Adófórum

Adózási és számviteli információk

adójóváírás kiszámítása

SzJA

adójóváírás kiszámítása

HozzászólásSzerző: Mohi1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Már tettem fel kérdést a személyi jövedelemadóval kapcsolatban,hasznos segítséget is kaptam tőletek, amiért hálás vagyok. Lenne még egy kis problémám. Édesanyám nyugdíjasként 2008-ban 7 hónapig még dolgozott. A munkáltató adójóváírásként a 7 hónap alatt 34506 Ft-t vett figyelembe (kérése alapján).  Az adatok beírása után , a 21. sorban a jogosultsági hónapok (7) megadása alapján a gép a c sorban kiszámította az adójóváírás figyelembe vehető összegét (44863 Ft). Kérdésem az, hogy annak ellenére, hogy a munkáltató a kérés alapján csak 34506 Ft-t érvényesített én beírhatom-e a gép által kiszámolt összeget a b sorba, azaz a 44863Ft-ot?  Ha igen, akkor nem értem, hogy miért csak  34506 Ft-t vett figyelembe a munkáltató....

Válaszotokat előre is köszönöm!

Mohi1

adójóváírás kiszámítása

HozzászólásSzerző: Finken » hétf. feb. 16, 2009 7:08 am

Szia! A 44.863,- Ft-ot vedd figyelembe, de a nyugdíj összegét( amit közölt a Nyugdíjfolyóító) írd be a megfelelő sorba.
Finken

adójóváírás kiszámítása

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » hétf. feb. 16, 2009 7:18 am

Szia!

Nem tudjuk, mennyi volt a bruttó jövedelme, továbbá a nyugdíja, így csak találgatni lehet, mennyi adójóváírás jár neki. A nyugdíj összegét mindenképpen írd be a megfelelő sorba (ahogy az előttem szóló is írta), mert a nyugdíj ugyan nem adózik, de adóalapot növelő járandóság. Ha így is több adójóváírás jár neki, mint amennyit a munkáltató számolt, akkor nyugodtan írd be a helyes (magasabb) összeget.

Üdv. Andi

nagy.andrea2

Vissza: SzJA