Sziasztok!
Pár percre beugorva, hadd hivatkozzak én is a Judit által említett §-ra.
b) amelyek az értékesítést megelőzően a termelés, a feldolgozás valamely fázisában vannak [befejezetlen termelés (ideértve a befejezetlen, még ki nem számlázott szolgáltatást is), félkész termékek] vagy már feldolgozott, elkészült állapotban értékesítésre várnak (késztermékek),
Nos mint említettem a speciális területre vonatkozóan itt nincs több fázis, kereskedelmi üzlet végső fogyasztónak értékesít, haszonkulccsal dolgozik. Nem beszélhetünk több fázisról, mivel napi szinten készít ételt, ezt késztermékre nem veheti, mert ha megmarad, a hulladék kezelés megfelelő szabályai szerint kell megsemmisiteni, a malacokkal sem lehet megetetni, szavatossági ideje nincs. A Zsuzsa állal említett töltött káposzta sem tárolható másnapra ( más dolog hogy ezeket a szabályokat nem minden esetben tartják be). Másik dolog nem lehet egyedileg, csak értékben együtt értékelni, tehát kivezetésnél az anyagra jellemező átlagárat, illet FIFO-t nem tudom alkalmazni.
Ha például egy betonüzem járdalapot készít, végig vezetjük a megfelelő fázisokon, késztermékként tartjuk nyilván. Saját készítésű termékként a saját tüzép telepünkre szállítjuk, ahol már áruként jelenik meg és a készterméken szerplő ár lesz a beszerzési ára, melyre rátesszük a kiskereskedelmi haszonkulcsunkat. A korrekciók után ( nyitó /záró) a késztermék ára lesz végső soron az elábém.
Nos mivel a fázisok kimaradnak, az ételt áruként értékesítem, így az összetevői viszont beszerzési áron ( itt is a korrekciókkal) lesz az elábém.
Nos még egy gondolat a kávéval kapcsolatban- annak idején, mikor fogyasztói áron tartottuk nyilván a készleteket, a kávét már eleve azon az áron szerepeltettük áruként, amennyiért a kedves vendég megveszi. A kávégépeknek ugyanis van egy könyvük, amiben szerepel hogy 1 adag kávéhoz, mennyi kávét kell használni, ez alapján, már 1 kg kávé, nem 1500 Ft anyag áron, hanem 16 650.- Ft áruként volt nyílván tartva, amelynek a beszerzési ára a kávé ár , hozzá a szintén meghatározott mennyiségű cukor, illetve egyéb kiegészítők.
Nos mivel évvégén a leltár alapján és beszerzési áron könyvelem a készletemet a 2-es számlára, amit áruként értékesítek, azt az árukészletre kell hogy könyveljem. És ugye az nem vitatott, hogy nem anyagként, nem késztermékként (termelőüzem), hanem áruként adom el.
Egyelőre ennyi telik tőlem, és szerintem az általában szócska erre utal, mert ez nem az általános elszámolás. Itt ugyanabban a fázisban lesz a nyersanyagból késztermék és áru. Az meg számomra legalábbis természetes, minden árunak van beszerzési ára, hacsak nem találtam.
Üdv és további szép napot, (bár már elég sötét van akár estét is írhatok.)