Adófórum

Adózási és számviteli információk

Autójavító olajforgalmazása

EVA

Autójavító olajforgalmazása

HozzászólásSzerző: Tivadar77 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Adott egy autójavító, aki EVA-s egyéni vállalkozó. Az egyik olajforgalmazó céggel kötött egy megállapodást, hogy egy nagy értékű műszert (kb. 3 millió Ft) kap tőlük, amennyiben vállalja, hogy 3 évig az ő olaját tölti az autókba. Az olajról szóló számlákat átutalással kiegyenlíti, de viszont az olajcserét ingyenesen végzi, mivel a műszert emiatt kapta. A kérdése az, hogy helyesen teszi, hogy az olajcserét, annak ingyenessége miatt nem számlázza ki az ügyfeleknek? Egyébként az átvett és haszonkulcs nélkül továbbadott olajat kellene számláznia? Vagy nem keletkezik az EVA szerint bevétele ebből, hogy csak továbbadja az olajat? Köszi a válaszokat előre is!
Tivadar77
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Autójavító olajforgalmazása

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szomb. márc. 21, 2009 2:43 pm

Szia!  Ez így egy kicsit bíizarr.. ha az EVÁ-t nézzük.

Kapsz egy 3 millió Ft értékű eszközt ingyen annak fejében, hogy 3 évig az eszközt adó cég olaját vásárolod meg....  Mivel  EVÁ-s ev.  a vásárolt olajról szóló számlákat az adózás szempontjából nem tudod érvényesíteni csökkentő tényezőként.... de az az olaj attól még fel lett használva az Evá-s ev. vállalkozási tevékenysége kapcsán az olajcseréknél.  Azt írod, hogy az olajcserékről nem állítasszl ki számlát, mert azt ingyenesen kell  végezned.... mivel a műszert emiatt kapta.  

  És itt veszítettem el a fonalat:  Akkor a műszert azért kapta ingyenesen, mert kizárólag az ő olajukat vásárolja és használja???   Vagy miért is... Az olajcsere az nem csak az olajból áll, legalább is nekem: felszámolják az olajszűrőt,  az olajat és nem utolsó sorban a munkadíjat..  Nem hiszem, hogy az eszközt adó cég arra kötelezne, hogy köteles vagy mindenkinek ingyenesen olajcserét végezni, aki csak megkeres..   Ez majdnem olyan lenne, mintha nekem valaki adna ingyen számítógépet, meg nyomtatót, és azt kérné cserébe, hogy mindenkinek ingyen könyveljek..., de a leporellót és a nyomtató szalagot csak tőle vehetem    -------------  de lehet, hogy félreértettem a kérdésedben foglaltakat, (( ha mégsem, akkor add meg a címet, oda fogok járni oljacserére..))

Az " ingyenesen"  kapott eszközzel kapcsolatban.. EVA tv-ből:

(2) Bevétel a számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó adóalany által vállalkozási (gazdasági) tevékenységével összefüggésben, vagy arra tekintettel bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, beleértve az áthárított általános forgalmi adót is. Vagyoni érték különösen a pénz, az utalvány (ideértve különösen a kereskedelmi utalványt és minden más hasonló jegyet, bont, kupont, valamint egyéb tanúsítványt, amely egy vagy több személy árujára vagy szolgáltatására cserélhető, illetőleg egy vagy több személy esetében is alkalmazható kötelezettség csökkentésére), a dolog, az értékpapír, az igénybe vett szolgáltatás és a forgalomképes vagy egyébként értékkel bíró jog, valamint az adóalany javára elengedett kötelezettség vagy átvállalt tartozás.


(6) Nem pénzben megszerzett vagyoni érték esetében a bevétel a vagyoni értéknek a megszerzése időpontjára megállapított szokásos piaci ára. Szokásos piaci ár az az ellenérték, amelyet független felek összehasonlítható körülmények között egymás között érvényesítenek vagy érvényesítenének.
(7) Elengedett, elévült kötelezettség és más által átvállalt tartozás esetében a bevétel az adóalany megszűnt kötelezettségének, illetve megszűnt tartozásának összege.


A bevétel megszerzésének időpontja
(6) A (2)-(5) bekezdésben nem említett esetben a bevétel megszerzésének időpontja az a nap, amelytől kezdődően az adóalany a bevétel tárgyát képező vagyoni értékkel rendelkezni jogosult.
  
--------------------------

Minden szolgáltatásnyújtásról, termékértékesítésről számlát, nyugtát kell adni, ha abban engedmény van, akkor az engedménnyel csökkentett mértékben...  szerintem azért azzal is tudni kell valamelyest elszámolni, hogy hová lett a vásárolt olaj..    Ha nem lett felhasználva, akkor annak vagy meg kellene lenni, vagy vélelmezhető, hogy esetleg feketén lett eladva..

Meg kellene nézni pontosan, hogy az az eszköz átádásl (ingyenesen, vagy minek a fejében történt, esetleg csereügylet..), az olajforgalmazó cég sem osztogathat csak úgy (tehát valamilyen jogcíme van az átadásnak,stb.) 3 milliós eszközt...  Mint, ahogyanegy egyéni vállalkozónál is érdekes, ha a vállalkozási tevékenységét ingyenes szolgáltatásként nyújtja... Üdv.


mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Autójavító olajforgalmazása

HozzászólásSzerző: Tivadar77 » szomb. márc. 21, 2009 6:47 pm

Szia,

Akkor egyezik a véleményünk, hogy ebben a formában nem állja meg a helyét a dolog? Talán vállalkozói adózásra kellene átállnia, vagy az olajat árréssel növelten kiszámlázni és leevázni?

Üdv,

Tivadar

Ui: a vevők mindent kifizetnek, de gondolom, úgy, mintha az olajkereskedő cégtől vennék meg? !:) Úgyhogy nem ingyen van ez sem! A cég azért adta a gépet, hogy az olajcsere munkadíja ingyenes legyen, az ő termékeivel. Talán ez elég érv, hogy a szolgáltatás ne legyen számlázva. Persze, itt a bevétel a nem pénzbeli gép értéke lenne. Mi a helyzet, ha a gépet az EVA időszak előtt kapta meg?  

Tivadar77
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Autójavító olajforgalmazása

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szomb. márc. 21, 2009 7:34 pm

Szia!  Azért nehéz megítélni az adott gazdasági eseményt, mert nem tudni, hogy pld-ul mi volt az eszköz átadás jogcíme? Ajándékos, térítésnélküli átadás, ellentételezés fejében való átadás... annak a cégnek, aki adta, annak is el kellett számolnia valahogy az ügyletet... ez az eszköz neki vagy tárgyieszköz volt, vagy áru.. Ha ellentételezéssel adta, akkor nála az termékértékesítésnek minősült, ÁFÁ fizetéssel járt..

Azt írod, hogy a vevők mindent kifizetnek,  ha a vevő fizet, annak arról számla, vagy nyugta jár...  Biztos olvastad, vagy láttad a boltos esetét, akit az APEH-os tőrbecsalt, hogy a gyereke kabátjának a cipzárját csinálja már meg.....  aztán milliós bírsággal jutalmazták.., 

Ha én bemegyek az autós szervizbe, s beviszem a kocsit olajcserére, akkor bizony én ott nem olajat vásároltam, hanem egy karbantartási szolgáltatást vettem igénybe, még akkor is, ha raktak a kocsimba olajat....

Ha a gépet nem EVÁ-s vállalkozó kapná, az is valamilyen jogcímen kapná: vagy ingyenes eszköz átadás, vagy ajándék, vagy valami.., amit az átadónál is rendezni kell könyvelésileg, adózásilag,  meg a kapó félnél is..

Az olajkereskedő cégnek vélhetően nincs autójavítási tevékenységi köre, nekem attól kell kapnom a számlát, akinek fizetek.Van ahol pld-ul az olajat, olajszűrőt, stb. akár külön áruként is meg lehet vásárolni, mert van kereskedelmi tevékenysége is, s valóban a vevő a kézébe kapja az x. l-es kannával az olajat, tehát azt kapta, amit vett (áruként), aztán a szervízben odaadja a szerelőnek, ahol akár a számlán is szerepel, hogy az anyagot a vevő biztosította...

Azt kellene megtudni az illetőnek, hogy akkor minek is nevezendő az a gazdasági esemény, ami alapján ő megkapta azt az eszközt..Üdv.

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron