Sziasztok !
Szeretnék segítséget kérni az alábbi témában:
2006-ban kötöttem egy befektetéses életbiztosítást. Éves díjfizetést választottam.
Ebbe az életbiztosításba eseti díjat fizettem be 2007.évben, amit 2008 évben kivettem, mert szükségem volt a pénzre. A biztosítónak nyilatkoztam ugyan , hogy erre az összegre is kérem az adókedvezményt, de nem vettem igénybe. Csak a rendszeres díj 20 %-t érvényesítettem 2007. évi adó bevallásomban.
Az idén is befizettem a rendszeres díjat, s vártam az igazolást de nem érkezett meg. Felhívtam a bizt. társaságot, ahol azt a választ kaptam, hogy éltem a rendelkezési jogommal ezért elveszítettem az adókedvezményt a befizetett rendszeres díj után is. Hajlandó vagyok nyilatkozni, hogy nem vettem igénybe 2007. évben az eseti díj adókedvezményét, de hajthatatlanok.
Hátha volt valakinek ilyen esete és meg tudja mondani, adójogilag helyes-e az eljárás ?
Méltánytalannak tartom, hogy az elkövetkezendő befizetéseim után is elveszítettem az adókedvezményre való jogosultságomat, hisz továbbra is szeretném fizetni . Mellesleg nem szüntettem meg a biztosításomat minden maradt a régiben.
Azt hiszem a biztosító így bünteti azokat, akik az eseti díjat visszakérik. Azt is elképesztőnek tartom, hogy egy nyilatkozatot nem lehet a mai világban visszavonnil.
Üdv. Marika