Adófórum

Adózási és számviteli információk

Átalakulás december 31-i mérleg alapján

Számvitel

HozzászólásSzerző: Babu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy szeretném a saját cégemet átalakítani Bt-ből Kft-vé. Lehetséges-e még, hogy a 2008. december 31-i mérlegem lenne a vagyonmérleg tervezet? Beadható még a cégbírósághoz a kérelem, vagy már elkéstem ezzel. A számviteli menetét tudom az átalakulásnak, csak a jogi oldalával nem vagyok tisztában. Jó lenne, ha minél előbb meg tudnám oldani az átalakulást.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv Babu 

Babu

HozzászólásSzerző: CI_KU » csüt. jan. 08, 2009 4:31 pm

Szia Babu!

Szerintem még lehet a 2008.12.31. mérleged a vagyon mérlegtervezet. 

GT szerint:

71. § (1) A gazdasági társaság legfőbb szerve az átalakulásról – a társasági szerződés eltérő rendelkezése hiányában – két alkalommal határoz. A tagok a társasági szerződésben úgy is rendelkezhetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat előkészítik, az átalakulási javaslat érdemi elbírálásáról a legfőbb szerv egy ülésen határoz. Ez utóbbi esetben erre az ülésre el kell készíteni az ülés napját legfeljebb hat hónappal megelőző, a vezető tisztségviselők által meghatározott időpontra – mint mérlegfordulónapra – vonatkozó, könyvvizsgáló által elfogadott vagyonmérleg-tervezeteket és vagyonleltár-tervezeteket.

üdv.Sz.Ani

CI_KU

HozzászólásSzerző: CI_KU » csüt. jan. 08, 2009 4:59 pm

Még az jutott eszembe, hogy az átalakulás elhatározásakor meg lehet határozni az átalakulás időpontját (persze időt hagyva, hogy a cégbíróság addig be tudja jegyezni), mert ha addig nem tudja bejegyezni, akkor a bejegyzés napja (akkor is, ha nem jelöltök meg időpontot) lesz az átalakulás időpontja.

üdv.Sz.Ani 

CI_KU

HozzászólásSzerző: Babu » csüt. jan. 08, 2009 5:04 pm

Szia!

Köszönöm a válaszaidat. Arra gondoltam, hogy a december 31-i mérleg lenne a tervezet és kb.február 28-ra kérném a bejegyzést - ha egyáltalán a cégbíró figyelembe veszi. Volt már példa, hogy a kért december 31-et figyelmen kívül hagyva január 6-ra jegyezte be a céget, nagyon örültem. 

A fentiek szerint, ha most megyek ügyvédhez, hogy ez kellene, akkor még időben vagyok.

Üdv Anna 

Babu

HozzászólásSzerző: CI_KU » csüt. jan. 08, 2009 5:27 pm

Szia Anna!

Természetesen még időben vagy.
Az a baj, hogy az átalakulásokat elég nehézkesen intézi a cégbíróság, legalább is én így tapasztaltam.  Hiába határozod meg az átalakulás időpontját, ha addig nem tudja valamilyen ok miatt bejegyezni, akkor csak a bejegyzés dátumával történi meg az átalakulás.

Nekem egy beolvadásos átalakulásom volt, 2007. talán 5. hóban kezdődött, és 2008.01.02-án jegyezték be. Igaz itt az is baj volt, hogy két különböző cégbírósághoz tartoztak a cégek. Lehet, hogy az APEH-nél még mindig nem szűnt meg  a beolvadt társaságom. Jut eszembe megnézem a törzsadatát.

Remélem Neked sokkal simábban megy!

üdv.Sz.Ani 

CI_KU

HozzászólásSzerző: thzs » csüt. jan. 08, 2009 6:16 pm

Sziasztok!

A Gt. 73. § (2) bekezdése szerint: Az átalakuló gazdasági társaság vagyonmérleg-tervezeteként a számviteli törvény szerinti beszámoló mérlege is elfogadható abban az esetben, ha annak fordulónapja az átalakulásról való végleges döntés időpontját legfeljebb hat hónappal előzte meg, és ha a társaság az átértékelés lehetőségével nem él.

Tehát minél előbb el kell készíteni a Bt. beszámolóját, el kell fogadni a tagoknak. Ez után egy ügyvéd segítségével egy könyvvizsgáló által ellenjegyzett vagyonmérleg-tervezet és vagyonleltár-tervezet alapján az átalakulás elindítható.

A 2008.dec.31-i fordulónapra elkészített beszámolóval tehát kb. 2009. áprilisban érdemes egy ügyvédet felkeresni az átalakulással kapcsolatos teendőkkel kapcsolatban. Ugyanebben az időpontban keresni kell egy független könyvvizsgálót, aki az ellenjegyzéssel kapcsolatos feladatokat elvégzi.

Üdv.Zs.

thzs

HozzászólásSzerző: Babu » szomb. jan. 10, 2009 6:31 am

Sziasztok!

Köszönöm szépen mindenkinek a segítségét. Akkor ezek alapján neki állok. Annyira nem szeretem az átalakulásokat, de ez a jobb választás részünkre.

Üdv Babu 

Babu

HozzászólásSzerző: ROLAND83 » pén. jan. 23, 2009 5:00 pm

Sziasztok!

Légyszi segítsetek nekem! Nagyon régen készítettem átalakulást, ezért a mostani feladatokat nem ismerem  igazán. Kérlek írjátok le a Bt-ből Kft-vé alakulás folyamatát. Főleg azt szertném megtudni, hogy a könyvelőnek ilyenkor mi a teendője.  

Köszönöm

Roland 

ROLAND83

HozzászólásSzerző: Babu » hétf. jan. 26, 2009 7:55 am

Szia!

Én is most állok neki egy átalakulásnak.

Szerintem vegyük fel közvetlen a kapcsolatot, ne a fórumot terheljük ezzel. Ha ez Neked is megfelel, így könnyebben tudunk egymásnak segíteni. E-mail címem: szakmari@albabutor.hu

Üdv Babu 

Babu

Vissza: Számvitel