Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kezdő egyéni vállalkozó bevallása

Egyéni vállalkozók

Kezdő egyéni vállalkozó bevallása

HozzászólásSzerző: basadori1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

2008 augusztus 28.-án, heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett kiváltottam az egyéni vállakozói igazolványt. Nem tudom van e jelentősége a tevékenységi körnek de leírom. /internetes kereskedelem, piaci kereskedelem/ Eddig a munkáltatóm készítette a bevallásomat, most sajna nékem kell. Abszolút kezdő vagyok ezen a téren, azt sem tudom melyik nyilatkozatokat kell kitöltenem. Ehhez kérnék segítséget tőletek. /Olvasgattam itt az üzeneteket, halvány sejtéseim már vannak./ meg arról is, hogy valamit máris elmulasztottam.

Még semmiféle bevallást nem küldtem mióta vállalkozói igazolványom van. /2008.aug.28-tól./

Honnét tudom, hogy éves, negyedéves vagy havi bevallást kell készítenem? A vállalkozást el sem kezdtem, nem volt bevételem, kiadásom, nincs alkalmazottam, szóval  teljesen nulla minden. Ezért úgy gondoltam elég ha év végén az éves adóbevallást beadom. Foglakozom falusi szállásadással is ahol ugyan volt bevételem  de az adómentes határt nem éri el. Ez nem vállakozói igazolványhoz kötött. Ezzel mi a helyzet?

Most azt olvasom, hogy idén már havonta kell a 0-ás bevallást is készíteni stb.

Ahogy kiveszen a hozzászólásokból:  0801, 0858, 0853 -as adatlapokat kell beadnom?  Remélem sikerült leírnom érthetően, mert engem már  a frász kerülget. Ha negyedévest kell akkor a szeptemberi hónappal mit csináljak, vagy mostmár éveset készítsek, vagy lehet pótolni is? Nagyon köszönöm a segítségeteket. Marcsi

 

basadori1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Kezdő egyéni vállalkozó bevallása

HozzászólásSzerző: fied » kedd feb. 03, 2009 6:37 pm

Szia! Lehet hogy szakember segitségére lenne szükséged, de mepróbálom elmesélni a dolgot. először is ügyfélkaput kellett volna nyitnod, az ügyfélkapu alá kellett volna t 180-ason regizned a vállalkozást az apehnál, mert elektronikus bevallás köteles vagy. Az igazolvány kiváltásától számitott 15 napon belül bejelentkező lapot 101e kellett volna benyujtanod az apehhez, az önkormányzathoz a saját nyomiján, és elméletileg az oephez is a sajátn nyomtatványán bejelentkezni. nem tudom hogy áfás vagy-e mert ha igen, akkor bankszámlanyitási kötelezettséged is van. 

 

Ha tavalyra jöv kivétet nem realizáltál, mivel főállásod van, ezért nem kellet nullás járulék bevallást leadnod. Mivel nem adtad le nullásan ezt a járulékbevallást, igy a 0801-es bevallást nullásan le kell adnod február 25-ig. Az hogy negyedéves vagy milyen bevalló vagy a legegyszerábben az ük-s regisztráció után a törzsadat lekérdezéssel érhető el. Áfában ha áfás vagy kezdőként negyedéves bevalló voltál. Ha nem vagy áfás, akkor ez tárgytalan, egyéb adók tekintetében pedig éves bevallónak "születtél". 

 

a tavalyról pnztárkönyvet kell vezetned, ennek alapján a bevallásaidat elkésziteni. február 25-ig a 0853-ast, május 31-ig meg az iparüzési adó bevallást. A 0853-ast is csak elektronikusan adahatod le. ha már ennél a bevallásnál tartasz, akkor egy be kell x-elned hgoy válalkozó vagy, és hgoy átalány adós vagy-e vagy sem, eztán a megfelelő lapok automatikusan kitölthetővé válnak, és értelemszerűen kell kitölteni, ehhez jobbat, mint a kitöltési utmuti nem tudok. 

 

és idén valóban a 09ny nyomtatványon kell jelezni a nullás bevallsá tényét előre is lehet egész évre. de be kell adni szintén ügyfélkapun, ebeven keresztül. 

 

További kötelezettséged a nyenyi adatszolgáltatás, amit a nyugdijfolyósitóhoz kell előzetes regisztrációt követően április 30 ig teljesiteni.

 

nagyvonalakban ennyi. 

 

Kriszta

fied
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kezdő egyéni vállalkozó bevallása

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » kedd feb. 03, 2009 6:49 pm

Szia!

 

0808 (0908)-ast akkor kell beadni, ha van alkalmazottad. Mivel nincs, így nem kellett tavaly beadnod.

0801-esen valljuk többek között a szakképzési hozzájárulást. Mivel neked nincs alkalmazottad, saját magad után pedig nem kell szakképzésit fieztned, így azt nullásan kell majd beadnod most február 25-ig.

0858 (0958)-ast is csak akkor kell beadni, ha van vállakozói kivét. Mivel neked van főállásod, így megtehedet azt, hogy év közben nem veszel ki semmit, csak év végén a nyereséget - ha van egyáltalán nyereség.

 

Nullás bevallást nem kell küldeni, elég helyette egy "nemleges" niylatkozat, melyet a 09NY-nyomtatványon tehetsz meg.

Be kell majd adnod a 0853-as (Szja) bevallást, február 25-ig. Ezen kell levezetni majd a vállalkozásból származó nyereséget/veszteséget, továbbá itt kell vallani a munkabérből, megbízási díjból stb. származó jövedelmet is.

 

De én is azt javaslom, ha nagyon bizonytalan vagy, inkább keress fel egy könyvelőt.

Üdv. Andi

 

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Kezdő egyéni vállalkozó bevallása

HozzászólásSzerző: basadori1 » kedd feb. 03, 2009 7:13 pm

Köszi szépen. Az igazolvány kiváltásakor mindent lejelentettem. 101e, 180, iparűzási adó miatt az önkormányzatnál, oepnél is. Ügyfélkapun regisztráltam. Alanyi adómentességem van. Nem vagyok áfás.

Krisztának: Valószínű élni fogok a lehetőséggel . Üdv: Marika 

basadori1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 125 vendég