Adófórum

Adózási és számviteli információk

Mobiltelefon

Egyéni vállalkozók

Mobiltelefon

HozzászólásSzerző: dikata1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A mobiltelefon használatára milyen szabályok vonatkoznak. A számla értéke  teljesen elszámolható költségként? Van-e ezzel kapcsolatban további teendő?
dikata1

Mobiltelefon

HozzászólásSzerző: tomayeredit » kedd feb. 24, 2009 6:27 pm

Szia!

Egyéni vállalkozó 1 db (saját) mobilja minden költségét elszámolhatja, nincs utána semmi fizetési kötelezettség, nem kell vizsgálni magánhasználatot sem. (Azért mi odafigyelünk arra, hogy ne legyenek rajta pl. emelt díjú sms-ek, stb.)

Ha 2 telefonja van, de alkalmazottja nincs, na az már érdekesebb. Én nem vállalnám fel annak is az elszámolsást. (mondjuk, ha két külön szolgálatóhoz tratozók, nehezen, de levédhető, mondván attól függ, melyik hálózatba telefonál, azt használja. Én nem csinálnám, hanem muszáj.)

Ha alkalmazott is van és úgy +1 telefon, akkor annál már figyelni kell magáncélú használatot, ha nem különíthető el (átalányban nem lehet), akkor a törvényben felsorolt szj számokra kiszámlázott díj 20%-a után meg kell fizetni a természetbeni hozzjárulásra jutó adókat.

Remélem, kiindulásnak ez elég lesz. Jó munkát!

Én még szenvedek, mert hibás a 0853-as és semmi remény, hogy holnapra lejavítják. Hogy fogom elküldeni az utaolsó bevallásom???!!!!!

Üdv!

Edit 

tomayeredit

Mobiltelefon

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » kedd feb. 24, 2009 6:35 pm

Szia Edit!

Egyetértek azzal, amit írtál.

Mi a gond a 0853-assal?

Andi

nagy.andrea2

Mobiltelefon

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd feb. 24, 2009 6:57 pm

Sziasztok! Én azért nem vagyok olyan biztos abban, hogy ez minden részletes számla nélkül elszámolható.

Én nem is számolok senkinek, még saját magamnak sem. Hogyan bizonyítjátok hogy  a vállalkozás érdekében merült fel a költség? Üdv. Ani

adotanacs

Mobiltelefon

HozzászólásSzerző: tomayeredit » kedd feb. 24, 2009 7:40 pm

Szióka!

Andi! A problémám a 0853-assal kapcsoaltban leírtam egy kérdésben: 0853 hiba 445 és 510. sor címmel. Időközben találtam egy megoldást, amivel hibátlanná tudom tenni a bevallást, hogy el tudjam küldeni, de szerintem nem egészen jó. Ha van időd, olvasd el. Köszi!

Ani!

Nagyon profi, ellenőrzésben is jártas apeh-os mondta, hogy ev-nél nincs magáncélúhasználat, mert nem nevesíti a tv. (ott kellene lennie, ahol az autópálya matrica van, volt) Szó szerint azt mondta, hogy ev-nél nem értelmezhető a magáncélú használat, ha a saját telefonjáról van szó.  Az itthoni vezetékest is használom sokat vállalkozási célból, azon van a faxom is,  de abból még arányosan sem számolok el semmit, pedig használom, ha vezetékes számot kell hívnom vagy faxolok. (lakásom a székhelyem.)

Kíváncsi vagyok a többiek véleményére is!

Üdv!

Edit 

tomayeredit

Mobiltelefon

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » kedd feb. 24, 2009 8:34 pm

.

gyorkosolga

Mobiltelefon

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd feb. 24, 2009 8:44 pm

Olga én ezt ismerem, de azt írja hogy a tevékenységgel arányosan lehet elszámolni ha nem elkülönített a telephely a lakástól. Tegyük fel, hogy nem elkülönített. Akkor hogyan bizonyítom hogy a tevékenységgel arányos amit elszámolok ha nincs részletes számla?

Ha a telephely nem azonos a lakással, akkor pedig belép a vállalkozás érdekében történő felmerülés ténye, amit szintén bizonyítanom kellene. 

Jó hogy erről is beszélünk. Én óvatos vagyok. Üdv. Ani 

adotanacs

Mobiltelefon

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » szer. feb. 25, 2009 7:04 am

.

gyorkosolga

Mobiltelefon

HozzászólásSzerző: adotanacs » szer. feb. 25, 2009 8:08 am

Olga erről beszéltem, számlarészletező kell. Üdv. Ani
adotanacs

Mobiltelefon

HozzászólásSzerző: NKrisztina » szer. feb. 25, 2009 8:21 am

A telefonktg. elszámolásával kapcsolatban én az alábbi verziót alkalmazom:

1. Ha nincs alkalmazott, akkor a számla 50%-át számolom el.

2. Ha van alkalmazott, akkor a számla értékének 20%-áról a vállalkozó kp-s számlát állít ki, ez az összeg a bevételi oldalon is megjelenik (kvázi megtéríti/megtéríttei a 20%-ot)

Üdv: Kriszti 

NKrisztina

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók