Sziasztok!
Szeretném, ha segítenétek tisztázni a következő témát.
Adott egy családi gazdálkodónak bejegyzett egyéni vállalkozó (családi gazdaság összesen két főből áll). Az egyéni vállalkozói igazolvány szerinti tevékenységi köre: 1./ Gabonafélék termelése 2./ Mg. szolgáltatás. A 2008-as évben mg. szolgáltatásból kevés (~ 100 e Ft) bevétele származott. A többi bevétel (~ 20 millió Ft) növénytermesztési termékek értékesítéséből adódik. Az év folyamán 1.800 e Ft vállalkozói kivétet számolt el.
Véleményetek szerint a 0853 bevallás melyik lapján kell ezeket a bevételeket (a hozzá tartozó költségekkel együtt) szerepeltetni?
Én eddig úgy tudtam, hogy az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező családi gazdálkodó az őstermelői tevékenysége tekintetében a közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezőkre érvényes előírás szerint kell, hogy elszámoljon a jövedelmeiről.
Ez alapján én úgy készíteném az adóbevallást, hogy az egyéni vállalkozói lapon bevételként 100 e Ft-ot szerepeltetnék. Ezen a lapon kéne megadni a vállalkozói kivét összegét (1.800 e Ft) is a járulékokkal együtt || az mg. szolgáltatás kapcsolódó költségeit.
Az őstermelői lapon pedig hoznám a 10 milliós (20 millió/2fő) bevételt és ennek a tevékenység költségeit.
Szerintetek jó ez így?
Azért bizonytalanodtam el, mert az APEH ügyfélszolgálatán ma teljesen más választ kaptam.
Előre is köszönöm a segítségeteket!