számla sztornója"? Ez így o.k.? Vagy valami más kellene rá? Ugye mehet abba a tömbbe, mint a normál számlák?

Köszönöm előre is segítségeteket,

M. 

monika13
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

sztornó számla számlatömbben

HozzászólásSzerző: makrancoskata » kedd márc. 24, 2009 8:27 am

Szia!

 

Én úgy tudom, hogy kézi tömbben nincs ilyesmire mód, csak a gépi számlázással kell ezt megoldani,mert ott nincs javítási lehetőség.

Kézi számlában áthúzod az oldalt, és ráírod hogy stornó  , de figyelj oda, hogy mindhárom példány benne legyen, ha nincs benne, a kiadott példányt postán, vagy személyesen vissza kell kérned, akinek kiállítottad,

Mindezek után új oldalra kiállítod a helyes számlát, és természetesen megküldöd a partnernek.

 

Kata

makrancoskata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

sztornó számla számlatömbben

HozzászólásSzerző: mazsi5 » kedd márc. 24, 2009 9:26 am

Szia M!   Ha a tömbös számlát eredetileg már kiadtátok, tehát az a vevőnél van  és az ügylet meghíúsult, akkor szerintem a számlatömbből is kiállítható a "stornó számla",  ahol a számlán szerepelteted, hogy a AM..... számla stornója meghiúsulás miatt.  A mennyiségeket, értékeket mínusszal.    A stornó azonban nem ugyanaz, mint a helyesbítés.. Üdv.

 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

sztornó számla számlatömbben

HozzászólásSzerző: Robbanto » kedd márc. 24, 2009 9:54 am

Szia!

És mi a helyzet, ha a kiállító elírta a dátumot (2009-ben még az előző 2008.-as évet írta rá...) akkor vissza kell kérni a számlát és a tömbben áthúzni mind a 3 példány? És ha már erre a számlaszámra való hivatkozással ki is fizették a számlát?

Üdv: Robbantó

Robbanto
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

sztornó számla számlatömbben

HozzászólásSzerző: simke » kedd márc. 24, 2009 9:59 am

Szia Mónika!

A következőkre kell figyelni! Ez 2008-tól hivatalosan érvénytelenítő számla lesz, de a neve mindegy is, ha a számla tartalmából pontosan kiderül a gazdasági esemény meghiúsulása.

Kötelező adattartalma (új Áfa tv. 170.§)

1.            kibocsátás kelte

2.            sorszáma

3.            hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát módosítja

4.            az eladó és a vevő neve, címe és bármelyikük adószáma, ha azt az eredeti számla is tartalmazta

5.            a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint

6.            a módosítás természete, számszerű hatása 

Az én gépi számlázó programom a "számlával egy tek.alá eső okirat" címszót tünteti fel, ha egy kimenő számlámat stornózni akarok. Papír alapon is feltüntethető még külön ez a szöveg, de nem áthúzva  a "számla" megnevezést, hanem a megjegyzés rovatba írva!

Üdv Etus

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

sztornó számla számlatömbben

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd márc. 24, 2009 10:13 am

Szia Monika!

Mazsi véleményével értek egyet. Az áfa tv. nem határozza meg milyen nevet kell adni a sztornó számlának, ráírhatod hogy sztornó, vagy érvénytelenítő számla, szlaval egy tekintet alá eső okirat, természetesen hivatkozni kell az eredeti számlára, és mínusszal a tételek. Ugyanabban a számlatömbben kiállítható. Teljesítés az eredeti telj, dátum pedig amikor kiállítod.

A hajam égnek áll, amikor áthúzkodva visszaküldik a számlát, főként ha már a könyvelésemben is szerepel, sőt, már áfa-bevallás is ment. Ezt minden esetben visszaküldöm a sztornóval együtt.

Kézi számla javítása: egy határozott vonallal át kell húzni a helytelen adatot (úgy , hogy az eredeti olvasható maradjon), és fölé vagy alá írni a javítottat, szignózni, és dátumozni. Legutoljára így javítottuk a vevő nevét, visszaküldte az eredetit, a másolatokkal együtt javítottuk, majd postáztuk. Ez csak kézi szla esetén megoldható, de véleményem szerint az a megoldás is helyes, ha egy ún. számlával egy tekintet alá eső okirat kerül kiállításra, itt is hivatkozva az eredeti számlára.

Üdv.Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

sztornó számla számlatömbben

HozzászólásSzerző: simke » kedd márc. 24, 2009 10:15 am

Szia Robbantó!

Kicsit hosszú, de pontosan le van írva itt a menete!

A számlát befogadó vállalkozásnak az adó levonásához való joga csak abban az esetben nem sérülhet, ha a befogadásakor a befogadott számla tekintetében kellő körültekintéssel járt el. Ebbe a körbe tartozik a bizonylattal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzése. A számla esetében a kötelező tartalmi elemeken túl nagyon fontos, hogy hiba esetén a bizonylaton szabályszerű javítást eszközöljenek. Hibás számláról akkor beszélhetünk, ha a bizonylaton olyan név,- vagy számelírás szerepel, amely nincs kihatással a felszámított adó alapjára, vagy az adó összegére. Ebben az esetben a hiba, vagy a hiányosság az alábbiak szerint orvosolható.
A kézi kiállítású számla javítása akkor tekinthető szabályosnak, ha a téves adatot egy vonallal áthúzzák (úgy, hogy a hibás adat is jól olvasható maradjon) és ezt követően a helyes adatot olvasható módon a javítás fölé- vagy alá írják. Az ilyen módon javított bizonylatot természetesen a javítást végző személynek a dátum feltűntetésével alá kell írnia, mert lényegében ez hitelesíti a számlában a javított adatokat. Többpéldányos számla esetén a javítást a számla minden példányán el kell végezni. Természetesen az ilyen módon kijavított számla esetén az adólevonási jog a számla szerinti eredeti teljesítési időpontban gyakorolható, de leghamarabb attól az időponttól, amikor a szabályszerűen javított bizonylat a vállalkozás rendelkezésére állt. Üdv Etus

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

sztornó számla számlatömbben

HozzászólásSzerző: monika13 » kedd márc. 24, 2009 11:32 am

Köszönet mindenkinek, a formája mostmár összeállt a fejemben. De a teljesítés időpontjával, fizetési határidővel még gondban vagyok. A számla amit érvénytelenítek 2008. 05. 16-i teljesítésű. A vevő eddig nem fizette ki, reklamált, most derült ki, hogy jogosan, mert az 1200 oldalas kiviteli dokumentáció szerint valóban nem volt rá jogalapom, hogy neki kiszámlázzam, nem neki volt a dolga azt beszerelni. Most a számla érvénytelenítésekor mi lehet a teljesítési időpontom? 2008. május 16? 2008. december 31? 2009. március 31 (tértivevénnyel majd ekkor kapja kézhez)? Nekem a 2009. március 31 tetszene leginkább, az így o.k.?

Köszi, Móni 

monika13
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

sztornó számla számlatömbben

HozzászólásSzerző: simke » kedd márc. 24, 2009 11:53 am

Szia!

A stornó számlában a teljesítés időpontjaként a tévesen, vagy hibásan kiállított bizonylaton szereplő teljesítés időpontját kell feltűntetni. Nálad a számla kelte lesz az aktuális (mai vagy amikor ténylegesen kiállítod a számlát) és a fizetési határidő megállapodás alapján, vagy a vállalkozásnál szokásos fizetési határidő felszámítása. Üdv Etus

simke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

sztornó számla számlatömbben

HozzászólásSzerző: monika13 » szer. márc. 25, 2009 7:58 am

Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Végül még az APEH ügyfélszolgálatát is felhívtam. Igen, teljesítési idő az ami az eredeti számlán. Fizetési határidő pedig nem is kell rá. Összeállt nehezen, köszi :-)))

M. 

monika13
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég