Adófórum

Adózási és számviteli információk

nem saját autó üzemanyag elszámolása

Számvitel

HozzászólásSzerző: nicosfiszter1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözlök Mindenkit!

Kérdésem az lenne, hogy van egy autó, ami édesanyám nevén van (a biztosítást is az ő nevére fizetem).

De igazából ez az autó az enyém és a vállalkozásomhoz IS használom néha.
Kérdésem az lenne, hogy ezek tekintetében, hogyan számolhatom el a vállalkozáshoz felhasznált üzemanyagárat.

Ha számolnék el üzemagyagárat, akkor érintene a cégautóadó engem?

(Az autó benzines, 1993 -as, 1.6 -os motor)

Előre is köszönöm a válaszokat, István

nicosfiszter1

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. feb. 19, 2009 11:41 am

Szia István!

Kell írni egy szerződést a gk.ingyenes kölcsönadásáról, édesanyád ingyen kölcsönadja, hogy használd a járművet.

Útnyilvántartás vezetése mellett az üzleti utak km-eire elszámolható az üzemanyagköltség (vagy számla alapján, vagy pedig km*norma*APEH által közzétett üzemanyagár), valamint a számlával igazolt költségeket az üzleti célú km-ek arányában lehet elszámolni. Azaz pl. ha az összes futott km-ből 20% az útnyilvántartás szerinti üzleti, akkor a számlával igazolt javítás, biztosítás, stb. költségek 20%-át lehet elszámolni.

A cégautó adót a használónak kell megfizetnie, ha a tulajdonost írásban nem értesíti, hogy költséget számolt el.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: nicosfiszter1 » csüt. feb. 19, 2009 1:13 pm

Szia!

Köszönöm a választ.

Ezt nem értem, kifejtenéd egy kicsit jobban?:

"A cégautó adót a használónak kell megfizetnie, ha a tulajdonost írásban nem értesíti, hogy költséget számolt el."

És a cégautóadót mi alapján kell fizetni?

Bocs a kérdésekért, de ebben a témában van vagyok otthon...

Mégegyszer köszönöm, István

nicosfiszter1

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. feb. 19, 2009 2:58 pm

A cégautó adót a gépjárműadóról szóló 1991.évi LXXXII. törvény írja elő, 2009.febr. 1-től. Alapesetben a személygépkocsi tulajdonosa köteles megfizetni a cégautó adót akkor, ha a gk-val kapcsolatban költséget számol el.

Ha viszont a gépjárművet másnak átadja használatra, és a költséget (üzemanyag pl.) nem a tulajdonos számolja el, akkor a cégautó adót annak kell megfizetnie, aki a gk-t használja. Ha a használó írásban értesíti a tulajdonost, hogy költséget számol el a gk-használattal kapcsolatban, akkor a cégautó adót a tulajdonosnak kell megfizetnie.  17/C.:

(3) Amennyiben személygépkocsi után a költséget nem a magánszemély tulajdonos, pénzügyi lízingbe vevő számolja el, akkor a költség első ízben való elszámolásának tényéről és időpontjáról a használó ezen időpontot követő 8 napon belül a tulajdonost, lízingbe vevőt írásban értesíti. Ha a használó a nyilatkozattételt elmulasztja, akkor a tulajdonost, lízingbe vevőt egyébként terhelő adót a használó köteles megfizetni.

17/E. § Az adó mértéke havonta:
a) 1600 cm3 hengerűrtartalmat vagy 1200 cm3 kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsi esetén 7000 Ft,
b) az a) pont alá nem tartozó személygépkocsi esetén 15 000 Ft.

17/F. § A negyedévre fizetendő adóból levonható a személygépkocsi után az adóalany terhére megállapított, a negyedév azon hónapjaira jutó gépjárműadó, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó- és gépjárműadókötelezettség egyaránt fennállt, feltéve, hogy az adóalany a gépjárműadó-fizetési kötelezettségének határidőben eleget tett.

<> 

validitas

HozzászólásSzerző: timus09171 » csüt. feb. 19, 2009 7:28 pm

Szia István!

Egyéni vállalkozásról vagy társasról van szó? Mindkettő esetében kiküldetésit írva nem kell cégautó adót fizetni. Csak a nyomtatvány kitöltésében van különbség.

A kölcsönadási szerződés szükséges. Költséget nem lehet elszámolni. Km×norma×APEH üzemanyagáron. 456km×9ft/km×245Ft. A kiküldetési rendelvény nyomtatványboltban megvásárolható. Szerintem a kiküldetésivel nem csak 500km lehet elszámolni, úgy mint régen.

Remélem tudtam segíteni.

timus09171

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. feb. 19, 2009 8:26 pm

Ne haragudj, de egyéni vállalkozó nem írhat saját magának kiküldetési rendelvényt. Költséget pedig elszámolhat, csak nem a 9 Ft/km-t, hanem ha útnyilvántartást vezet, az üzleti km arányában a számlák alapján.

SZJA-tv. 11.sz.melléklet III.Járművek költségei, 8. pont:

"....A nem saját tulajdonú személygépkocsi üzemi célú használata esetén elszámolható az üzemi használatra eső
a) 1. pont szerinti üzemanyag-fogyasztás,
b) számla szerinti egyéb költség,
amennyiben az a szerződés alapján az egyéni vállalkozót terheli."

validitas

HozzászólásSzerző: nicosfiszter1 » pén. feb. 20, 2009 6:48 am

Szia!

Köszönöm a választ.
Közben utána olvastam máshol is, én is úgy vettem észre, hogy ev. nem írhat magának kiküldetésit.

Tehát ha jól értem:
- havi 7000 ft a cégatóadó (1596 cm3)
- ebből levonható a gépjárműadó, ami évi 6600 Ft  (1993-as, 55 KW) =átlag havi 550 Ft
- én kb 300 - 400 km -t megyek havonta üzleti célból, így ha jól számolom, minden levonással havi kb 1500-2000 Ft nyi tényleges költség levonásom maradna.

Ha ez tényleg így van, akkor nem számolok el üzemanyagktsg-et, és akkor cégautóadót sem kell fizetnem. (ugye jól tudom?)

Köszönöm, István

nicosfiszter1

HozzászólásSzerző: validitas » pén. feb. 20, 2009 8:05 am

Szia István!

Ha nem számolsz el költséget, akkor nem kell cégautó adót fizetned. A havi kb. 1.500-2000 Ft nem tudom, hogy jött ki neked.

Szerintem havi költség lenne:

- 7.000 - 550 = 6.450.- cégautó adó

- ha 500 km-t számolsz el útnyilvántartás nélkül, az üzemanyag költség 12-15 eFt (ártól függően). 

Ez havi kb. 7.300 Ft vállalkozói SZJA+különadó+osztalék SZJA megtakarítást jelentene. Azaz "amit megnyersz a réven, azt elveszíted a vámon",  nyersz SZJA-ban 7 ezret, de befizeted cégautó adóba. Igaz, hogy így legalább el tudod számolni az üzemanyagot.

Egy próba számításon le kellene vezetned mind a két verziót, az nyilván segít a döntésben.

validitas

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. feb. 20, 2009 8:12 am

Sziasztok!

A gépjárműadót a jármű tulajdonosa fizeti, tehát az édesanya. Ebben az esetben is csökkenthető a cégautóadó ezzel? Én úgy gondolom nem, de lehet, hogy tévedek.

Böbe mi a véleményed erről? Nálam lenne egy bt, ahol a tulaj adja kölcsön az autót a váll-nak, a váll megfizetné a cégautóadót, viszont a gépjárműadót a magánszem fizeti, így szerintem nem csökkenthetem ezzel.

Üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: validitas » pén. feb. 20, 2009 9:56 am

Szia Nelly!

Igen, igazad van, a gépjárműadót a tulaj fizeti, ő vonhatná le. Üdv: Böbe 

validitas

Következő

Vissza: Számvitel