Adófórum

Adózási és számviteli információk

Üzemanyagelszámolás egyéni váll.

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Barbi251 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egyéni vállalkozó, testvére autójára 9 Ft normaköltséget elszámolhat, /egyéni vállalkozó használja a gépkocsit, csak a biztás miatt van testvére nevén/ ? Illetve ha szülei nevén van? Vagy ez a 9 Ft csak saját autóra vonatkozik? Útnyilvántartást vezet.

Barbi251

HozzászólásSzerző: DonnaTonna1 » hétf. feb. 23, 2009 4:13 pm

Tudtommal csak saját vagy házastárs nevén levő autóra számolható el költség és újabban (2009-től) már csak abban az esetben, ha befizeti a cégautó adót. De várj még néhány választ.

Üdv

DonnaTonna1

HozzászólásSzerző: Barbi251 » hétf. feb. 23, 2009 4:21 pm

2008-as évre kérdezem, igen tudom, hogy már 2009-ben cégautóadót kell fizetni
Barbi251

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » hétf. feb. 23, 2009 5:08 pm

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » hétf. feb. 23, 2009 5:19 pm

A jármű tulajdonjogától függő elszámolási lehetőségek miatt jelentősége van annak, hogy mit ért a szabályozás saját tulajdonú jármű alatt. A saját tulajdonú jármű fogalom alatt a magánszemély vagy a házastársa tulajdonában lévő járművet kell érteni, más hozzátartozó tulajdonában lévőt nem.

A saját tulajdonhoz kötődő rendelkezések esetében a tulajdonjogot igazolni is kell a kötelező felelősségbiztosítás befizetési szelvényével. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezeket a szelvényeket az adó megállapításának elévülési idejéig (fő szabályként az adóbevallás évét követő év utolsó napjától számított öt évig) őrizni kell.

Más tulajdonában lévőnél szerintem a 9 Ft nem számolható el.

Üdv: Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: Ami » szer. márc. 11, 2009 4:34 pm

Szia!
Csatlakozom az előttem szólókhoz, de véleményem szerint ha nincs gk saját vagy házastárs tulajdonában akkor egy kölcsön-bérleti ill. szívességi használatba vételi nyilatkozattal, bérlettel megoldható a ktg elszámolása. Ha bérli, akkor a bérlet neki ktg a bérbeadónak bevét. Ezért említettem a szívességi bérlet lehetőségét.
Üdv: Ami
Ami

HozzászólásSzerző: validitas » szer. márc. 11, 2009 4:44 pm

Sziasztok!

Viszont a gk.használattal kapcsolatos, számlával igazolt költségeket elszámolhatja, az útnyilvántartás szerinti üzleti célú km-ekre, ha a szerződésben ki van kötve, hogy a költségeket a jármű használója köteles fizetni.

Üdv: Böbe

validitas

Vissza: Adatszolgáltatás