Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVA elutasítva különadó tartozás miatt

EVA

EVA elutasítva különadó tartozás miatt

HozzászólásSzerző: terrible1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Van egy KFT-m, 2009-től EVAsok szerettünk volna lenni.

December 19.-én benyujtottuk az Apeh felé az EVA-ra való áttéréshez szükséges nyomtatványt. Előtte, hogy meggyőződjünkk minden rendben van, a könyvelő lekérte az ügyfélkapun keresztül a Kft adófolyószámla kivonatát. Látta, hogy minden rendben, be van fizetve minden, tartozás 0,-Ft.
Aztán az APEH dec.20-val felkönyvelte a különadó előleget. Könyvelő legközelebb jan.-ban nézett rá a folyószámlára, mindig megteszi, mielőtt a fizetési kötelezettségeket közli. Így került a januárban utalandó járulékok mellé a különadó is. Jan. 12-én utaltuk is.

A különadót 2007. évben vezették be, az adózás előtti eredmény 4 %-a. Előleget először ebben az adónemben 2008 évre kelett fizetni, az előző év 2007 bevallása alapján. Esedékesség  a tárgy negyedévet követő hónap 20. Ez társasági adóban is így van, és mivel a társasági adóbevallásban kell vallani a különadót is, könyvelőnknek evidens volt, hogy úgy fizetjük az előleget, ahogyan a társasági adó előlegét. Hát nem! Januárban amikor látta, hogy az APEH dec.20.-val előírta, utánanézett, és sajnos úgy van a különadó előlegét jan. 20. helyett dec. 20-ig kell megfizetni.

Az APEH eddig a pillanatig nem küldött elutasító határozatot, csak az elutasításra utaló körülményekkel találkoztunk (tudatták velünk, hogy havi adózók vagyunk mostantól). Telefonon beszélve az APEH ügyintézővel, derült ki, hogy ez a helyzet. Arra hivatkozással, hogy évközben mindent időben befizettünk, és hogy a könyvelő hibázott, méltányossági kérelmet nem lehet beadni.Méltányosság az EVA-nál nem létezik, ezt tudtuk meg. Marad a fellebezés, amely 5000,-Ft-ba kerül.

Én az EVA törvényben ezt látom:

"Amennyiben az egyszerűsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) hatálya alá bejelentkező adózók a bejelentés időpontjában – az adóhivatal nyilvántartása szerint – az Eva tv.-ben foglalt valamennyi feltételnek megfelelnek (ideértve az eva alanyiság adóévére meghatározott feltételeket is), akkor a választásuk elfogadásáról az adóhatóság a benyújtott adatlap hivatalosan kitöltött egy példányának visszaküldésével értesíti az érintett adózókat. Abban az esetben, ha az Eva tv.-ben foglalt feltételeknek nem felelnek meg, elutasító határozatot, amennyiben pedig a kérelmüket határidőn túl nyújtják be, a bejelentkezést érdemi vizsgálat nélkül elutasító végzést fognak kapni."

Kérdéseim:

Mennyire a könyvelőnk hibája ez az egész? Minden nap ellenőriznie kell-e az adófolyószámlát, vagy egyáltalán akkor mit kellett volna tenni?

Nem a dec 19-i EVA kérelem postára adás számít-e bejelentés időpontjának, amikor meg kell vizsgálni a cég tartozásait?

Más nem járt így? (úgy gondolnám, hogy könnyen elkövethető "hibáról" van szó)

APEH részéről elfogadható lépés-e az, hogy dec 20-án könyvelik fel tartozásként a különadó előleget, amit dec 20-i határidővel be is kell fizetni?

APEH részéről nincs-e betartandó határidő az elutasító határozat kiküldésére?

APEH gyakorolhat-e valami fajta kegyelmet ebben az ügyben?

Érdemes-e vajon fellebbezni? Ha igen, milyen alapon?

Előre is köszönöm a válaszokat!

 

terrible1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

EVA elutasítva különadó tartozás miatt

HozzászólásSzerző: piros999 » hétf. feb. 09, 2009 8:34 am

Szerintem nem érdemes fellebbezni.Én is jártam majdnem így csak az én ügyfelem EVÁs volt, és dec.20-án összesen 200-Ft adótartosa volt. Kizárták az evábó, fellebbeztünk, elbuktuk az illetélet, és átvágták azÁFA körbe.Dec.20-án 100-ft feletti tartozása nem lehet.

Jó munkát Piros

piros999
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EVA elutasítva különadó tartozás miatt

HozzászólásSzerző: afg » hétf. feb. 09, 2009 12:40 pm

Sajnos a különadó 4. negyedéves előlegének fizetési határideje dec. 20. volt.

"...könyvelő lekérte az ügyfélkapun keresztül a Kft adófolyószámla kivonatát. Látta, hogy minden rendben....Aztán az APEH dec.20-val felkönyvelte a különadó előleget..."

A fellebbezéshez sajnos nem tudok hozzászólni, csak egy kis kitérő a folyószámla lekérdezéssel kapcsolatban:

Én is lekérdeztem a cég folyószámlakivonatát még 2008. december 5-én, (amelyik ugyancsak EVÁba jelentkezett be 2009-re) azonban az időszak megadásánál az automatikusan felajánlott lekérdezés napja helyett megadtam egy későbbi 2008. december 31. időpontot. Így a december 5-én lekért dec 31-ig szóló folyószámlakivonat már tartalmazta a december 20-i előírást. Tehát nem 20-án aznap írták elő a különadó kötelezettséget valószínüleg.

 

üdv

afg
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EVA elutasítva különadó tartozás miatt

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » pén. feb. 13, 2009 2:26 pm

Sziasztok!

 

Én is mindenkinek dec.31-ig kértem le a folyószámláját, így látható volt, kinek mikor írták elő a TAO-, és a különadó előlegeket. Sajnos igen, ebben a könyvelő hibázott, de valahol megértem, mert évek óta folyamatosan változtatnak valamin, és ezt nagyon nehéz nyomon követni, nagyon résen kell lenni.

 

Bejelentés:

Eva tv. 10. § (2) Az adóalanynak nem minősülő adózó az (1) bekezdés szerinti bejelentést akkor teheti meg, ha már a bejelentés időpontjában megfelel az e törvényben meghatározott valamennyi feltételnek (ideértve az adóalanyiság adóévére meghatározott feltételeket is),

valamint nincs állami adóhatóságnál, vámhatóságnál, önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása. E tényekről az adózó a bejelentésre rendszeresített nyomtatványon nyilatkozik.

 

Ez egy elég érdekes mondat. Az első felében azt írja, hogy a bejelentés időpontjában...ha megfelel a tv-ben előírt feltételeknek. A második rész már csak annyit ír, hogy nincs adótartozása. Azt nem írja, hogy mikor nincs.

Az eljárási határidőket általában az Art. és a Ket. szabályozza, később utánanézek, de most megyek a fiamért az óviba.

 

Üdv. Andi

 

 

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

EVA elutasítva különadó tartozás miatt

HozzászólásSzerző: bellu561 » szer. feb. 18, 2009 2:38 pm

Szia!

 Nem akartok venni egy - remélem - tehermentes EVA-s Kft.-t ? (Az állandó változások miatt tele a hócipőnk.)

Üdv. Bella

 

bellu561
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

EVA elutasítva különadó tartozás miatt

HozzászólásSzerző: piros999 » szer. feb. 18, 2009 8:30 pm

Ha megy a vállalkozás, a változások miatt ne add fel.Itt sok segitséget tudsz találni. A változások engemet is nagyon zavarnak,de bizzál bennünk is.Nekem ma még az ügyfélkapuval és megszünt az összeköttetésem,már az agyamat is széttelefonáltam,- segitettek,de, hogy? Még mindig nem tudok belépni.Szóval fel a fejjel, majd csak lessz valahogy.

Üdv.Piros

piros999
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EVA elutasítva különadó tartozás miatt

HozzászólásSzerző: bellu561 » szomb. feb. 21, 2009 1:19 pm

Szia!

Köszi a biztatást, de már nem megy a cég. Tavaly hitelközvetítésből volt némi bevételünk, de ma már ép eszű ember nem vesz fel hitelt. Ha mégis, akkor valamelyik bankhoz fordul. A cég tagjai munkaviszonyban állnak, kivéve egy főt, de ő még sulis, tehát valószínűleg befejezzük, csak kár szegény Kft.-ért, 1999 óta működik, és jó pár éve EVA-s már. Azért kérdeztem nem kell-e valakinek, mivel az EVA-t nehéz megszerezni.

B

 

bellu561
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

EVA elutasítva különadó tartozás miatt

HozzászólásSzerző: nemethjudi » hétf. máj. 25, 2009 8:33 am

Sziasztok!

És kizárnak-e az evából, ha nem fizettem meg 5e Ft szakképzésit? Teljesen abban a hitben voltunk, hogy nem kell, de hát még is kell tudomásom szerint!

Ti hogyan gondoljátok?

Köszönöm:

J

nemethjudi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

EVA elutasítva különadó tartozás miatt

HozzászólásSzerző: piros999 » kedd máj. 26, 2009 1:42 am

Szia J! Csak akkor zárnak ki, ha dec.20-án az adófolyószámlán az összevont adóhiány meghaladja a 100.-Ft-ot.A szakkézésit ha cégről van szó, május 31.ig kell bevallanod a 43-as nyotatványon.

Üdv: Piros

piros999
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég