Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyesületnél rendezvényi juttatás

Juttatások, költségtérítések

Egyesületnél rendezvényi juttatás

HozzászólásSzerző: judit.241 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 

Közhasznú egyesületünk van. 2008-ban volt volt összesen 1.200 e bevétel. 2.200 e ráfordítás. Az év folyamán több rendezvényen összesen 312 e Ft-ot költöttünk ételre, italra, melyet helyben fogyasztottunk. Meghaladja a bevétel 10 %-át. Kell-e szja-t fizetni, mennyit, és mikor? Erre értelmezhető-e a 2008-tól érvényes új előírás az adómentes rendezvényi juttatásokra vonatkozóan?

Köszönöm, ha segítettek. Üdv. Judit

judit.241
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Egyesületnél rendezvényi juttatás

HozzászólásSzerző: jozsa_b » szer. márc. 18, 2009 6:34 am

Szia !

Megpróbáltam összefoglalni, az idevonatkozó dolgokat. 

Szja tv. 69.§ (7) b) a társadalmi szervezet, köztestület, egyházi jogi személy, alapítvány (ideértve a közalapítványt is) kifizető esetén a reprezentáció és 10 ezer forint egyedi értéket meg nem haladó üzleti ajándékok alapján meghatározott bevétel után a (4) bekezdés szerinti mértékkel számított adóból a közhasznú, illetve cél szerinti tevékenysége érdekében felmerült, az adóévre vonatkozó beszámolóban kimutatott összes ráfordítás 10 százalékának 54 százalékát, de legfeljebb az adóévre elszámolt éves összes bevétele 10 százalékának 54 százalékát.

 

 

Szja Tv 7 §. (d) A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni (kvázi
adómentes) a magánszemély adózott jövedelméből történt vagyoni érték
átadásának részben vagy egészben történő visszafizetését
(visszajuttatását), ideértve különösen a magánszemély által fizetett
tagdíja ellenében a vállalkozási tevékenységet nem folytató
társadalmi szervezet, köztestület által a részére nyújtott
szolgáltatást, ha a beszedő szervezet nem jogosult
adóalap-csökkentésre vagy adókedvezményre jogosító igazolás
kiadására. A tagdíj fejében nyújtott szolgáltatást tehát csak akkor
nem kell bevételként figyelembe venni, ha azt olyan társadalmi
szervezet adja, amely nem folytat vállalkozási tevékenységet, nem
jogosult adó- vagy adóalap csökkentésre jogosító igazolás kiadására,
és a juttatás a magánszemély által fizetett tagdíj mértékét nem
haladja meg.

 

Szja tv. 8.35. a helyi és/vagy kisebbségi önkormányzat, a társadalmi szervezet, az alapítvány, a közalapítvány, az egyház által a lakosság, a közösség széles körét érintő (nem zártkörű), azonos részvételi feltételekkel szervezett kulturális, hagyományőrző, sport, szabadidős és más hasonló közösségi rendezvényen helyben nyújtott szolgáltatás, helyi fogyasztásra juttatott étel, ital, valamint - legfeljebb a rendezvény összes költségének 10 százalékáig terjedő együttes értékben - résztvevőnként azonos értékű, ajándék;

 

 

Szja tv. 69. § (8) A (7) bekezdés alkalmazásában a számításnál figyelmen kívül kell hagyni az e törvény előírásai szerint adómentes természetbeni juttatások - pl. a csekély értékű ajándékként nyilvántartott juttatások - értékét. Az adókötelezettség alá eső érték után az adót

 

a) a b) pontban nem említett kifizetőnek az adóévre elszámolt éves összes bevétel megállapítására előírt időpontot követően (ált.május 31.) kell megállapítania, és az elszámolt éves összes bevétel megállapításának hónapját követő hónap 12-éig megfizetnie, továbbá az adót az elszámolt éves összes bevétel megállapítása hónapjának kötelezettségeként a havi, a negyedéves, illetőleg az éves bevallásában kell bevallania;

 

A reprezentáció és a 10 ezer forint egyedi értéket meg nem haladó üzleti ajándékok adóköteles része után az adó-, és eho-kötelezettséget évi egy alkalommal kell teljesíteni. Az adókötelezettség alá eső érték után az adót az adóévben (üzleti évben) elszámolt éves összes bevétel megállapítására előírt időpontot (általában május 31.) követően kell megállapítani, és a bevétel megállapításának hónapját követő hónap 12-éig kell megfizetni Szja tv. 69. § (8) bekezdés a) pont). A megállapított adót a bevétel megállapítása hónapjának kötelezettségeként, a következő havi, negyedéves, illetőleg éves bevallásban kell bevallani. Ettől függetlenül a számvitelben a passzív időbeli elhatárolás szabálya alapján (2000. évi C. tv. 44. § (1) bekezdés b) pont) ezt az adót a mérleg fordulónapja előtti (az adott üzleti év) ráfordításaként kell kimutatni.

 

Üdv. Bea

 

jozsa_b
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Egyesületnél rendezvényi juttatás

HozzászólásSzerző: jozsa_b » szer. márc. 18, 2009 6:47 am

A fentiek figyelembevételével, azt tudom mondani, hogy:

-ha egyesületi tag részére nyújtott az a váll.tev. nem folytató egyesület term. juttatást, akkor annak értékéből le kell vonni a tag által befizetett tagdíjat, s többi adóköteles lehet.

- az adómentes az egyesület összes bevétel vagy összes ráfordítás (attól függ melyik a kisebb) 10 %-ának 54 %-a reprezentáció esetén. A reprezentáció nem azonos a term. juttatással.

reprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital) és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.);

 

természetbeni juttatás: a kifizető által egyidejűleg több magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, ha a juttatás körülményei alapján a kifizető - jóhiszemű eljárása ellenére - nem képes megállapítani az egyes magánszemélyek által megszerzett bevételt; e rendelkezést kell különösen alkalmazni a kifizető által több magánszemély számára szervezett rendezvény, esemény keretében nyújtott vendéglátás (étel, ital), a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (pl. utazás, szállás, szabadidőprogram) esetében, ha az nem minősül reprezentációnak;

 

- ha az egyesület egy rendezvényén nyújtott az egyesület szolgáltatást (étel,ital), melynek feltétele, hogy bárki (nemcsak egyesületi tag, hanem az is, aki éppen arra járt ) részesülhetett a szolgáltatásból, akkor a ráfordítás 10 %-a adómentes.

Mindennek azonban jól dokumentáltnak kell lennie. 

Üdv Bea

 

jozsa_b
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Egyesületnél rendezvényi juttatás

HozzászólásSzerző: judit.241 » pén. márc. 20, 2009 8:21 pm

HÚÚÚ Bea!

 Nagyon aranyos vagy, de nem próbálnád meg leredukálni néhány mondatba?

Kell-e? Mennyit? Mikor? Még azt elfelejtettem írni, hogy vállalkozásból 15.000,ft bevétel volt, ráfordítás nem.

A HVG 2008-as különszám „Mit kell tudni a személyi jövedelemadóról?” cím alatt az 5. oldal 6. címe: Adómentes rendezvényi juttatások „ Új előírás 2008. január l-jétől. Adómentes az önkormányzatok, társadalmi szervezetek, alapítványok, közalapítványok, egyházak által szervezett társadalmi, kulturális, sport, hagyományőrző, szabadidő-rendezvényeken e szervezők által helyben nyújtott szolgáltatás, valamint az étel, ital, ha helyben fogyasztják. Adómentesek továbbá az ilyenkor kiosztott ajándékok, ha összes értékük nem haladja meg a rendezvény összes költségének 10 %-át, s mindenki azonos értékű ajándékot kap.”                                                                              (Lásd az 1995/CXVII. Tv                                                                               1. melléklet 8.35. pontjában.)

Két rendezvényen csak a tagok vettek rész (kb 200e), egy rendezvényen pedig bárki (112ezer)

Köszi: Judit

 

judit.241
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Egyesületnél rendezvényi juttatás

HozzászólásSzerző: jozsa_b » szomb. márc. 21, 2009 2:56 pm

Szia !

Ha a rendezvényen bárki ehetett, ihatott - nemcsak a tagok - akkor az repi. Vagyis az előzőek szerint 112 eFt. Ha csak a tagok, akkor az természetbeni juttatás. (200 eFt).

Reprezentáció:

Ráfordítás 112 eFt.

1. Az Szja tv. 69 § (7) b.) szerint - ha nincs vállalkozásból származó bevételetek- akkor 1.200 eFt éves összes bevétel 10 %-nak 54 %-a adómentes vagyis  (1.200 eFtx0,1)x0,54=64.800 Ft lehet összesen adómentes.

Marad: 112.000 - 64.800,- =  .- Ft Vagysi 47.200 Ft után kell fizetni.

Mennyit: 47.200x0,54 =25.488.-Ft  SZJA ||(47.200x1,54)*0,11 EHO =7.996.- Ft

Befizetése: jún.12.-ig

 

Természetbeni juttatás:(nem érvényes rá a 10 %-os korlát. Az csak a reprezentációra vonatkozik!)

Ha nincs az egyesületnek váll.tev.-ből származó jövedelme csak akkor érvényesek az alább leírtak. Ha van váll.tev. jövedelme, akkor az egész term.jutt.része adózik.

A tagoknak juttatott természetbeni juttatásoknál az a helyzet, hogy először is ki kell számolni, hogy egy-egy tagra mennyi természetbeni juttatás jut. Ehhez persze tudni kell, hogy pontosan ki voltak ott a rendezvényen.(-eken) Vagyis az adott rendezvényen elfogyasztott étel, ital ktg.-e / a rendezvényen résztvevő tagok száma. Mindezt rendezvényenként. Így megkapod, hogy egy-egy tag mennyi term.juttatásban részesült. Pl.összesen 5000 Ft jut Kis Pista tagra

Utána amegnézed, hogy Kis Pista mennyi tagdíjat fizetett be. Pl 3000 Ft-ot Ekkor 5000 Ft-3000 Ft ( Szja tv. 7. § (d) alapján) = 2000 Ft adóköteles természetbeni juttatás esik Kis Pistára. És így tovább az összes, a rendezvényeken résztvevő tag esetében végig kell csinálni.

Ezzel meg lesz az az összeg, ami adóköteles természetbeni juttatásnak minősül.

Kis Pista esetében:

Adóköteles term. jutt: 2000 Ftx 0,54= 1.080 Ft   SZJA || (2000x 1,54) *0,29 TB járulék=893 Ft Összesen: 1.080.+893=1.973.-

Munkadói járulékot nem kel fizetned, mert nem vagy munkaadó.

Ha Kis Pista támogatást is adott az egyesületnek és erről ő nem kapott semmilyen adólevonásra jogosító igazolást tőletek, akkor az is csökkenti Kis Pista adóköteles term. juttatását.

Üdv. Bea

 

 

jozsa_b
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Egyesületnél rendezvényi juttatás

HozzászólásSzerző: boszizsu2006 » szer. márc. 25, 2009 6:46 pm

A kérdés megválaszolásához először is tudni kéne, hogy a rendezvény milyen rendezvény volt? Azaz, közgyűlés, elnökségi ülés, vagy valóban olyan, amelyen bárki megkötés nélkül részt vehetett, mert nyilvános rendezvény volt.

Amennyiben az egyesület cél szerinti tevékenységei közt szerepel, hogy kulturális rendezvényt szervez, és szervezett is ilyeneket, úgy azt gondolom, hogy az étel és ital adómentes természetbeni juttatásnak számít, és nem kell utána adót fizetni. 

boszizsu2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Egyesületnél rendezvényi juttatás

HozzászólásSzerző: jozsa_b » csüt. márc. 26, 2009 4:07 am

Szia Boszizsu2006 !

Bocsáss meg, de nem értek értek egyet veled.

A társadalmi szervezetek esetében a közgyűlés is teljesen nyilvános. Hacsak a közgyűlés egy-egy napirendi pont kapcsán nem rendel el zárt ülést. Vagyis ha nincs zárt ülés, akkor bárki "beeshet" akár az utcáról is. Tehát az ott lefogyasztott étel-ital nyílt ülés esetén lehet reprezentáció, de zárt ülés esetén nem az, hanem olyan természetbeni juttatás, ami nem reprezentáció.Mindez könnyen kideríthető a közgyűlési jkv.-kből.

Az elnökségi ülésen is készül jkv., tehát ott is kideríthető, hogy volt-e esetlegesen vendég van sem. Tehát az is lehet reprezentáció, de lehet természetbeni juttatás is.

Ami a kulturális rendezvényt illeti: egyértelműen reprezentáció, hiszen bárki ( nemcsak a tagok) részesülhetett a juttatásból.

Vonatkozna rá a 10 %-os adómentesség. Vagyis a ráfordítások 10 %-a adómentes, a többi adóköteles.

DE: az a megkötés, mely az mondja ki, az adómentesen elszámolható reprezentáció nem lehet több, mint az adott évben felmerült összes ráfordítás 10 %-ának, 54 %-a, de legfeljebb az adott évi összes bevétel 10 %-ának 54%-a erősebb megkötés.

Esetünkben az egyesület össze bevétele a kevesebb, tehát abból kell számolni az adómentes reprezentációt, függetlenül attól, hogy az egyesület a kulturális rendezvényére mennyit költött, és abból mennyi az adómentes rész.

 Üdv. Bea

jozsa_b
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Egyesületnél rendezvényi juttatás

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. márc. 26, 2009 6:57 am

A téma engem is érdekel, de elvesztettem a fonalat.  Ha egy kis egyesület (120 fő, 2.000 m Ft támogatói bevétel) aki nem végez vállalkozási tevékenységet, és évente egyszer a tagokat megvendégeli étterembe, ill. karácsonykor kisebb ajándékot ad, akkor neki kell adót fizetni?   Vagy ha a támogatóval számol el az átadott támogatásról számla szerint, és ezt a támogató elfogadja, akkor nincs semmi teendő.    Enci
pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Egyesületnél rendezvényi juttatás

HozzászólásSzerző: jozsa_b » csüt. márc. 26, 2009 7:33 am

Szia Enci!

Amikor juttatásról van szó, akkor el kell különíteni, hogy tagoknak adják, vagy "idegeneknek" akik az adott rendezvényen részt vettek. (hivatali, üzleti célú vendéglátás)

Az első esetben természetbeni juttatás (ami nem reprezentáció), a másik esetben reprezentáció.

Ha az egyesület tagjai részesültek belőle, akkor a jogszabály szerint 

A tagdíj fejében nyújtott szolgáltatást tehát csak akkor
nem kell bevételként figyelembe venni, ha azt olyan társadalmi
szervezet adja, amely nem folytat vállalkozási tevékenységet, nem
jogosult adó- vagy adóalap csökkentésre jogosító igazolás kiadására,
és a juttatás a magánszemély által fizetett tagdíj mértékét nem
haladja meg.

A kérdés az, hogy az egyesület adott-e adólevonásra jogosító igazolást a támogatásról vagy sem. Ha igen, akkor az adott rendezvényen elfogyasztott étel-ital adóköteles.

Ha a támogatás úgy történt, hogy a támogató finanszírozta a rendezvény összes ktg.-ét, akkor nálatok ugye a rendezvény számlája nem jelenik meg, hanem csak egy támogatásról szóló megállapodás van a támogató és az egyesület között. Ebben a megállapodásban van lefektetve az, hogy milyen módon nyújt támogatást - pl. finanszírozza az egyesület évvégi rendezvényét - az egyesületnek. Ebben az esetben ez nem pénzbeni támogatás, hanem pénzbevételt nem jelentő tétel, csak analitikában jelenik meg. Tehát SZJA vonzata sem lehet.

Üdv. Bea

jozsa_b
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Egyesületnél rendezvényi juttatás

HozzászólásSzerző: pseniko » hétf. márc. 30, 2009 5:30 am

Szia Bea!

Az egyesületnél az történik, hogy az önkormányzat év közben ill. év végén az egyesület működéséhez támogatást nyújt. Konkrétan nem határozza meg, hogy mire kell költeni a támogatást, de minden esetben számlával kell igazolni  hogy tényleg el lett költve.  Elfogadja a tagok részére nyújtott éttermi szolgáltatást, kisebb ajándékokat...  

Nem jogosult adóigazolás kiadására adóalap csökk-hez.

Ilyen esetben mi a helyzet??  Enci

pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Következő

Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég