Adófórum

Adózási és számviteli információk

özvegyi jog ingatlanbérbeadás

SzJA

özvegyi jog ingatlanbérbeadás

HozzászólásSzerző: kaktusz1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

Van egy ingatlan (nem lakás) amelynek van 2 tulajdonosa 50-50% (örökölték az ingatlant) és egy özvegyi jog jogosult. Az ingatlant bérbe akarják adni. Megegyezés szerint a bevételt harmadolnák. Ki kérjen adószámot?

Az tiszta ha közös tulajdon esetén a tulajdonostársak egyike kér adószámot aztán felezve a bevételt külön külön bevallják, de ha bejön a képbe egy használatra jogosult mi lenne a jó megoldás?

előre is köszönöm

kaktusz1 

kaktusz1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

özvegyi jog ingatlanbérbeadás

HozzászólásSzerző: kaktusz1 » csüt. feb. 19, 2009 7:18 pm

van valakinek ötlete?

kaktusz1

kaktusz1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

özvegyi jog ingatlanbérbeadás

HozzászólásSzerző: Sárgafilc » vas. feb. 22, 2009 12:25 pm

Egy adószámot kell kérni. Venni egy számlatömböt és abban számlázza az az egy adószámos a bevételt. Viszont az évvégi adóbevalláskor meg kell osztani a tulajdoni arányoknak megfelelően. Készítsenek egy megállapodást, amiben rögzítik hogy hogyan történik a megosztás, pl. hogy az özvegyi jog miatt, ő is részesül X %-ban. Vagy nem részesül, mert nem tulajdonos, de hozzájárul. Elméletileg csak a tul.arány van nevesítve. Utána kellene nézni, miben korlát az özvegyi jog pontosan, mert lehet csak használati jog, de nem hasznosíthatja az ingatlant. Ügyvéd?  
Sárgafilc
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

özvegyi jog ingatlanbérbeadás

HozzászólásSzerző: kaktusz1 » vas. feb. 22, 2009 7:11 pm

Az özvegyi jog használatot birtoklást hasznosítást is jelent, mint a haszonélvezeti jog. Vagyis ha ő nem járul hozzá, hogy a tulajdonosok hasznosítsák az ingatlant akkor csak peres úton lehet kikényszeríteni legalábbis ezt olvastam. Ebben az esetben megegyezés van harmadolnák a bevételt csak kérdés az adózási oldala, mert ilyen jellegű állásfoglalását az APEHnak még nem láttam.

kaktusz1

kaktusz1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

özvegyi jog ingatlanbérbeadás

HozzászólásSzerző: Sárgafilc » vas. feb. 22, 2009 7:19 pm

Én harmadolnám, és írásban megerősítést is kérnék.
Sárgafilc
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

özvegyi jog ingatlanbérbeadás

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » vas. feb. 22, 2009 7:44 pm

Sziasztok!

Ez így igaz, az özvegyi jog, az egy haszonélvezeti jog, melyet a Ptk szabályoz. Így az a speciális helyzet állt elő, hogy vannak tulajdonosok, és van egy másik személy, aki ennek a használatára, hasznosítására jogosult. Mivel a tulajdonosok a haszonélvező beleegyezése nélkül nem adhatják bérbe, ezért szerintem az özvegynek kellene az adószámot kérnie, vagy egy másik verzió, nyilatkozik arról írásban, hogy  a tulajdonosok is használhatják, bérbe adhatják (erről a nyilatkozatról, vagy megállapodásról esetleg egy jogi szakembernél kellene érdeklődni, mert úgy tudom, hogy a használatot másnak átengedheti, remélhetőleg ennek nincs illetékvonzata).

 

Mit jelent az özvegyi jog?

A Ptk. 615. §. (1) bekezdésének rendelkezése szerint az örökhagyó házastársa örökli mindannak a vagyonnak a haszonélvezetét, amelyet egyébként nem ő örököl. A Ptk. a törvényen alapuló haszonélvezeti jogot nevezi özvegyi jognak. Az özvegyi jog a túlélő férjet, illetve feleséget egyaránt megilleti.

A haszonélvezeti jog tartalma. Az özvegyi jogra a Ptk. 615. és 616. §-aiban meghatározott kivételektől eltekintve a haszonélvezeti jognak a Ptk. 157–164. §-aiban foglalt általános szabályait kell alkalmazni. Ennek megfelelően haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja és hasznait szedheti. E jogosítványok közül a használati jognak van különös jelentősége, amely a haszonélvező számára biztosítja a megszokott körülmények fennmaradását, a lakás, a berendezési tárgyak használatát.

Nem elhanyagolható azonban a hasznosításra, a hasznok szedésére vonatkozó jogosítvány sem, amely lehetőséget ad arra, hogy a hagyaték tárgyát képező ingatlant, műhelyt stb. a haszonélvező bérbeadás útján vagy más módon hasznosíthatja.

A tartós használatra szolgáló dolgok mellett gyakran tartozik a hagyatékba készpénz, betétkönyv, kötvény, részvény stb. A tulajdonjogot az örökös a hagyaték megnyíltakor ezekre is megszerzi, a házastársat pedig megilleti a haszonélvezeti jog. A Legfelsőbb Bíróság korábban kialakított gyakorlata szerint a hagyatékban lévő készpénzt, bankszámlán lévő összeget “fenntartásos” takarékbetétkönyvben kell elhelyezni. A kedvezményezett örökös a haszonélvezet fennállása alatt azonban csak a haszonélvező hozzájárulásával rendelkezhet a betéttel, a haszonélvező viszont csak a betét után járó kamatra tarthat igényt. (P. törv. II. 20 249/1979., BH 1979/11. sz. 367.)

Az értékpapírszámlán elhelyezett egyes értékpapíroknál (pl. részvény) is alkalmazhatónak látszik az a megoldás, hogy az osztalék felvételére a haszonélvező jogosult, az örökös az értékpapírral csak a haszonélvező hozzájárulásával rendelkezhet. Az értékpapírok sokféleségére és a hozamokban megmutatkozó eltérésekre figyelemmel az előzőekben említett gyakorlat már nem felel meg maradéktalanul a követelményeknek. Célszerűbbnek látszik, ha az állagörökös és a haszonélvező a készpénzre és az értékpapírokra vonatkozó haszonélvezeti jogot egyezséggel rendezik

 

http://www.mhk.hu/hj/200103/4.htm

Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

özvegyi jog ingatlanbérbeadás

HozzászólásSzerző: kaktusz1 » kedd feb. 24, 2009 6:51 pm

Az a helyzet, hogy mivel őstermelőként már van mindhármunknak adószáma ezt nem kell kérni de kérdés, hogy elegendő-e annak aki számláz változásként az ingatlanbérbeadás TEAORJát jelenteni v. a másik két személynek is kellene?

kaktusz1 

kaktusz1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

özvegyi jog ingatlanbérbeadás

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » kedd feb. 24, 2009 6:53 pm

Szia!

 

Nem kötelező, de ha nem tudnak másképp megállapodni, akkor szükséges.

 

Andi

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am


Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég

cron