Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bankszámla és cégautóadó

Egyéni vállalkozók

Bankszámla és cégautóadó

HozzászólásSzerző: Pami2002 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Már gondolom mindenkinek a könyökén jön ki a címben említett kérdés, de nekem még nem teljesen világos minden.
Bankszámla: Eddig nem voltam bankszámla nyítására kötelezett. Kell bankszámlát nyitnom február 1-től vagy sem?
Cégautó: Havi 500 km átalányt számoltam el eddig költségként a vállalkozásomban. Ezt folytatnám tovább. Tudom, hogy ebben az esetben negyedévente adót kell fizetni. Az autó nem az én nevemen van, hanem a férjemén. Ebben az esetben neki kell adóbevallást tennie és megfizetni az adót? És ő tudja a helyi súlyadót is így elszámolni? Vagy hogy van ez és mi a menete ennek az egésznek?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Pami2002

Bankszámla és cégautóadó

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » hétf. feb. 16, 2009 4:13 pm

Szia!

Ha eddig nem voltál bankszámlára kötelezett - mert nem EVÁ-s, ÁFÁ-s ev. vagy -, akkor most sem kötelező. Ez azt jelenti, hogy továbbra is korlátozás nélkül fizethetsz kp-ben.

A cégautó adó fizetésére a tulajdonos a kötelezett. Akkor kell fizetnie, ha az autóval (személygépkocsi) kapcsolatban a vállalkozás költséget számol el. Kivétel ez alól, ha kiküldetési rendelvényt írsz ki neki, de gondolom, itt te használnád az autót.

Szerintem csak az 500 km miatt nem érdemes megfizetni a cégautóadót, mert ha ezt a költséget egyáltalán nem számolod el, akkor is kevesebb szja-t, eho-t kell fizetned, mintha a havi 7 ill 15 ezer forintot megfizetnéd.

Üdv. Andi

nagy.andrea2

Bankszámla és cégautóadó

HozzászólásSzerző: Pami2002 » hétf. feb. 16, 2009 5:41 pm

A bankszámlát értem. Köszönöm.

Ezt a cégautóst le tudnád vezetni? Még kezdő vagyok, nem látom át, meg az összefüggéseket sem...
Bocsi.

Köszönöm.

Pami2002

Bankszámla és cégautóadó

HozzászólásSzerző: vargapal » hétf. feb. 16, 2009 8:44 pm

Vitába szállnék ezzel az érveléssel, hiszen ha nem fizet adót, egyáltalán nem tud költséget érvényesíteni. Az 500 km cca 15-18 e Ft költséget jelent havonta.
Természetesen figyelembe kell venni a tevékenység költségvonzatát (és a tényleges gjmű költségeket) a helyes döntéshez, de általánosságban szerintem nem jelenthető ki, hogy az 500km elszámolása érdekében a 7000 Ft megfizetése nem racionális döntés.

Ehoval nem kell számolni a cégautó miatt.

vargapal

Vissza: Egyéni vállalkozók