Adófórum

Adózási és számviteli információk

valutapénztár értékelés

Számvitel

valutapénztár értékelés

HozzászólásSzerző: zsebsusu@freemail.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 Egy cég valutapénztárában 2007-ről maradt valuta. Az év közben nem volt rajta mozgás, nyilván van tartva valamilyen 2007-es árfolyamon. 2008 év végén át kell értékelnem a valuta összegét a megfelelő 2008-as árfolyamra, vagy maradjon azon, ahogy akkor felértékelték?

Köszönöm a választ.

Nathaly

zsebsusu@freemail.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

valutapénztár értékelés

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. márc. 12, 2009 9:24 am

Szia Nathaly!

Nem csak a valutára, hanem a devizaszámla egyenlegét, a devizás követelések-kötelezettségek állományát is meg kell nézni. Ha az összevont különbözet a könyv szerinti érték és a dec.31-i,  aszámviteli politikátokban rögzített árfolyammal számított érték között jelentős (ezt is a számvit.pol.határozza meg, mi jelentős), akkor át kell értékelni, könyvelni kell.

De ha nem jelentős, akkor azon az értéken marad, amin volt.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

valutapénztár értékelés

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. márc. 12, 2009 10:59 am

Szia!  Ahogy Böbe is írja.  Minden évi mérlegfordulónapon a devizás tételeket értékelni kell a dec.31-i olyan árfolyamon, amit a vállalkozás a számviteli politikájában rögzített .  Az értékelés alapján lehet, hogy az egyiken árfolyamnyereség lenne a másikon árfolyam veszteség, de annak eldöntésére, hogy a könyvelésen, nyilvántartáson akkor át kell-e vezetni (egyedileg) ezeket a különbözeteket (ami ha átvezetendő, akkor nyilván már a dec.31-i árfolyamon számolva fog mutatkozni pénzeszközként, követelésként, vagy éppen kötelezettségként)  azt kell megnézni, hogy a különbözetek összevont egyenlege az jelentős-e....  Az, hogy mikor jelentős, azt a vállakozás számviteli politikája tartalmazza.  Ha jelentős, akkor a nyilvántartásokban (főkönyvben is)  rögzíteni kell és az összevont árfolyam különbözetet mint  pénzügyileg nem realizált árfolyam különbözetet az árfolyamveszteség (87..), vagy nem realizált árfolyam nyereség számlán  (97..) is eredményt befolyásoló tényezőként könyvelni kell.

Ha nem nem jelentős, akkor a kimutatást csak le kell fűzni, akár az évvégi leltárakhoz és marad minden a főkönyvben, nyilvántartásban az eddigi nyilvántartási értéken.  Üdv.

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 11 vendég