Adófórum

Adózási és számviteli információk

0853-as bevallás segítsetek!

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » szomb. feb. 21, 2009 11:11 am

Köszi szépen!
s.zsoltne

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » szomb. feb. 21, 2009 3:57 pm

Újabb kérdés:

a 14%-os ehot a 479 sor után kell fizetni ugye?

Idén mekkora összeget lehet kivenni, ha pl 100e ft az osztalék, ezután az adó 25e, az eho 14e? 75e, vagy 61e ft? Mit könyvelhetek le költségként? Csak az ehot? (gondolom a váll szjat nem lehet, de az osztalékadót nem tudom!)

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » vas. feb. 22, 2009 12:30 pm

Most hogy van a befizetés, mert teljesen ki tudok akadni ezen! A 853-ason forintra kell beírni az összegeket, de ezer forintban kell befizetni az szjat, ehot és különadót?

Mérleggel szenvedek, nem bírok vele, nem tudom mit hova kell beírni. Van kp és bank, kis értékű TE, beruházás, anyagktg,  nyomtatvány, kapott kamat és bankktg. Az eredménykiutatás OK, és az év végi zárással is stimmelek.

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » vas. feb. 22, 2009 12:33 pm

Még egy dolog piszkál engem: ha dec 31-én bevittük volna a számítógépet a vállba, akkor a monitorra is és a szg-re is 50-50% écst el lehetett volna számolni, plusz levonni az osztalékalapból a fennmaradó értéket? Mert akkor elestünk egy pár forinttól! :-(
s.zsoltne

HozzászólásSzerző: Redangel » vas. feb. 22, 2009 12:33 pm

Az egyéni vállalkozók mindig Ft-ban fizetnek.Az ehot, az osztalékalap után fizeted, tehát tényleg a 479. sor alapján.
Redangel

HozzászólásSzerző: markne » vas. feb. 22, 2009 1:45 pm

Egyéni vállalkozóról van szó, hogy mérleget és eredmény-kimutatást emlegetsz? Itt már elvesztettem a fonalat, nem értem, hogy minek nem találod a helyét. Az egyéni vállalkozó nem készít mérleget.

A számítógéppel kapcsolatban: Ha a számítógépet és a monitort már megvásároltátok, akkor hogyan nem került be a vállalkozásba?  Egyáltalán a pénztárkönyvben szerepel a kifizetett összeg?

Üdv

markne

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » vas. feb. 22, 2009 3:23 pm

Igen ev-ről van szó, nekem azt mondta valaki, hogy kell csinálni mérleget, mondjuk ezért nem értettem, hogy miért nem tudom megcsinálni. Na de akkor jó, köszi szépen.

A monitort megvette, és egyből a cég nevére, a számítógép már megvolt neki, csak még nem vitte be a vállba, még nem írtunk szerződést.

Köszönöm a válaszokat!

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » vas. feb. 22, 2009 3:58 pm

Sziasztok!

A vállalkozói kedvezményhez szeretnék néhány dolgot hozzáfűzni.

Ha emlékeim nem csalnak, akkor tavaly, amikor elvállaltad ezt a vállalkozót, és a fórumon értekeztünk, úgy emlékszem, azt írtad villanyszerelőről van szó (ha tévednék, bocsánat!!!). Nála pedig a monitor, és szám. gép beszerzésre nem venném igénybe a beruházási kedvezményt, egyik az, hogy ha jobban meggondoljuk, ez nem is kizárólag üzemi célú az ő esetében (de ha még rá is fogjuk, csak kizárólag üzemi célú,és ez kiderül a nyilvántartásokból), akkor sem felel meg annak a kritériumnak, hogy a vállalkozási tevékenységet közvetlenül szolgáló eszközről van szó (ez csak közvetetten szolgálja a vállalkozói tevékenységet) Egy weblapkészítőnél igen, egy könyvelőnél igen, de nála nem.

A szám. gépre, ha már korábban is megvolt, arra pedig még egy sztech. váll. sem vehetne igénybe igénybe kedvezményt, mert az pedig a következő feltételnek nem felel meg:korábban üzembe nem helyezett. 

Üdv:Nelly

Ui: a döntés természetesen a tiéd és a vállalkozóé, én csak ezekre a buktatókra szerettem volna a figyelmet felhívni.

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: markne » vas. feb. 22, 2009 4:30 pm

Nelly, gratula az emlékező tehetségedhez, hogy azt is tudod, hogy villanyszerelőről van szó. Természetesen mindenben egyetértek Veled, én sem merném igénybe venni a kedvezményt, sem pedig kizárólag üzleti célúnak tekinteni a számítógépet (monitorostól).

Üdv.

markne

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » vas. feb. 22, 2009 4:46 pm

Nagyon köszönöm a válaszaitokat, és hogy ilyenekre is felhívjátok a figyelmem!

Üdv

s.zsoltne

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás