Adófórum

Adózási és számviteli információk

Számlázás és áfa bevallás részletfizetéskor

Számlázás

Számlázás és áfa bevallás részletfizetéskor

HozzászólásSzerző: miki7508 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

<br> 

Ha eladok egy bizományba átvett használtcikk terméket), amelynek az eladási ára 100.000 Ft (különbözeti adózás miatt áfa mentesen állítom ki a számlát, és úgy állapodok meg a vevővel, hogy két részletben kell megfizetnie az eladási árat, 60 ezer ft-ot most és 40 ezer ft-ot 3 hónapon belül, akkor helyes-e, ha..

<br> 

a.) a számlát az eladáskor a teljes összegről állítom ki? ((Vagy elegendő két részletben kiállítanom?))

<br> 

b.) az árrésre eső arányos áfát két részletben vallom be: az első részletet az eladás napjának hónapján a 60 ezer ft-os részre (azaz ha 80.000 Ft volt a beszerzési ár, akkor az arányos árrés = 20.000X60.000/100.000=12.000 Ft után), a második részletet pedig amikor az megfizetésre kerül a maradék arányos árrésre, azaz 20.000X40.000/100.000=8.000 Ft után)?

<br> 

Ha a b.)-nél helyes az, hogy csak a fizetéskor kell bevallani az áfát, megtehetem-e, hogy az eladás napján bevallom az egészet az apeh felé (növelve ezzel az áfa kalkulálás átláthatóságát, követhetőségét)

<br> 

 

Miki

miki7508
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Számlázás és áfa bevallás részletfizetéskor

HozzászólásSzerző: biarnei » pén. feb. 27, 2009 3:03 pm

A terméket eladtad, akkor a számlát a teljes összegről kell kiállítani. mivel nem részteljesítés történt, hanem egyben adtal el a terméket - gondolom én. Ebben az esetben az áfa bevallásban sem lehet megosztani a bevallott árrés utáni áfát. Ez független a kiegyenlítéstől. Én a helyedben a számlán fizetési határidőként az általatok meghatározott legkésőbbi időpontot jelölném meg, természetesen átutalásos számlát állítanék ki. A könyvelésben pedig kezelném az első fizetést, s maradna a fennmaradó követelés a vevő felé a határidőig, vagy amíg ki nem fizeti, akár kp-ben, akár átutalással.

Üdv: Biárné

biarnei
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Számlázás és áfa bevallás részletfizetéskor

HozzászólásSzerző: miki7508 » pén. feb. 27, 2009 3:32 pm

Kedves Biárné! Köszönöm válaszodat! Idáig én is így csináltam. Én az új áfa törvény 58-as paragrafusa miatt bizonytalanodtam el - már ami az áfa bevallás részét illeti:

58. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a felek részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg, teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik.(2) Abban az esetben, ha az az időszak, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik, tartamában meghaladja a 12 hónapot, az (1) bekezdéstől függetlenül - időarányos részteljesítésként - teljesítés a tizenkettedik hónap utolsó napja is.

(3) E § nem alkalmazható a termék 10. § a) pontja szerinti értékesítésére

 

Tehát a számlát mintha ki kéne állítanom továbbra is a teljes eladási árról, de az áfa bevallásban elegendő csak abban az időszakban bevallani, amikor az adott részlet kifizetendő (?)

Miki

miki7508
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Számlázás és áfa bevallás részletfizetéskor

HozzászólásSzerző: palmika » szomb. feb. 28, 2009 4:40 pm

Szia Miki,

Ha pénzt veszel át vevőtől, számlázni kell, ha mást nem előleget és így áfafizetési kötelezetség keletkeezik. Teljesítés=fizetés napja Ez egybeesik a fenti idézettel. Mikor végtörlesztés van szintén számlázol szintén fizetendő áfád van.

üdv: palmika

palmika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Számlázás és áfa bevallás részletfizetéskor

HozzászólásSzerző: miki7508 » vas. márc. 01, 2009 10:33 pm

Na most akkor kire hallgassak?:) Palmika! Nem előlegről van szó, ez esetben egyértelmű, hogy számlát kellene kiállítanom. Hanem megvásárlást követő részletfizetésről! Ha megveszek részletfizetésre egy telefonkészüléket egy telefonszolgáltatónál, elvileg ott is a teljes összegről kapok számlát, és nem pedig a részösszegekről akkor, amikor befizetem a részleteket. Ez 2007-ben még tuti így volt, az új törvény szövege szerint viszont nekem nem egyértelmű (viszont nem láttam még erre példát a gyakorlatban sehol sem, a telefonszolgáltatók változatlanul a teljes összegről adnak számlát egy telefonkészülék részletre való megvétele esetén). M.
miki7508
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Számlázás és áfa bevallás részletfizetéskor

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. márc. 02, 2009 5:38 am

Szia Miki!

Az 58/1-es szerintem azokra a részletfizetéses ügyletekre vonatkozik, ahol a számlázás is részletenként történik, hiszen így hasonlatos a határozott időre szóló elszámoláshoz.

A Te esetedben egy fix termék eladása történt, amely kifizetésére részlet fizetési lehetőséget adtál.

Telj. idő a termék átadása.Fiz. határidő az a nap amikorra  teljesen ki kell egyenlíteni a számlát.

A számlán fel kell tüntetni a fizetés ütemezését.Áfá-t a teljesítés napja szerint kell vallani.

A kérdésedből nem derült ki nekem, hogy egyszeres vagy kettős könyvvitelről van szó.

Hiszen ha egyszeres vállalkozó a számla kibocsátó, akkor a 61/2-3  szerint kell eljárni:

(2) Ha az ellenérték megfizetése részletekben történik, a fizetendő adót a részlet megfizetésekor, legalább a megfizetett részlet erejéig kell megállapítani.

(3) Ha az ellenértéket a teljesítéstől számított negyvenötödik napig egészben vagy részben nem fizették meg, az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a fizetendő adót az előzőekben említett határidő lejártát követő napon, a meg nem fizetett ellenértékre is meg kell állapítani.

 

Szóval amelyik rád vonatkozik!

 

Üdv:Éva 

 

M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Számlázás és áfa bevallás részletfizetéskor

HozzászólásSzerző: palmika » hétf. márc. 02, 2009 6:54 am

Szia Miki,

"Egy havi bevalló adóalany megállapodhat ügyfelével arról, hogy az átalány díjas karbantartási szolgáltatását negyed évente számlázza. És ez természetesen nem is gyűjtő számla.

Nem teheti meg ugyanezt mondjuk egy alkatrész értékesítő, aki havi bevalló. Neki az adómegállapítási időszak utolsó napjáig (azaz hó végéig), de legkésőbb az attól számított 15 napon belül kell kiállítania a számlát."

Bár nem értem, hogy termék értékesítés esetén mért kell havonta, míg szolgáltatás nyújtás esetén nem kötelező. Kécsit kettős a dolog.

üdv.

palmika

palmika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég