Adófórum

Adózási és számviteli információk

mi anyagktg

Egyéni vállalkozók

mi anyagktg

HozzászólásSzerző: kiskuszko1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 

A kérdésem az lenne, hogy ev-nél mi az anyagktg, és mi az egyéb ktg. a bevallás sorai szerint. Ez biztos tevékenység függő is, de gondolkodhatok kettős könyviteli szemlélettel? Pl anyagktg az irodaszer, de a hirdetés már nem? Vagy ha egy biztosítással foglalkozó vállalkozóról beszélek, akkor neki anyagktg. a hirdetés, mert az általa képviselt biztosító ezt kiszámlázza neki, és ebből ő bevételt ér el jó esetben? Vagy itt kifejezetten arra gondol, hogy továbbértékesíti valamilyen formában, vagy sem?

 

Köszi

Kuszi

kiskuszko1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

mi anyagktg

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. feb. 18, 2009 7:37 am

Szia Kuszi!

A hirdetési költség egyik tevékenységű egyéninél sem lehet anyagköltésg. Az irodaszer igen, vagy pl. számítógéphez vesz CD-t, javítási alkatrészt, amit nem aktiválok rá a tárgyi eszközre, nyomtatványok, szakkönyvek, ha megveszi és nem előfizeti.

De a a szolgáltatás nem lehet anyag, azt mindenképp egyéb költségbe tedd.

Üdv. Kata 

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

mi anyagktg

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. feb. 18, 2009 10:23 am

Szia!

Kata nagyon jól illusztrálta példákkal, hogy mi az anyagköltség. Az szja tv.-ben a fogalmak között ezt nem határozza meg. 

A helyi adókról szóló tv-ben található a meghatározása (igazából itt van jelentősége, hogy anyag, avagy sem):

 

37. anyagköltség: a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások esetében a vásárolt anyagoknak - a számvitelről szóló törvény szerint - anyagköltségként elszámolt bekerülési (beszerzési) értéke. Az egyszeres könyvvitelt, valamint - a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó - pénzforgalmi nyilvántartást vezető vállalkozók esetében a tárgyévi anyagbeszerzésre fordított kiadás, csökkentve a kifizetett anyagkészlet leltár szerinti záró értékével, növelve a kifizetett anyagkészlet leltár szerinti nyitó értékével. Csökkenti az anyagköltséget a saját vállalkozásban végzett beruházáshoz felhasznált anyagok bekerülési (beszerzési) értéke, továbbá az az érték, amellyel az adóalany a 36. pont szerint az eladott áruk beszerzési értékeként, a 40. pont szerint a közvetített szolgáltatások értékeként nettó árbevételét csökkentette;

38. anyag, áru: a számvitelről szóló törvény szerinti vásárolt készletekből az anyagok, az áruk;

 

Nem tudom elképzelni, még egy bizt. közvetítő esetén sem, hogy a hirdetés anyagköltségre kerüljön, szerintem is igénybevett. szolg, max közvetített szolg lehet, ha változatlan formában továbbszámlázza, de szerintem nem erről van szó.

 

Szt-ből:

3.§

 5. vásárolt készletek: az anyagok [alap-, segéd-, üzem- és fűtőanyag, alkatrészek, a 28. § (3) bekezdésének a) pontja szerinti eszközök], az áruk (kereskedelmi készletek, betétdíjas göngyölegek, a közvetített szolgáltatások), a készletre adott előlegek;

 

28. § (1) A forgóeszközök csoportjába a mérlegben a készleteket, a vállalkozó tevékenységét nem tartósan szolgáló követeléseket, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat, tulajdoni részesedést jelentő befektetéseket, pénzeszközöket kell besorolni.

(2) A készletek a vállalkozó tevékenységét közvetlenül vagy közvetve szolgáló olyan eszközök,

a) amelyeket a rendszeres (szokásos) üzleti tevékenység keretében értékesítési céllal szereztek be, és azok a beszerzés és az értékesítés között változatlan állapotban maradnak (áruk, göngyölegek, közvetített szolgáltatások), bár értékük változhat,

b) amelyek az értékesítést megelőzően a termelés, a feldolgozás valamely fázisában vannak [befejezetlen termelés (ideértve a befejezetlen, még ki nem számlázott szolgáltatást is), félkész termékek] vagy már feldolgozott, elkészült állapotban értékesítésre várnak (késztermékek),

c) amelyeket az értékesítendő termékek előállítása vagy a szolgáltatások nyújtása során fognak felhasználni (anyagok).

(3) A készletek között kell kimutatni továbbá

a) használatba vételükig azokat az anyagi eszközöket (szerszám, műszer, berendezés, felszerelés, munkaruha, egyenruha, védőruha), amelyek a vállalkozó tevékenységét legfeljebb egy évig szolgálják,

(4) A készletekre adott előlegként az anyag-, az áruszállítónak, a közvetített szolgáltatást nyújtónak, importbeszerzésnél az importálást végző vállalkozónak ilyen címen átutalt - a levonható előzetesen felszámított általános forgalmi adót nem tartalmazó - összeget kell kimutatni.

 

Üdv.nelly

 

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

mi anyagktg

HozzászólásSzerző: kiskuszko1 » szer. feb. 18, 2009 12:37 pm

Sziasztok!

 

Köszönöm a gyors válaszokat! 

Még egy kérdésem lenne egyéni vállalkozóval kapcsolatban, hogy vett fel hitelt tavaly év elején, de év közepétől nincs bevétele, mert csinált egy kft-t, és abban dolgozik. Szerintetek azt lehet, hogy a hitel kamatát nem számolom el ktg-t, csak egyéb kiadásként? Hiszen idén már bevétele sem lesz, és nem szeretném a veszteségeket tologatni.

 

Köszi

Kuszi

kiskuszko1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

mi anyagktg

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. feb. 18, 2009 12:46 pm

És miből fizeti a hitelt és kamatát? Van egyáltalán pénz a pénztárban?

Gondolom előbb-utóbb szeretné megszüntetni az egyéni vállalkozását. Ha van neki anyag, áru leltáron, ez megszűnéskor bevétel lesz, és ezzel szemben jól jöhet az elhatárolt veszteség. Ezt meg kell fontolni.

Szerintem nincs akadálya, de én valószínűleg nem ezt tenném (igaz ehhez ismerni kell a vállalkozást).

Üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

mi anyagktg

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. feb. 18, 2009 1:36 pm

Szia!

Ha semmiképp nem akarod költségként elszámolni, akkor pedig szerintem inkább egyáltalán ne számold el egyéb eredményt nem érintő kiadásként sem. Igaza van Nellynek a pénztárral. Nem kötelező egy költséget elszámolni az egyéni vállalkozásban, megteheti, hogy kihagyja.

Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

mi anyagktg

HozzászólásSzerző: kiskuszko1 » szer. feb. 18, 2009 1:48 pm

A bankban látszik az utalás, ezért gondolkodom rajta ennyit. 

Amúgy nem tudom, hogy mit szeretne később a vállalkozással, szerintem tartja egy ideig. Anyag, árukészlet nincs, és az apeh nem kedveli az évekig tartó veszteséget. A pénztárba még van pénz, egy-két évig kitart. 

Az nagyon bután néz ki, hogy 2008-2009 nem számolom el, és ha mégis lesz bevétel később akkor meg igen? Így, hogy veszteséges nem szúr szemet, hogy a hitelek kamata soron külön szerepelni fog a 53-ban?

 

Köszi

Kuszi

kiskuszko1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

mi anyagktg

HozzászólásSzerző: radri » csüt. feb. 19, 2009 6:51 am

Szia Kuszi!

Egyéni vállalkozó a költségeit elvileg 5 éven belül bármikor elszámolhatja. Nálam mezőgazdasági vállalkozó van, többször volt, hogy számlákat tologattunk 1-2 éven belül és az Apehnál nem volt semmi gond.

Ha előző években volt nyeresége és ebből maradt a pénztárban, akkor van miből fizetni a kamatokat. Viszont kicsit problémás, ha látszik a banszámlán, mert azt  könyvelni kell a kivonat egyezőség miatt.

Szerintem, ha az Apeh kérdezősködik, a veszteséges Ev megtartását lehet magyarázni a hiteltörlesztéssel, hiszen amikor EV-ként felvette, akkor kötelezettséget vállalt a visszafizetésre. Közben Kft-ét alapított, de a hitel miatt nem adhatja fel az Ev-t, a pénztárban lévő pénzből fizeti a törlesztést.

A Kft nyereségesen működik? Abból meg tud élni?

radri
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

mi anyagktg

HozzászólásSzerző: kiskuszko1 » csüt. feb. 19, 2009 2:53 pm

Igen, 800 e társasági adót fog fizetni a kft (sajnos).
kiskuszko1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

mi anyagktg

HozzászólásSzerző: radri » csüt. feb. 19, 2009 4:35 pm

Szia!

Szerintem, ha a pénztárban lévő pénz kb takarja a kamatokat és nem akarsz veszteséget tologatni, akkor nyugodtan rakd be egyéb kiadásként.

Ha viszont a megszűnéskor marad a pénztárban pénz, akkor jól fog jönni a görgetett veszteség, hogy ne kelljen adót fizetni!

Meg kellene tudakolni, hogy mit akar kezdeni az EV-vel, akkor könnyebb lenne döntened!

Üdv: Adri

radri
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 98 vendég