Adófórum

Adózási és számviteli információk

Teljesítés időpontja előtti fizetési határidő

Számlázás

HozzászólásSzerző: Őstatu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Terméket értékesítünk belföldre. Ez a termék még nincs Mo-on, de vevőnkkel kötött szerződés szerint neki a 3. országból való érkezés időpontja előtt 5 nappal fizetnie kell, de a szabdforgalomba helyezés után aznap övé az áru. A szabadforgalomba helyezés (import áfa) időpontja mondjuk febr. 3.. Kiállítható-e neki számla úgy, hogy fizetési határidő: jan. 29., teljesítés: febr. 3.? Kösz, P.

Őstatu

HozzászólásSzerző: taxcontroll » szer. jan. 14, 2009 2:21 pm

Nem, sajnos ezt csak előlegszámlával lehet megoldani.
taxcontroll

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jan. 14, 2009 2:23 pm

Szia!

Szerintem ha a teljesítés előtt fizet a vevő, az akkor előleg. Előlegről a jóváírás/megfizetés napjával, mint telj.napjával lehet előlegszámlát kiállítani, majd teljesítéskor (legkésőbb azt követő 15 napon belül) számlát kiállítani.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. jan. 14, 2009 4:36 pm

Szia!

Szerintem is az előlegszámla a legmegfelelőbb megoldás, de "díjbekérő" vagy "proforma" számla alapján is lehet ELŐRE fizetni, és így nem minősül ELŐLEG-nek. 

Mi ezt a formát próbáljuk most megoldani (250 eFt feletti vásárlásoknál) azokkal a szállítókkal, akik  eddig csak kp fizetés ellenében voltak (és akarnak is) hajlandóak lenni kiszolgálni. Küldenek pl.Faxon egy "proforma" számlát, ami természetesen nem könyvelendő, de erre ugymond azonnal utalunk, majd a banki átutalás bemutatása mellett szolgálnak ki, ekkor adják ki az "átutalásos" számlát is, s ha ennek végösszege eltér a már átutalt összegtől, akkor ez összeget ott a helyszínen kp-ben lerendezzük.

Üdv:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: taxcontroll » szer. jan. 14, 2009 5:00 pm

Nos, ez lehet h nagyon szép, de sajnos ez már keletkeztet adó-kötelezettséget. Bár sokan alkalmazzák, de ha a revízió szemétkedni akar, akkor simán megállapíthatják.
taxcontroll

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jan. 14, 2009 5:23 pm

Szia Napraforgó!

Szerintem tök mindegy, hogy minek nevezitek a bizonylatot, ami alapján a teljesítést megelőzően fizettek, az előleg az ÁFA-tv. szerint, és ez belföldi viszonylatban áfás.

59. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően pénz vagy készpénzhelyettesítő fizetési eszköz formájában ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót az előleg jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. jan. 14, 2009 5:30 pm

Szia!

Miért?  Értem, hogy vehető "aznapi" előlegnek is, de úgy tudom, hogy nem kötelező az előlegszámlát alkalmazni akkor sem, ha előlegként utalnék. (vevőként kapnék előlegszámlát, ami a  adólevonásra jogosít, majd kapnék végszámlát, amiben visszavonom/fizetem,  majd újra levonhatom az Áfá-t).  A szállító ez esetben Áfa-fizető pozícióba kerülhet, de neki a PÉNZ azonnali beérkezése a fontos.

Hasonló, ha pl egy szállítódnak tévedésből 2x fizetsz ki egy számlát, s majd a következő szállításnál ezt az összeget péü rendezett résznek minősítik, akkor sem minősül előlegnek.

Valahogy ezt a 250 eft-os  kp fizetési korlátot meg kell oldani,  és valóban nem ELŐLEGET kérnek, hanem kp "helyett" ELŐRE FIZETÉST.  Üdv.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. jan. 14, 2009 5:35 pm

Szia BÖBE!

Egyidőben írtuk, de látom megerősítetted taxkontrollt, és hoztad az 59-es §-t.

Szerinted az ÉN ESETEMBEN alkalmazható előleg-számla nélkül, ha az ügylet egyugyanazon napon zajlik le?  Üdv.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: taxcontroll » szer. jan. 14, 2009 5:35 pm

Azért, mert sajnos a törvény ezt nem teszi lehetővé. Ugyanakkor válaszodban benne van a "kiskapu". Az Európai Bíróság döntése értelmében ha egy adott pénzösszeg egy termékértékesítés/szolgáltatásnyújtás ellenértéke, akkor a teljesítést megelőző pénzátadás előlegnek minősül. Viszont ha a vevő "csak úgy" fizet az eladónak pénzösszeget egy későbbi, még bizonytalan értékű és időpontú szállításért vagy szolgáltatásért, akkor az nem minősül előlegnek. Ne haragudj nem tudom fejből a Bírósági döntés számát, de ha kell vmikor utánanézek.
taxcontroll

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. jan. 14, 2009 5:40 pm

Sziasztok!

Ez nem a kérdéshez mert ott nem kérdés, hogy előlegről beszélünk. Azt nem tudom eladni, ami még meg sem érkezett.

Böbe tök igazad van de ha azon a napon amikor befolyik a pénz  én rögtön tudok teljesíteni is - akkor adhatok előlegszámla nélkül csak számlát. Az én fogalmaim szerint ez az előrefizetés. Rosszul gondolom? A "bizalmatlanság" miatt szerintem sokan fogják alkalmazni azt a módszert is amit Napraforgó ír. A lényeg, hogy a pénz beérkezésének napján a vevő vigye el az árut.

(Egyébként meg ha hónapon, n.éven belül van a pénz jóváírása ill. a tényleges teljesítés - adóhiányt nem tudnak megállapítani max. mulasztási bírságot állapíthatnak meg. Persze ez nem cél - csak hangosan gondolkodom)

P.Zsuzsa

zspotorke

Következő

Vissza: Számlázás