Adófórum

Adózási és számviteli információk

0853-as bevallás segítsetek!

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Épp készíteném a másodállású ev bevallását, azt szeretném megkérdezni, ugye a beruházás összegével(100e-t meghaladó TE) csökkenteni lehet az osztalékalapot? A program megcsinálja, de azt nem értem, hogy ha most is figyelembe veszem, akkor jövőre meg beírom écsébe is? Nekem ez gyanús...

Miért csak 25%-os osztalékadó szerepel? Lemaradtam?Nem csak idéntől van ez?

Nyereséges a váll, de nem számol a progi különadót, és én sem tudom beírni, akkor nem kell fizetni?

Év közben kezdte a tevékenységet, ez játszhat benne szerepet?

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » szer. feb. 18, 2009 4:44 pm

Mégegy kérdés:

Az osztalékalap után meg kell fizetni az eho(14%)-t is, ugye? Na de hova kell beírni? A 09-es lap, 292. sora g oszlopába? És az a-ba be kell írni azt az összeget, amit a munkahelyén megfizettek utána, gondolom a tételest?

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: markne » szer. feb. 18, 2009 4:51 pm

Szia!

Az év folyamán értékcsökkenés alá vont tárgyi eszközök nettó értékével lehet csökkenteni az osztalék alapot. Ez nem befolyásolja a következő években elszámolható écs. összegét. Akkor kerülhet sor a következő években az osztalékalaphoz történő visszapótlásra, ha kikerül a t.e. a vállalkozásból (pl. ellenszolgáltatás nélkül átadják). Ennek a szabályait ismerteti az útmutató).

A 35 %-os adó már nincs, egységesen 25 % .

Azt nem tudom, hogy miért nem számolja a program a különadót. Nálam kiszámolta mindig.  Szerintem akkor fordulhat elő, ha olyan állami támogatást tüntettél fel a tájékoztató adatoknál (501. sor), amely a bevételek között szerepel, és az magasabb összegű, mint a módosított adóalap. mert az nem alapja a különadónak. Ilyen pl a területalapú támogatás.

Üdv.

Igen meg kell fizetni, adóévet követő esedékességként. f, g. Lehet, hogy itt majd valami figyelemfelhívást jelez az ellenőrzés, de nem hibát. Bár lehet, hogy ezt azóta módosították, mióta én nem foglalkoztam vele.

markne

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » szer. feb. 18, 2009 5:03 pm

Nincs benne semmi extra! Nem átalányadozó, tételes, hisz másodállásban csinálja!

Szóval a Te: 2008-ban vett egy monitort, de számítógépet még nem vittük be, ez után nem számoltam még écst! Ha tavalyi évre bevittük volna a szg-et is, akkor most 50% écst elszámolhatnám, és még a maradványértéket, vagy az áfa nélküli értékre gondolsz? Nem áfás.

Most aztán tényleg belebonyolódtam....

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: markne » szer. feb. 18, 2009 5:03 pm

A 292 sor a oszlopába a megfizetett egészségbiztosítási járulék összegét  (nem az EHO)kell beírni. Az EHO fizetési kötelezettség felső határának megállapítása céljából.
markne

HozzászólásSzerző: markne » szer. feb. 18, 2009 5:17 pm

Az nem számít, ha kezdő vállalkozásról van szó, attól még meg kell fizetni a különadót . A számítógépnél (monitornál) én megnézném, hogy bizonyítható-e, hogy kizárólag a vállalkozás céljára használja, mert ha nem, akkor nincs teljes écs. elszámolási lehetőség, hanem csak átalány écs-t lehet egy alkalmommal, a használatbavétel évében elszámolni. Ez a nyilvántartási érték 50 %-a, de max. az éves árbevétel 1 %-a.

Ha ÁFA körbe tartozik, akkor mindennél az ÁFA nélküli értéket kell fiegyelembe venni. (persze, ha levonható az ÁFA)

markne

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » szomb. feb. 21, 2009 9:56 am

Köszönöm, de akkor most tisztázzuk, hogy jól gondolom-e:

tavaly megvette a monitort, és idén beviszi a saját gépét a vállba, akkor a tavalyi évre csak beruházás cím alatt szerepeltethetem, de bruttó összegben, mert nem áfás. Écst jobb ha az idei évtől számolok majd, mert amig nincs gép, nem is tudja használni, nem?

Van egy számlám szaloncukorról meg ilyesmikről, repr ktgként betehetem? Kb 11000 ft.

És még mindig nem számol különadót! Melyik mező alapján számolja ki, hátha rosszul írtam be valamit?

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: markne » szomb. feb. 21, 2009 10:24 am

A különadó számításánál valószínű az a probléma, hogy a 421 sor "a" oszlopba nem tüntetted fel a belföldi bevételt, ha ez sem, akkor nem tudom.

A többi kérdésedre kapásból most nem merek válaszolni, utánanézek. Lehet, hogy majd más is bekapcsolódik még, én ígérem, hogy megnézem. Kíváncsi vagyok, hogy a különadód így megoldódik-e.

Majd jelentkezem.

Üdv: Rózsa

markne

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » szomb. feb. 21, 2009 10:49 am

Köszi szépen, ez volt a gond, már arra is gondoltam, hogy mmásodállású. ez  miatt nem kell, csak én maradtam le...
s.zsoltne

HozzászólásSzerző: markne » szomb. feb. 21, 2009 11:06 am

Újra itt vagyok: a repis kérdésedre kerestem valamit.

Az SZJA tv 69. §-a határozza meg a reprezentáció fogalmát és az adómentesen elszámolható összegét.  A fogalmat a 10. bek, -ben találod meg. Itt a fórumon találsz Álmosdy Judittól 2008. 05. 27-én egy tájékoztatást is, egyszerűbb ha megkeresed, bővebb tájékoztatást nem tudnék adni.

A monitornál és számítógépnél, ha még nincs üzembehelyezve, és kizárólag a vállalkozás céljára használják, akkor az osztlékalapot csökkentő tételeknél - úgy, ahogy írtad - a beruházások között lehet feltüntetni.

Üdv

markne

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás