Kriszti!
Na, a 2-es verziód 2008-ra már szabálytalan. 2007. évben még működött így a dolgg, de szigorították! A 20% megfizetéssel nem mentesülsz a természeteni hozzájárulástól (csak tételes elkülönítés!)
A mobiltelefon "mobil", nem telephelyhez, lakáshoz kötött. Ezért nem vonatkozik rá az arányosítás. A vezetékes telefon más, arra tételes kigyűjtés kell, ha valamit el akarsz számolni és a lakás a telephely. Hasraütve nem lehet (a tételes kivonat ötbbe kerül, mit amit el tudsz számolni.)
Szerintem a mobiltelefonra nem vonatkozik az arányosítás, azt el lehet számolni. Ha az apeh kíváncsi, ő kérjem részletezőt, fordul a bizonyítási teher, mert nem tiltja a törvény az elszámolhatóságot és nincs magáncélú használat sem. Mindez a saját, 1 db mobilra!
Itt az internet kérdése is: a lakás székhely (telephely), ha ott van előfizetve internet, akkor 50%. Ez egyértelmű. DE mi van, ha mobil internetet is(!) használok. (laptoppal a munkavégzés helyén, útközben pl.) Így a mobilnet elszámolható telejs mértékben, mert a magánhasználatot a vezetékes otthoni net 50%ával már letudtam. szerintem.
Nálam nagyobb óvatoskodó kevés lehet, mert ami nem biztos, inkább nem számolom el, de ezt teljes lelki nyugalommal megteszem, 1 db mobilt elszámolok.
Üdv!
Edit