Adófórum

Adózási és számviteli információk

12-ei befizetés

Egyéni vállalkozók

12-ei befizetés

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » hétf. jan. 12, 2009 4:42 pm

Na most tisztázzuk, minden ev-nek kell negyedéves előleget fizetni?

s.zsoltne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

12-ei befizetés

HozzászólásSzerző: kriszta4 » hétf. jan. 12, 2009 5:12 pm

A vállalkozósi személyi jövedelemadózó egyéni vállalkozónak kell fizetnie a vállalkozói SZJA előleget (16 %) és a különadó előleget (4 %)

Minden n. év végén meg kell állapítania a vállalkozói szja előleg, és a különadó előleg összegét, és be kell fizetnie a tárgy negyedévet követő hónap 12-ig. Vallani viszont utólag vallja az 53-ason, így utólag kerül előírásra a folyószámláján.

Fentiekből következően a IV. n.évi előlegeket 01.12-ig be kell fizetni. Az adóelőlegként megfizetett összegek kis eltéréssel meg kell hogy egyezzenek az 53-ban szerepeltetett éves vállalkozói személyi jövedelemadó összegével.

kriszta4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

12-ei befizetés

HozzászólásSzerző: cecil59 » hétf. jan. 12, 2009 9:08 pm

Igy van, ahogy Kriszta is írja! Üdv, Cili
cecil59
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

12-ei befizetés

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » kedd jan. 13, 2009 6:52 pm

Na jó, újra kezdem, eltűnt a hsz-em...

Szóval köszönöm az eddigi válaszokat!

De lenne még egy pár kérdésem:

Kaptam egy számlát monitorról, 100e feletti, de nincs számgép a vállalkozásban, el lehet számolni? A beruházási ktghez írjam? És akkor milyen écs-t lehet elszámolni utána? Nincs rajta vtsz.

HA egy számlán több kisértékű szerszám, gép szerepel, de összességében meghaladja a 100e-et, ugye külön kell figyelmbe venni, és leírható ktgként?

s.zsoltne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

12-ei befizetés

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » kedd jan. 13, 2009 6:55 pm

Folytatom, mert félek, hogy elszáll megint...

Akkor hova kell könyvelni a gépeket anyag és áru vagy egyéb ktg?

Mennyi reprezentációs ktget lehet elszámolni?

Előre is köszönöm!

s.zsoltne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

12-ei befizetés

HozzászólásSzerző: kriszta4 » kedd jan. 13, 2009 7:26 pm

Szóóval ha a számlát csak úgy kaptad, akkor jobb ha sürgősen a kukába dobod, az nem a vállalkozás érdekében felmerült költség. Ha nincs számítógéped a vállalkozásban, akkor dísznek vetted "VOLNA"?

A másik kérdésedre... külön kell figyelembevenni az egy számlán levő kisértékű tárgyi eszközöket amiről nyilvántartást kell vezetni és év végén a leltárban szerepeltetni kell.

A gép az nem anyag.

 

 

kriszta4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

12-ei befizetés

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. jan. 14, 2009 10:10 am

Szia !

A tárgyi eszközöket egyenként külön külön kell vizsgálni. Ha az értéke 100.000 alatt van, akkor egyösszegben elszámolható. Könyvelése: a beruházási költségen lesz. Elszámolása: évvégén az eredményből le kell vonni a tárgyi eszközök értékcsökkenését. Az így kapott összeg lesz az adóalap.

          Bevétel

      - költségek

      - értékcsökkenés

-----------------------------

      =Adóalap  (ez még módosúl + - tételekkel)  Az ÚJ (első felhasználó) tárgyi eszközöre kisvállalkozói kedvezményt érvényesíthetsz (duplán elszámolható) , de 5 évig nem adható el. A használt eszközökre ez nem vonatkozik.

Ha tervbe vette, hogy számítógépet is vesz, akkor elszámolhatod a monitort. 200.000 Ft alatt két év alatt lehet elszámolni.

Az értékcsökkenést a pénztárkönyvbe nem szabad vezetni ! Ott csak a pénzmozgás szerepelhet.

Üdv: judit

 

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

12-ei befizetés

HozzászólásSzerző: cecil59 » szer. jan. 14, 2009 10:40 am

A monitort nem tudja használatba venni, mert önmagában nem működik. Én csak a számítógép megvásárlása után számolnék rá écs-t a sz.géppel együtt - így alkot egységet. Addig be nem számító kiadásba tenném. Cili

cecil59
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

12-ei befizetés

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » szer. jan. 14, 2009 3:13 pm

Köszönöm a válaszokat!

Erre a kisvállalkozói kedvezményre kíváncsi lennék, hogy működik ez? Minden teljesen új! Kis értékű TE-be beszámítható a szerszám is? Pl kalapács, glettvas?

Ha mondjuk apportként beviszi a vállalkozásba a már meglévő számítógépet, az is jó nem? Hogy állapítsak meg neki értéket, és úgy kell könyvelni, mintha megvette volna?

s.zsoltne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

12-ei befizetés

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. jan. 14, 2009 4:58 pm

Beruházások áttekintése egyéni vállalkozásban

Megfontolandó az is, hogy érdemes-e beruházni még az adóév végén. Egyéni vállalkozók esetében a 100 000 forint egyedi értéket meghaladó, kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszközök beszerzési ára értékcsökkenési leírás keretében, az adott tárgyi eszközre megadott leírási kulcs alapulvételével számolható el. 

Fontos szabály ugyanakkor az szja-törvény 11. számú mellékletének II.2.b) pontjának azon rendelkezése, mely szerint értékcsökkenési leírást az üzembe helyezés napjától a kiselejtezés vagy elidegenítés (apportálás stb.) napjáig lehet elszámolni. Ha az üzembe helyezés vagy az elidegenítés az adóévben év közben valósul meg, akkor az értékcsökkenési leírás összegét napi időarányosítással kell kiszámolni (kivéve, ha az értékcsökkenés elszámolása a cégautó-adó megfizetésére tekintettel, illetőleg e melléklet II.2. g) vagy a p) alpont alapján történik

.A 2.g) alpont szerint a kétszázezer forint egyedi beszerzési, előállítási értéket meg nem haladó, valamint a 33 százalékos norma alá besorolt tárgyi eszközök esetében választható, hogy a leírási évek száma két adóév és a leírás mértéke 50-50 százalék. E tárgyi eszközöknél talán a legfontosabb az, hogy használtak, azaz korábban üzembe helyezettek is lehetnek és a beszerzési ár 50 százalékának leírására akkor is mód van, ha az üzembe helyezésére pl. december 30-án kerül sor.


Amennyiben a 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató egyéni vállalkozó a tárgyi eszközt a területfejlesztés kedvezményezett térségeinek jegyzékéről szóló kormányrendelet szerint a területfejlesztés szempontjából leghátrányosabb helyzetű 48 kistérség valamelyikében helyezi üzembe, akkor a 2.p) alpont szerint a korábban még használatba nem vett, a műszaki gépek, berendezések és a – személygépkocsi kivételével – a járművek között nyilvántartott tárgyi eszköznek az üzembe helyezés időpontjára megállapított beruházási költségét az üzembe helyezés adóévében jogosult egy összegben költségként elszámolni.

Az előző feltételeknek megfelelő beruházások megvalósítása tehát megfontolandó lehet az adóév végén, különös tekintettel arra, hogy az egyéni vállalkozói tevékenységet közvetlenül szolgáló, korábban még üzembe nem helyezett tárgyi eszközök (tehát az újonnan vásároltak) a kisvállalkozói kedvezmény alapjául is szolgálnak, ami a gyakorlatban az  egyéni  vállalkozásból származó bevétel csökkentését jelenti.


Nem ritka az sem, ha a következő évre új szoftvert vásárol az egyéni vállalkozó. A szoftvertermékek a nem anyagi javak körébe tartozó, a vállalkozási tevékenységet tartósan szolgáló olyan szellemi alkotások - amelyek esetében a beruházási költséget azokra az évekre kell felosztani, amelyekben azt az egyéni vállalkozó vállalkozási tevékenységéhez várhatóan használni fogja.

Mezőgazdasági őstermelők a tárgyi eszközök beszerzési árát az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint számolhatják el. Előnyösebb helyzetben vannak a családi gazdaságok tagjai, valamint azok, akik regisztrációs számmal rendelkeznek, mivel ők a beszerzési árat egyösszegben is elszámolhatják.

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó 2008/12. számában olvasható.  ***

Vigye be a vállalkozásba a számítógépet Adásvételi Szerződéssel és beruházási költség lesz.Ezt 33 %-kal lehet értékcsökkenteni.

Tárgyi eszköz amit legalább 1 éven túl használ a vállalkozó, ezt értékelni kell egyedileg. Viszont 5 évig őrizni kell, mert a kedvezményt vissza kell fizetni.

Üdv: Judit

 
Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 88 vendég