Adófórum

Adózási és számviteli információk

Alkalmi munkavállaló könyvelése pénztárkönyvben

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: nemethjudi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A kérdésem a következő lenne:

Egyéni vállalkozó alkalmi munkavállalót foglalkoztat.A munkavállaló megkapja a napi bérét, a közteherjegy beragasztásra kerül.

A pénztárkönyben a munkabért és a közteherjegyet a munkabér és közterhei oszlopba könyveljem?

És mikor megvesszük a közteherjegyet a postán? Nyugtát kapunk, akkor azt hová könyveljük? Költségnek nem minősülő kiadásnak? Mert egyszer már ott van költségként (a munkabér és közterhei között) , kétszer nem lehet!

És mi van akkor, ha a kedves vállalkozó kidobta ezeket a nyugtákat, amiken vette a közteherjegyet? Attól még költség a közteherjegy nem? És könyvelendő? De mi a bizonylat? Az alkalmi kiskönyv? 

Én minden hónapban le szoktam fénymásolni, és az alapján könyvelek?

Ti hogyan csináljátok?

Várom kedves válaszaitokat!

Köszönöm:

J

nemethjudi

HozzászólásSzerző: cecil59 » szomb. feb. 07, 2009 11:05 am

Én a közteherjegyet ktg-nek nem minősülő kiadásba teszem addig, amíg fel nem használja - ezt a kiskönyvbe történt beragasztás, ill. a bevallás alapján vezetem át a ktg-ek közé havonta. Ha nincs meg a közteherjegyről a számla... Hát... Sztem akkor a bevallás alapján. Végülis előző évről is maradhatott, bár erről leltár kell..Üdv, Cili
cecil59

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szomb. feb. 07, 2009 12:11 pm

Sziasztok!

Szerintem a közteherjegy és az AM bére egyéb költségnek minősülő kiadás. Én ebbe a rovatba könyvelem, nyitottam egy rovatszámot a törzsben Közteherjegy, AM bére címszóval.

Az ev-nél vásárláskor lesz a közteherjegy értéke egyéb költségnek minősülő kiadás. Ugyanúgy, mintha árukészletet vesz,hiába nem használja fel, mégis ktg amit kifizetett, a leltáron lévő készlet értéke nem befolyásolja év végén a megállapítandó jövedelmet (az IPA az más dolog!).

A közteherjegyekről, és az alkalmi munkavállalókról is nyilvántartást kell vezetni (a közteherjegyről hasonlóan, mint a szig.számadásúakról).

AM nyilvántartást szerintem az erőforrások között találsz. Én erről rögzítem az adatokat (a kifizetés dátumával az AM-nek fizetett összeget, közteherjegyet a beszerzéskor), aminek tertmészetesen meg egyeznie a kiskönyvbe beírt összeggel, és kifizetés időpontjával.

A jegy vásárlásáról nincs bizonylat, akkor ezek értékét nem rögzíteném a pénztárkönyvben, azonban a nyilvántartásba bevezetném.

A bizonylatokat (nyugtákat) pedig ne dobálja ki a vállalkozó!

Üdv:Nelly

Alkalmi munkavállalók nyilvántartása

Közteherjegy nyilvántartás
tothkornelia69

HozzászólásSzerző: geleeva » kedd feb. 10, 2009 5:33 am

Sziasztok! Nelly válaszához csak annyit tennék, hogy mivel az ev.-nak pénzforgalom szerint kell könyvelni, ezért akkor kell költségként elszámolni, amikor kifizette ill. megvette a közteherjegyet. Az alkalmi munkavállalónak kifizetett bért is akkor (tehát naponta) és bérköltségként. üdv:Éva  

geleeva

HozzászólásSzerző: cecil59 » kedd feb. 10, 2009 6:19 am

Vitatkoznék azzal, hogy akkor ktg, amikor megvette a közteherjegyet. Mi van akkor, ha januárban megvette és nem fogja felhasználni egész évben, mert mégsem alkalmazott munkavállalót (csak pl. 1 napra)? Ebben az esetben milyen alapon számolja el? AHa a váll. a nyugdíjjárulékra fizeti be az összes járulékát és nem vezeti át, akkor is elszámolod az egészet ktg-ként? Cili
cecil59

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » kedd feb. 10, 2009 6:37 am

A közteherjegy (és minden egyéb kifizetetett vállalkozás érdekében felmerűlt költség) akkor válik költséggé amikor azt a vállalkozó kifizette. Neki ez akkor költség.

Erről analitikát kell vezetni, időrendi sorrendben a felhasználással. Az , hogy nem használta fel az nem érdekes, mert a pénzét ráköltötte. ha megszünteti a vállalkozását, akkor a megmaradt bélyegek összegét le kell adóznia, mert anno költségként elszámolta, de nem használta fel. Az IPA alapját is érinti, ahogy azt Nelly már előttem leírta.

Az árukészlet is megvan a leltárban mégis költség (kivéve IPA,különadó).

Üdv: Judit

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: baronekne » szomb. feb. 14, 2009 5:12 pm

Szia!

Én csak ahhoz szeretnék hozzászólni, hogy az alkalmi munkavállalóknak kifizetett összeget nem bérköltségként kell könyvelni, hanem egyéb személyi jellegü kifizetésként, mert nem bér.

Üdv. Éva

baronekne

HozzászólásSzerző: Panni49 » szomb. feb. 14, 2009 5:20 pm

Sziaztok! Juditot tudom megerősíteni!
Évával is egyet értek,hogy egyéb személyi jell. kifizetés.Viszont azt kérdezném tőled,hogy pénztárkönyvben a munkabér oszlopon kívül hova tudod könyvelni? Üdv.Panni
Panni49

HozzászólásSzerző: cecil59 » szomb. feb. 14, 2009 5:20 pm

Nem AM-mel kapcsoaltos: Ti hogyan kjönyvelitek le, ha a vállalkozónak van alkalmazottja 80.000,- ft br.bérért, van kivétje:138 ezer ft - és egyösszegben elutal pl. 80000,- ft nyugdíjjárulékot? Köszi
cecil59

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szomb. feb. 14, 2009 5:25 pm

Lásd a legelső válaszom!

Szerintem a közteherjegy és az AM bére egyéb költségnek minősülő kiadás.

Üdv:Nelly

Igaz, nem is volt válaszom! (ezen kívül)

tothkornelia69

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók