Adófórum

Adózási és számviteli információk

Napi pénztár záróegyenleg

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: antam1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Mit szóltok a napi pénztárzárási egyenleghez?Hogyan lehet ezt napi szinten megvalósítani,  mikor az üzletek délután 5-6-ig vannak nyitva, a bankok pedig 4-5 óráig? A jogszabályt jól értelmeztem, hogy az előző évi árbevétel 1,2%-a, de maximum 500.000 Ft?

Ötleteket várnék a kivitelezésre?

antam1

HozzászólásSzerző: kiskuszko1 » csüt. jan. 29, 2009 11:27 am

Szia4

Az előző lezárt év bevételének 1,2%, de ha az nem éri el az 500.000ft, akkor az 500e ft. Szóval ha kb 42millió alatt van az éves bevétel, akkor az 500eft él, ha fölötte, akkor pedig amit kiszámolsz.  Viszont abban elbizonytalanodtam, hogy rád vonatkozik-e. Csak mert a számviteli trv hozza, és az ev meg szja hatálya alá tartozik. Amúgy meg előlegként kiadhatod este, esetleg a főnök elviheti délután, és reggel adja be bankba, de ezt mindenképp össze kell egyeztetni a pénzkezelési szabályzattal. 

Kuszi

kiskuszko1

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. jan. 29, 2009 11:45 am

Egyéni vállalkozókra és a bevételi nyilvántartást vezetőkre nem vonatkozik, csak a Számviteli törvény hatálya alá tartozókra.

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: thzs » csüt. jan. 29, 2009 12:10 pm

Szia!

Ha a számvitel tv. hatálya alá tartozol, akkor úgy tudod megoldani, hogy nap közben is befizetsz a bankba, vagy este banki, zsákos befizetést alkalmazol.

Zs.

thzs

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. jan. 29, 2009 12:11 pm

Sziasztok!

Egy könyvvizsgálótól hallottam, hogy a hasonló problémák kiküszöbölése érdekében így kell tenni: a napi pénztár zárása nem feltétlenül nap végén kell, hogy legyen. A Pénzkezelési Szab.-ban lehet úgy rendelkezni, hogy pl. másnap de. 10 órakor zárja a pénztárat. Így 8 órakor még el tud menni a bankba.

Üdv. Andi

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: thzs » csüt. jan. 29, 2009 12:19 pm

Szia Andrea!

Nagyon atraktív ez a megoldás, de szerintem egy naptári nap 0-24. óráig tart. Az üzleti év végét meg lehet választani, de a naptári napot szerintem nem.

A pénzkezelési szabályzatban persze a pénz kezeléssel kapcsolatos teendőket szabályozhatod, pl. hogyan, mikor, kinek számol el a pénztáros, hol történik a pénz tárolása, hogyan biztosítják a tárolást stb.

De ha reggel 8-kor megy a bankba befizetni, a bank aznapi dátumú befizetési bizonylatot ad, amelyet - véleményem szerint - sajnos csak az az napi pénztárba tehet be kifizetésként.

Ettől függetlenül nekem is van olyan ügyfelem, aki olyan kis településen dolgozik, ahol nem megoldható pl. a zsákos befizetés. Valamilyen megoldást nyilván keresni kell neki, ha nem akar büntit fizetni.

Üdv.Zs.

thzs

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. jan. 29, 2009 12:48 pm

Lányok!

Ugye nem felejtkeztek el arról, hogy napi átlagról beszélünk!

Egyébként a kérdező az EV topicban tette fel a kérdést - ezért gondoltuk Kuszival és írtuk, hogy nem vonatkozik rá a megszorítás. (Ettől még elemezgethetjük a kérdést persze, mert biztos nem haszontalan senkinek)

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: thzs » csüt. jan. 29, 2009 1:00 pm

Szia Zsuzsa!

A napi átlag az oké, de sajnos azt nem tudtuk(tam), hogy egyéni vállalkozói kérdést latolgatunk. Azon elmélkedtem, hogy ti honnan tudjátok, hogy a kérdező egyéni vállalkozó, de nem jöttem rá. Mostmár értem.

Mi a véleményed az Andrea által leírtakkal kapcs?

Zs.

thzs

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. jan. 29, 2009 3:12 pm

Konkrétan Gróf Gabriella könyvvizsgáló mondta a tavaly decemberi konferencián. Akkor mi is meglepődtünk rajta, de ő nagyon biztos volt a dolgában. De ha gondolod, szombaton megyek a Tomcsányi Erzsébet előadására, majd megkérdezem tőle.

Andi

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. jan. 29, 2009 3:37 pm

Andi!

Jó lenne ha megkérdeznéd T.E.-t mi a véleménye erről.  Sajnos én sem értem, hogy hogy is gondolta ezt a könyvvizsgáló asszony. Jó lett volna, ha egy példán keresztül világítja meg az állítását. Én nem látom az állítása mögött a "tök jó" megoldást.

P.Zsuzsa

zspotorke

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók