Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni?
Egyéni vállalkozó 2008 január hónapban 2 hét táppénzen volt. Valahol azt olvastam, hogy akkor jár neki 1 hónapra adójóváíás.
Ez tényleg így van?
Köszi a segítséget.
Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni?
Egyéni vállalkozó 2008 január hónapban 2 hét táppénzen volt. Valahol azt olvastam, hogy akkor jár neki 1 hónapra adójóváíás.
Ez tényleg így van?
Köszi a segítséget.
Szia!
Tényleg így van, a 4-es sorba kerül a kifizetett tp, és adójóváírás illeti meg erre a hónapra.
Üdv:Nelly
Szia!
Az egyéni vállalkozónak is jár az adójóváírás, amennyiben táppénzen volt. A bérjövedelem 18%-a. adójóváírásra jogosító hónap jelen esetben 1.
üdv.Sz.Ani
Kiegészítésként az első válaszomhoz: az szja tv, ezt egyéb bérjövedelemnek minősíti, és mint ilyenre, jár az adójóváírás, ha még mindig bizonytalan vagy.
0853 kitöltési útmutató:
Más bérjövedelem
4. sor: Ebben a sorban azokat a bérjövedelmeket kell feltüntetnie, amelyeket nem amunkaviszonyával összefüggésben kapott, de ezeket a személyi jövedelemadóról szóló
törvény bérnek minősíti.Ilyenek:
• a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapjánfolyósított vállalkozói járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, ha ennek
megállapítására nem a magánszemélyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár öt évet
meg nem haladó időtartamon belüli betöltésére is figyelemmel került sor (ha igen, a12. sorba írja be az álláskeresési segély összegét, az ott leírtak figyelembevételével),
továbbá a kereset kiegészítés és a keresetpótló juttatás
• a Magyar Honvédségnél tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetménye,
• nem a munkaviszonnyal összefüggésben kapott adóköteles társadalombiztosításiellátás (pl. a biztosítási jogviszony megszűnését követően - passzív jogon -, illetőleg az egyéni vállalkozóként, a társas vállalkozás tagjaként kapott táppénz, a gyed stb.).
nem minősülnek adóterhet nem viselő járandóságnak. Így pl. a közösségi munkáért kapott összeget.
• a megyei egészségbiztosítási pénztár által kifizetett táppénz összegét.
Sziasztok.
Bocsi hogy belekotyogok, de januárban hogyan lehetett 2 hét táppénzen. Az első 15 nap nem betegszabadság? és ezek munkanapok.
Ati
Szia Ati!
Ev és társasvállakozás tagjának a betegállománya rögtön tp-vel indul, a betegszabi csak munkaviszonyosnál van!
Ati!
Az eváshoz nem nagyon értek, nem akarom eljátszani amikor a hülye okoskodik, de ha tagi jogviszonyra való tekintettel kap táppénzt, és nem munkaviszonyos tag, akkor szinte 100 %, hogy nincs betegszabi, hanem rögtön tp.
Azért várjál, míg egy evás kollega megerősít!
Sziasztok!
Csak megerősíteni tudom Nelly válaszát. Az egyéni vállalkozó és a tagi jogviszony alapján biztosított minden esetben a keresőképtelenség első napjától táppénzre jogosult.
Betegszabadság csak a munkaviszonynál (munka törvénykönyve alapján) van.
üdv. Sz.Ani
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 51 vendég