Adófórum

Adózási és számviteli információk

Őstermelő Szja

SzJA

Őstermelő Szja

HozzászólásSzerző: nagymami » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Sajnos az őstermelőknél sok kérdés merül fel számomra. Két öregségi nyugdijas magánszemély családi gazdaságot alapított 2008-ba. A férj nevén van az őstermelői igazolvány és a feleség a gazdaságban van bejelentve.Kérdezném tudnátok-e abban segíteni, hogy szükséges-e valamilyen járulékot fizetniük, vagy ők már biztosított körbe tartoznak-e.A másik kérdésem az lenne,ha Szja. bevallást csak a férj nevére kell-e megtenni és a feleségnek külön kell-e?. Mind a két személynek van adószáma és nyugdija.A jövedelem bevallásnál tételes költségelszámolást választottak és egyszeres könyvelésbe van rögzítve a gazdálkodás bizonylatai .A segítséget előre is köszönöm!

Zsuzsanna

nagymami

Őstermelő Szja

HozzászólásSzerző: KárolyPál » vas. márc. 01, 2009 4:20 pm

Kedves Zsuzsanna!

Ahhoz,hogy a kérdésekre megfelelően tudjunk reagálni több kérdést kellene tisztázni.

• A feleség miért van bejelentve ?

• A férj nevén van az őstermelői igazolvány. A feleségnek milyen adószáma van? Őstermelő vagy.......?

A családi gazdálkodó és családtagjai az őstermelői bevételükből a közös őstermelői igazolvány alapján gazdálkodó őstermelőkre vonatkozó szabályok figyelembevételével kötelesek megállapitani a jövedelmüket.

Ez azt jelenti,hogy az őstermelői tevékenységből származó bevétel és az annak megszerzése érdekében felmerült kiadás összegét el kell osztani a családi gazdaságban közreműködő- a családi gazdálkodót is beleértve- tagok számával( jelen esetben kettővel), és ebből kiindulva kell megállapítani családtagonként a jövedelmet.

A gazdálkodó család tagjai az éves jövedelmüket csak azonos számitási szabályok szerint állapíthatják meg.

Tehát a fentiek alapján mind kettőjüknek kell SZJA. Bevallást beadni,amennyiben bevételük az őstermelői tevékenységből -a bevételként elszámolt támogatások összege nélkül - 600.000 Ft. -nál több.

Röviden ennyit

K.Pál

KárolyPál

Őstermelő Szja

HozzászólásSzerző: opika » vas. márc. 01, 2009 4:24 pm

Mivel mindketten nyugdíjasok, őstermelőként nem esnek biztosítás alá. Egyébként pedig egyetértek K.Pállal a családi gazdálkodók adózására vonatkozóan.
opika

Őstermelő Szja

HozzászólásSzerző: KárolyPál » vas. márc. 01, 2009 4:39 pm

Még néhány gondolatot:

Ha mind a ketten nyugdíjasok akkor biztosítottak.

Ha bevételek és a költségek elszámolása után jövedelmük keletkezik (0853-12-02 lap 361 sor)ez után kell a (az esetleges adókedvezmények figyelembevétele után) személyi jövedelem adót meg fizetni.

Üdv. K.Pál

KárolyPál

Őstermelő Szja

HozzászólásSzerző: nagymami » vas. márc. 01, 2009 4:43 pm

Sziasztok!

Köszönöm a válaszotokat!

Pontosítom a kérdésemet: Igen mind a két ember őstermelői adószáma van és a feleség a férj által kiállított őstermelői  igazolványban feltüntetve van a gazdaság adatainál.

Kérdésem még az lenne,hogy a bevallásban  a gazdaság bevételét,támogatását és költségeit egyszerüen osszam el  a gazdaság tagjainak számával és úgy rögzítsem a bevallásban. A bevallást minden esetre küldeni kell mivel a támogatásokkal csökkentett bevétel összege  mind a két főnél meghaladja a 600 e Ft-ot.Kérlek erősítsetek meg, hogy jól gondolkodom-e! Köszönöm.

Üdv:Zsuzsa

nagymami

Őstermelő Szja

HozzászólásSzerző: opika » vas. márc. 01, 2009 7:28 pm

Bocs, hogy kiigazítalak, de a nyugdíjas a Tbj. törvény szerint nem biztosított, hanem az egyes ellátásra jogosultak kategóriájába tartozik, nevezetesen természetbeni egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

A Tbj. szerint biztosított, aki a társadalombiztosítás valamennyi ellátásra jogosult. A biztosítottakat a Tbj. az 5 §-ban sorolja fel. Biztosításra kötelezett jogviszony, mindíg valamilyen munkavégzésre irányuló jogviszony.

Én pedig az előző válaszomban azt írtam, hogy mivel nyugdíjasok, őstermelői jogviszonyukban nem válnak biztosítottá, mivel a Tbj. a nyugdíjas őstermelőket kizárja a kötelező biztosításból, ezért az ő esetükben járulékfizetés sem merülhet fel. 

opika

Őstermelő Szja

HozzászólásSzerző: opika » vas. márc. 01, 2009 7:29 pm

Igen, jól gondolod, megerősítem.
opika

Őstermelő Szja

HozzászólásSzerző: KárolyPál » hétf. márc. 02, 2009 4:05 pm

Kedves opika!

Köszönöm a kiigazítást  én is úgy gondoltam ahogyan leírtad, csak a kérdés feltevő szó használatára  koncentrálva azt akartam leírni,hogy Ők már a             „ biztosított körbe tartoznak” vagy is úgy ahogyan írod járulék fizetésre nem kötelezettek.  

Üdv. K.Pál

KárolyPál

Őstermelő Szja

HozzászólásSzerző: opika » kedd márc. 03, 2009 5:11 pm

Kedves K.Pál

Még egyszer elnézést kérek, de én nagyon sokat fogalkozok a járulékkal és sajnos sokszor tapasztalom, hogy könyvelők, könyvvizsgálók is nem csak, hogy lazán kezelik a fogalmakat, de nem is mindíg vannak tisztában vele, hogy mit takarnak. Ezért jönnek azután az olyan kérdések, hogy péld. van egy betéti társaság akinek van két beltagja és egy kültagja, ki hogyan fizet járulékot, és minden egyes társaság tagjainak járulékfizetését megkérdezi. Szóval ezért szoktam kiigazítani. 

Üdv: opika

opika

Őstermelő Szja

HozzászólásSzerző: KárolyPál » kedd márc. 03, 2009 6:25 pm

Nem kell elnézést kérni,igy helyes,hogy amennyiben szükséges kiigazitjuk egymás véleményét, elsősorban segitő szándékkal.

Nagyon szépen köszönöm!

K.Pál

KárolyPál

Következő

Vissza: SzJA