Adófórum

Adózási és számviteli információk

vállalkozói másodállás

Egyéni vállalkozók

vállalkozói másodállás

HozzászólásSzerző: dzimba1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egy cégnél főállású alkalmazásban vagyok, másodállásban egyéni vállalkozó. (Korábban főállásom volt) A cég ahol dolgozom, nem tud munkát biztosítan, így felajánlották a fizetés nélküli szabadságot. A kérdésem az lenne, hogy ha fizetés nélküli szabadságra kerülök, ki fizeti utánam a járulékokat, ill. mi lesz a másodállásommal, átminősül főállássá? A fizetés nélküli szabadság előnyös-e egyáltalán nekem?

Köszönöm a segítségeket!

dzimba1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

vállalkozói másodállás

HozzászólásSzerző: Panni49 » kedd jan. 20, 2009 11:44 am

Szia!A fizetésnélküli szabadság idején az alábbiakat figyelembe véve,mivel a fiz.nélk.szab.ideje alatt a biztosítás szünetel,szerintem a vállalkozás átminősül főállássá,és ott kell fizetni a járulékokat legalább a minimálbér összege után.Üdv.Panni

A társadalombiztosítás oldalán a probléma abból adódik, hogy a fenti esetekben annak ellenére, hogy az alapul szolgáló jogviszony - munkaviszony - fennáll, a fizetés nélküli szabadság időtartama alatt a biztosított részére a keresőtevékenységében járulékalapot képező jövedelemkifizetés nincs, ezért járulékfizetési kötelezettség hiányában a biztosítás szünetel.

Panni49
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

vállalkozói másodállás

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd jan. 20, 2009 11:48 am

Szia! Úgy gondolom, nem előnyös számodra a fizetésnélküli szabadság, ugyan is, ha meghaladja a 30 napot egy alkalommal, akkor megszakad biztosítás és szerintem ekkor már főállású egyéni vállalkozó leszel. Tehát fizetés nélküli szabinál nem kell a munkáltatónak fizetni járulékokat, valószínű ezért ajánlották fel, mert így a cég jár jobban. Ezt viszont csak a dolgozó kérheti írásban , nem kényszeríthetnek, igazából állásidőt kellene fizetni erre az időre. Mária  
valterjozsefne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

vállalkozói másodállás

HozzászólásSzerző: mazsi5 » kedd jan. 20, 2009 3:39 pm

Szia!  A fizetésnélküli szabit én sem javaslom, de ráadásul a fizetésnélküli szabadságot a munkavállalónak kellene kérnie.... szerintem ezt ne kérd, bár nem tudom, hogy az egyéni vállalkozásod milyen paraméterekkel bír... eltartana-e főfoglalkozású ev-ként a kötelezően fizetendő járulékok mellett.

A munkáltató ha nem tud munkát biztosítani, akkor vagy elküld állásidőre, amikor jár a személyialapbéred,  vagy kiadja azt a fizetett szabadságot, amivel a munkáltató úgymond rendelkezik 3/4-ed rész, vagy eldönti, hogy esetleg csoportos, vagy sima rendes felmondással megszünteti a munkaviszonyodat,stb.  . Te pedig eldöntheted, hogy ha a munkaviszonyodat mondanák fel, akkor esetleg visszaadod az egyéni vállalkozói igazolványodat is, s átmenetileg elmégy munkanélkülire.., akár átképzésre.... vagy maradsz egyéni vállalkozó...mint főfogl.egyéni.

A fizetésnélküli szabadság ideje a munkáltató nem fizet utánad TB járulékokat.

Üdv.

 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

vállalkozói másodállás

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. jan. 22, 2009 12:48 pm

Sziasztok!

 

Egyetértek az előttem szólókkal, ha a munkáltató nem tud munkát adni, akkor fizetnie kell az állásidőre. Nem teheti meg azt, hogy elküld fizetés nélkülire.

 

Munka Törvénykönyve

151. § (4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.

 

Üdv. Andi

nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

vállalkozói másodállás

HozzászólásSzerző: szaboicus » csüt. jan. 22, 2009 1:10 pm

Sziasztok!

A lényeget már leírták az előttem szólók, és nekem is ez a véleményem.Csak annyit tennék hozzá, hogy sajnos már sok esetben megtörtént az hogy a munkáltatók ilyen esetben önhatalmúlag fiz.nélkülit adnak a dolgozónak.

Ez akkor derült ki amikor a dolgozó  (15 napot meghaladóan) beteg lett.

A 30 napot meghaladó fiz,nélküli után a táppénz a minimál bér 60%-a, ha jól tudom?Üdv.Icus.

szaboicus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 103 vendég

cron