Adófórum

Adózási és számviteli információk

GYED számítása második babánál

Tb, munkaügy, bérterhek

GYED számítása második babánál

HozzászólásSzerző: horvik12 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Történetem a követező:
2007.11.12-én született kisfiam. A szülés napjától TGYÁS-t, majd GYED-et kapok, egészen 2009.11.12-ig.GYED-em a maximum, 96.600, illetve 2009-től 100.100.
Kérem, erősítsétek meg, hogy jól tudom-e a következőket:
- Ha a GYED ideje alatt születne még egy gyermekem, akkor a második gyermek után szintén a maximum GYED-et kapnám?
- Ugyanez a helyzet, ha a GYES alatt születne még egy baba?
- Tehetek-e olyat, hogy a GYED lejárta után elmegyek GYES-re, a GYES alatt kiveszem a bent lévő szabadságokat (ez nekem összesen 32 nap), mintha visszamennék dolgozni, a szabadságok lejártával elmennék betegszabadságra, majd táppénzre, mert érkezne a következő baba? Ha ez megtehető, akkor mi alapján számolják ki a táppénzemet és a második gyermekre járó TGYÁS-t és GYED-et? A 32 nap szabadság és a 15 nap betegszabadság átlagából? A bruttó bérem a szülés előtt 220.000 HUF volt, ki tudná valaki nekem számítani, hogy pontosan mennyi táppénzt, majd TGYÁS-t és GYED-et kapnék a második gyermek után? Megkaphatnám a maximum GYED-et is akár? A szabadság alatt a munkáltató felmondhat nekem, ha GYES-en vagyok? Ha már táppénzen vagyok, a férjem igényelhet GYES-t?
Bocsánat, ha kicsit hosszúra sikerült, nagyon várom a válaszokat és a számításokat, sokat segítenétek vele.
Üdvözlettel:
Viktória

horvik12
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

GYED számítása második babánál

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » szer. márc. 04, 2009 5:18 pm

Szia!

 

Ha GYES mellett visszamész "dolgozni", majd utána táppénzre, csak annyi nap táppénz jár, amennyit le is dolgoztál. Tehát a szabadság és a betegszabadság napjaival egyezően. A táppénz alapja a korábbi GYED alapját képező jövedelem lesz.

A TGYÁS-t és a GYED-et valóban a szabi és a betegszabi átlagából fogják számolni.

 

Megteheted azt is, hogy te lemondod a GYES-t (a férjed igényli meg), és úgy mész vissza dolgozni. De arra vigyázni kell, hogy ebben az esetben nem állsz felmondási védelem alatt (csak a kötelező 30 napig). Felmondási védelmet a táppénz, ill. az újabb terhesség jelentene.

A jó oldala annak, hogy ha lemondod a GYES-t, akkor korlátlan ideig (de max. 1 év) jár a táppénz. A rossz oldala az, hogy mostanában egyre jobban ellenőrzik az orvosokat is, így ha indokolatlanul küld el betegállományba, mindketten nagyot buktok.

 

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

GYED számítása második babánál

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » szer. márc. 04, 2009 5:20 pm

Jogszabályi háttér:

 

1997. évi LXXXIII. törvény

48. § (1) 386 
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.388 389 
(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.390 
(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.
(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.391 
(6) A naptári év folyamán ismételten keresőképtelenné vált biztosított táppénzét a korábbi táppénzének az alapját képező kereset napi átlaga alapján kell megállapítani, ha
a) a korábbi keresőképtelensége is az újabb keresőképtelensége első napját magában foglaló naptári évben kezdődött, és
b) a korábbi táppénzét a (2)-(3) bekezdésben foglaltak alapján állapították meg.393 
(7) A táppénz alapjaként figyelembe vehető, a (2) bekezdésben meghatározott jövedelem naptári napi átlagának kiszámítására vonatkozó részletes szabályokat a Kormány állapítja meg.394 
(8) A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának hetven százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt hatvan százaléka.
nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

GYED számítása második babánál

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » szer. márc. 04, 2009 5:23 pm

42/D. § (1) A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.360 
(2) A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (1)-(3) bekezdése szerint kell megállapítani.361 362 
(3) A (2) bekezdésben nem említett jogosult gyermekgondozási díjának naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszerese harmincad részének figyelembevételével kell megállapítani. Ha azonban a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelme, illetve a munkanélküli ellátás alapját képező jövedelme a minimálbér kétszeresét nem éri el, a tényleges jövedelmet kell figyelembe venni.
.
Tehát ha GYES-ről mész szülni, akkor a minimálbér kétszerese lesz a TGYÁS és a GYED alapja.
nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

GYED számítása második babánál

HozzászólásSzerző: horvik12 » csüt. márc. 05, 2009 9:50 am

Szia Andrea!

 Tehát, ha jól értem, a 32 nap szabadság és 15 nap betegszabadság után 47 nap táppénz jár nekem, ha azonnal táppénzre mennék a szabadság lejárta után?

A táppénz alapját a korábbi bruttó 220.000 HUF fizetésemből számolják?

Ki tudnád nekem számítani, hogy a 32 nap szabadság és 15 nap betegszabadság átlagolásából pontosan mennyi TGYÁS-ra és GYED-re számíthatok a második babánál?

Ha a GYED lejárta után visszamennék dolgozni (vagyis kivenném a szabadságokat), de nem GYES mellett, akkor csak 30 napig állok felmondási védelem alatt? A 30 napba a hétvége is beleszámít vagy csak a munkanapok?

Azt megtehetem, hogy még a GYED lejárta előtt terhes leszek, a GYED után kiveszem a szabikat (30 napot), így nem mondhatnak fel nekem és ezután megyek el betegszabadságra, majd indokolt táppénzre a terhesség miatt (az első babával veszélyeztetett terhes voltam)? Így a terhesség altt végig jogosult leszek táppénzre?

Várom válaszodat, szeretném megtalálni a legjobb megoldást, hogy minél tovább itthon maradhassak a kisfiammal, mert nem szeretném bölcsibe adni és hogy a lehető legmagasabb összeget kikalkuláljam.

 Köszönöm:

Viktória

horvik12
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég