Ha jól emlékszem jövedelmet kérnek a gázártámogatásnál, a 15 éves ingatlan eladásánál nem keletkezik jövedelem. Nem kell bevallani, ezért én sem írnám be.
A 0853 kitöltésiben ezt találtam:
"Az ingatlanértékesítésbõl származó bevétel, az elõzõekben felsorolt kivételekkel, minden esetben adóköteles, de nem kell azt bevallania akkor, ha jövedelme abból nem keletkezett.
Az ingatlanértékesítésbõl akkor nem keletkezik jövedelme, ha az ingatlan eladási ára kevesebb vagy ugyanannyi, mint az annak megszerzésére fordított összeg, illetve akkor, ha a szerzés 1993-ban (lakás esetén 2003-ban) vagy az azt megelõzõ években történt. "
üdv.Sz.Ani
Sziasztok!
Hallottam már olyan esetről, amikor valakit utólag ellenőrzitek, és megállapították, hogy nem volt jogosult a gázártámogatásra. Mert abban az évben eladott egy ingatlant, és annál olcsóbban vett másikat, és jövedelem ugyan az szja tv. szerint nem keletkezett, vagyona viszont lett.
Andulka
Szia Andulka!
Ezeket gondolom a bevallásba is be kellett állítani. Volt jövedelme az eladásból csak esetleg az adót nem kellett megfizetnie új lakás vásárlása miatt.
Viszont, ha olyan ingatlant ad el, amit be sem kell vallani az szja-ban, azt hogyan tudja ellenőrizni?
üdv.Sz.Ani
A gázártámogatási laphoz kiadott kitöltési útmutatóban a következőt találtam:
Egyéb jövedelem különösen: például a táppénz, az ösztöndíj, nevelıszülıi díj, szociális gondozói díj, végkielégítés, tıkejövedelem,
étkezési hozzájárulás összege, ruházati hozzájárulás összege, üdülési csekk értéke, a munkáltató által fizetett önkéntes
kölcsönös biztosítópénztári hozzájárulás összege, a munkáltatói útiköltség-térítés összege továbbá a cafetéria vagy választható
béren kívüli juttatás (VBKJ) rendszerben a munkáltató által biztosított természetbeni juttatások összege, valamint ingatlan eladásából
vagy bérbeadásából származó jövedelem, alkalmi munkavállalói kiskönyvvel szerzett jövedelem, stb.
A 0853-as kitöltési útmutatóban ez szerepel:
Az ingatlan értékesítésből akkor nem keletkezik jövedelme, ha az ingatlan eladási ára kevesebb vagy ugyanannyi, mint az annak megszerzésére fordított összeg, illetve akkor, ha a szerzés 1993-ban (vagy lakás esetében 2003-ban), vagy az azt megelőző években történt.
E szerint viszont nem származik jövedelme az eladásból. A bevallásban nem is kell szerepeltetnie. Engem már ellenőriztek a MÁK-tól a gázártámogatás miatt és a jövedelem igazolására csak a SzJA bevallást és a munkáltatói igazolást kérték. Ami a bevallásban benne van, őket az érdekli.
Nagyon nehéz eldönteni...
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 39 vendég