Szia!
Jól. Csak a pontos válaszadás miatt kérdeztem. Amit tudni kell róla: Év végén a 16 %-al adózott jövedelmed után ebben az esetben 35% az osztalékadó, mert a 25% rész a kivéttel van összefüggésben. Én számításokat szoktam végezni, hogy melyik a jobb megoldás. A Tb-s váll. kivét vagy az ostalékág.
P.Zsuzsa
P. Zsuzsa! Nagyon szépen köszönöm! Sokat segítettél. A vállalkozásom kicsi, " igazi kényszervállalkozás!!",50 éves vagyok, és a lehetőségem: szociális segély, vagy egyéni vállalkozás.Mivel én csak "dolgozni !!! szeretnék, az utóbbit választottam. Mégegyszer nagyon köszönöm. Iluska
Ha a vállakozási kivét miatt korlátlanul felhalmozódna a veszteséged, senki nem tenné szóvá, bármennyit felhalmozhatnál mivel az után a tb-vel kapcsolatos járulékot és az adókat is meg kell fizetni.
SZIA ILUSKA!
Ha főállásu vállalkozó vagy és nincs sem jövedelemkivéted, sem osztalékod az APEH szeretettel küldi ki a kérdőívet, melyben arra kíváncsi miből él a vállalkozó. Ezért én is azt mondanám, mint Ani, hogy az egyéb költségedből vegyél figyelembe kevesebbet és legyen jövedelem kivéted.
A vállalkozásnak a leírtak szerint a kiadása több volt, mint a bevétele. Veszteséges vállalkozónak különadó fizetési kötelezettsége nincs, amennyiben az elismert költségek összege a bevétel összegét meghaladja. Tehát az 0653-14 lapot nem kell kitöltened.
Margó
Kata!
De ha a kiadásai meghaladják a bevételeket, akkor nem tud még személyes jövedelmet is kivenni, mert nincs meg rá a fedezet. A pénztár nem mehet minuszba. Ha meg azért tesz be kölcsönt, hogy személyi kivétet tudjon elszámolni, nagyon furcsán hatna.
Igen igazad van, de ha megfizeti a járulékot az adót, senkit nem érdekel miért veszteséges a vállalkozás, miből tette be a vállalkozói betétet, hogy fedezet legyen a kivétre, ez fedezetet nyújt egyben a veszteségére is, illetve a vesztesége finanszirozásához.
Mennyire más lenne most a vagyonosodási vizsgálat alkalmával a tagi kölcsön kérdése, ha folyamatosan lett volna megfelelő mennyiségű jövedelme főként a személyi jövedelemadó bevallásában. Idő kérdése ezt a kört tovább fogják bőviteni. Ez egy kicsit össztettebb kérdés amiről lehetne beszélni, boncolgatni. Nézni kellene a vállalkozási tevékenység időszakát, mióta vállakozik, mióta veszteséges stb.
Szia Kata!
A vagyonosodási vizsgálattal én is egyetértek, de mint Te is tudod különbség van veszteség és veszteség között. Iluska leírta, hogy választhatott a segély és a kényszervállalkozás között. Ő az utóbbit választotta. Megpróbál valamilyen módon élni, még annak árán is, hogy először megfinanszírozza a vállalkozás kiadásait. Mindannyian tudjuk, hogy tényleges bevétel hiányában hogyan tud veszteséges lenni egy vállalkozás csak a rárótt bérterhek miatt. Nagyon sok hasonló, ily módon vállalkozóvá vált emberrel találkoztam, de szerintem mindannyian. Az adótörvény sem véletlenül kezeli a kezdés, alakulás éveit megkülönböztetett figyelemmel. Ahogy írod is, összetett a kérdés, sok mindent kell vizsgálni hozzá. A kérdező esetében szerintem sem célszerű kivétet könyvelni, ezt üzemviteli kölcsönnel megtámogatni, csak azért, hogy jövedelmet tudjon kimutatni az adóbevallásában. Persze kiemelt figyelmet szentelnek a veszteséges vállalkozásoknak ezért Iluskának is nagyon át kell gondolni az elszámolt költségeket, hogy biztos legyen abban, hogy mindet elszámolhatta, semmi nem minősül személyes kivétnek, minden kiadása a vállalkozásának költségeit képezi annak érdekében, hogy felkészülten tudjon egy esetleges vizsgálat előtt állni.
Üdv: P.Zsuzsa
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 76 vendég