Adófórum

Adózási és számviteli információk

Nyugdijas ev. eü. szolgáltatási járuléka

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: maya0411 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Nyugdijas egyéni vállalkozónak mütéte volt, kórházi ápolás alatt állt, kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot / 4.350/ Ft-ot fizetni, vagy a kórházi ápolás idejével csökkenthetem a havi 4.350 Ft-ot. 0853-14 lap kitöltésnél van jelentősége, meg ha nem muszáj miért fizetessem meg vele.

Kérlek benneteket ha tudtok segítsetek.

Köszönettel: Maya

maya0411

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd feb. 17, 2009 5:03 pm

Szia! Szerintem orvosi igazolás alapján csökketheted a beteg napok számával, a bevallási és a fizetendő összeget is . Nem volt még a gyakorlatban ilyen esetem, de bizonyára lesz aki alkalmazta már .Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: loncika » kedd feb. 17, 2009 5:25 pm

....ezzel a kérdéssel kapcsolatos az én gondom is, mert az orovs nem ad ki táppénzes lapot, mondván a nyugdijas nem kaphat táppénzt...... csak egy igazolást adott arról, hogy folyamatos orvosi kezelés alatt áll, semmi időszak...  a helyzet valós, mert láttam a különféle orvosi számlákat a vizsgálatokról....  Milyen igazolás az elfogadható a járulék bevallásához?
loncika

HozzászólásSzerző: vekerdipali » kedd feb. 17, 2009 6:51 pm

Sziasztok az egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy kieg tev, egyéni váll. a havi 4350 Ft-ot havonta a 0858 bevalláson kellett volna bevallania, vagy most az évvégi 0853 bevallás 14 lapján?

Válaszotokat előre is köszönöm

vekerdipali

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd feb. 17, 2009 7:02 pm

Szia!  Ha nem EVÁ-s,  akkor igen most a 0853-ason. Üdv.
melcsi62

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd feb. 17, 2009 7:45 pm

Szia Maya!   Szerintem az kieg. egyéni vállalkozó és a kieg.társasvállalkozó esetén a havi 4.350 Ft, attól, hogy ott van az is, hogy napi 145 Ft,  nem úgy működik mint a többi TB járulék.....,  itt szerintem  nincs táppénz miatti kiesés,stb.

19.§.(4) A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás, valamint a 39. § (2) bekezdésében meghatározott személy által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 4350 forint (napi összege 145 forint).

Szerintem itt a napi 145 Ft, az arra vonatkozik pld-ul,  ha az illetőnek hónap közben keletkezik ilyen kötelezettsége. Én a törvényben nem találtam olyat, ami arról arról szólna, hogy nem kell megfizetni arra az időszakra, amikor..... de lehet, hogy így este már elkerülte a figyelmem.

/Ha az orvos nem ad keresőképtelenségi igazolást egy nyugdíjas korú embernek, ha az betegsége folytán keresőképtelen.. az azért furcsa,  hiszen a nyugdíjas korú,  de a nyugdíjas is megteheti, hogy szünetelteti a nyugdíját, s egyébként akár munkaviszonyban dolgozik...  /

Üdv. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd feb. 17, 2009 8:47 pm

Sziasztok! Pedig én is olvastam valahol, hogy betegség idejére csökkenthető, háziorvosi igazolásra én csökkentem is. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd feb. 17, 2009 9:49 pm

Szia Kata!  Igazatok lehet, hogy a keresőképtelenség idejére nem kell megfizetni,  --- bár a törvényben így nem látom, mint ahogy az APEH feltette:

"Nem fizet egészségügyi szolgáltatási járulékot a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás arra az időtartamra, amely alatt a társas vállalkozó keresőképtelen, fogvatartott, vagy ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát szünetelteti"

".Az egyéni vállalkozó nem köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni azon időtartamra, amely alatt gyermekgondozási segélyben részesül, keresőképtelen, fogvatartott, vagy ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát szünetelteti."

A Tbj.tv-ben ezt találom:

29.§.

(4) Az egyéni vállalkozó az (1) bekezdésben említett járulékalap alapulvételével nem köteles társadalombiztosítási járulékot, nyugdíjjárulékot (tagdíjat) és egészségbiztosítási járulékot fizetni arra az időtartamra, amely alatt
a) táppénzben, baleseti táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül - kivéve, ha a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az ápolási díj folyósításának tartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja -,
b) katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona,
c) fogvatartott,
d) ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, közjegyzőként kamarai tagságát szünetelteti,
e) a 31. § (4) bekezdésében említett egyéni vállalkozó keresőképtelen.

de ez nem az egészségügyi szolgáltatási járulékról szól, tovább az eü.szolg.járulékot nem járulékalap alapulvételével kell fizetni...

Üdv..     

melcsi62

HozzászólásSzerző: maya0411 » szer. feb. 18, 2009 7:42 am

Szia!

Köszönöm szépen a segítséget.

Üdv: Maya

maya0411

HozzászólásSzerző: maya0411 » szer. feb. 18, 2009 7:43 am

Szia!

Köszönöm szépen a segítséget!