Adófórum

Adózási és számviteli információk

Tao feltöltés - elszúrtam?

TAO

Tao feltöltés - elszúrtam?

HozzászólásSzerző: szepend » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,
az egyik cégemnek elfelejtettem beadni a feltöltésre dec.20-is a 0801-es bevallást, de a cég határidőig megfizette (kb.35 e Ft), és már az is kiderült hogy jóval alultöltöttük!Kérdésem: járt-e már valaki így? Mit tegyek adjam le utólag a 0801-t vagy most már hagyjuk???

Nem tudooooooooom??S.O.S Válaszokat, tanácsokat várok!!

Köszönöm
ELőre is

Üdv
szepend
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Tao feltöltés - elszúrtam?

HozzászólásSzerző: cetragu1 » csüt. jan. 22, 2009 7:18 pm

Ha bevallásra kötelezett a cég (az adóévet megelőző év árbevétele alapján), akkor mindenképpen add be a bevallást utólag, mert ha nem adod, be, azért megbírságolhatnak. Azt, hogy nem eleget fizettetek be, azt is mihamarabb pótoljátok, mert a bírság kiszabásánál (mert erre is lesz bírság  tapasztalatom szerint :-(  ), figyelembe veszik, hogy mennyi időn belül pótoltad a feltöltést.

üdv: erzsi

cetragu1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Tao feltöltés - elszúrtam?

HozzászólásSzerző: cecil59 » csüt. jan. 22, 2009 7:27 pm

Én is beadnám a bevallást utólag - de biztosan kötelezett lett volna? csak 35 ezer volt a feltöltési kötelezettség? 2007-ben elérte az 50 milliós árbevételt? Ha nem, nem kellett vallania, csak fizetni. Sajnos az "alultöltésért" bírság jár... Üdv
cecil59
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Tao feltöltés - elszúrtam?

HozzászólásSzerző: vadalma74 » csüt. jan. 22, 2009 7:47 pm

Szia,

A bevallást sztem is minél hamarabb pótold, mert mulasztási bírságot szabhatnak ki az adókötelezettség elmulasztása miatt. Viszont az alultöltéshez és a feltöltési bevallás kitöltéséhez ajánlom a Legfelsőbb bíróság egy két évvel ezelőtti határozatát.

2008. december 10., szerda

ADÓZÁSI KISKAPU

http://hvg.hu/hvgfriss/2008.50/200850_ADOFELTOLTESI_HATARIDO_Nullajo.aspx?s=20081210nl

Az utóbbi hónapokban is számos vállalkozás kapott olyan határozatot, amelyben feltöltési hiány miatt állapított meg mulasztási bírságot az APEH a 2007. december 20-án esedékes kiegészítendo összeg kapcsán, s jelenleg is folynak a fellebbezési, jogorvoslati eljárások. A becslési módszerekkel kapcsolatos ellentmondások dacára a Pénzügyminisztériumban (PM) elvetették a Magyar Könyvelok Országos Egyesületének azt az ajánlatát, hogy az adó várható összege helyett az adóévet megelozo év adóját vessék ki a vállalkozásokra fizetési kötelezettségként. Bár az ötlettel a PM-ben is rokonszenveztek, nem kívánnak lemondani a mostani módszerrol, mert az egyesület által ajánlott eljárással az áttérés évében mintegy 130 milliárd forint bevételtol esne el (átmenetileg) a büdzsé. Ez pedig akkora összeg, hogy feltételezheto: az egyesület javaslata – legyen az bármilyen szimpatikus – soha nem jut el az Országgyulésig, azaz a büdzsé bevételi szempontjai rendre a jelenleg érvényes szabály fenntartását eredményezik.

 

Ugyanakkor véget vethet a mostani adófeltöltési regulának, ha a vállalkozások átültetik a gyakorlatba a Legfelsobb Bíróság (LB) adófeltöltéssel kapcsolatos egyik ítéletét. A konkrét esetben az adóhatóságot – a rá kiszabott mulasztási bírság miatt – beperelo cég arra hivatkozott, hogy a vártnál több lett a bevétele, így aztán az adója is, amit önellenorzéssel utóbb be is vallott és meg is fizetett, erre tehát szerinte az APEH nem vethetne ki bírságot.

Az LB elvi éllel mondta ki, hogy az önellenőrzés minden jogkövetkezmény alól mentesít a törvény alapján, így a korrigált társasági adó sem korrigálhatja a kiszabható bírság összegét.

Az ítélet egyszeruen alkalmazható módszert adott az adózók kezébe. Csökkentett, akár nulla forint adót vallhatnak be, majd utóbb önellenorzéssel vallhatják be a többit.

Az adóhatóság csak az elso bevallásban szereplo összeg alapján vethet ki bírságot, attól függetlenül, hogy látja: valójában az önellenorzésben szerepel a helyes adóösszeg. Az élelmes adózók a feltöltéskor esedékes bevallásban esetleg még adókedvezményeket is igénybe vehetnek, mert tudják, hogy az önellenorzés során azok már nem lennének érvényesíthetoek.

A PM számára fájó következménye lenne a módszer tömeges alkalmazásának. Azzal ugyanis, hogy az adózó lényegében tartalmatlanná teszi az elso bevallását, majd rögtön utána (akár pár perccel késobb) beküldi elszámolását a helyes adatokkal, már nem módosul az elso bevallásban automatikusan megállapított adóeloleg. Márpedig az adóeloleg kiiktatása nemcsak a feltöltési kötelezettség tekintetében, hanem a teljes adórendszer muködésében is óriási problémát eredményezne, mert a tényleges adófizetés így visszakerülne a bevallás benyújtásának idopontjához. Amelyik cég 2008. december 20-áig nem egészíti ki a társaságiadó-, illetve a különadó-eloleget, és nulla forint kötelezettségrol szóló bevallást nyújt be, majd önellenorzéssel teszi helyre az adatokat, haladékot kap az adó megfizetésére. Az valószínunek látszik, hogy amennyiben az adózók tömegesen alkalmazzák a LB-ítéletben szereplo elvet, a mostani szabályozás nem tartható fenn, és az adóeloleg-politikát derékba töro módszer következményeit az állami költségvetés képtelen lesz vállalni.

vadalma74
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Tao feltöltés - elszúrtam?

HozzászólásSzerző: cetragu1 » csüt. jan. 22, 2009 7:54 pm

ez tetszik nekem :-) Bár ha a gazdasági válság erősödik, majd kitalálják, hogy idén ne a várható adóra töltsünk fel, hanem az előző év alapján. Első a költségvetés ;-)
cetragu1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron