Sziasztok!
Számviteli tv alá tartozó Bt januárban könyvelőt vált, EVA-ra áttérés miatt. Kérdésem mik a teendők az átadó könyvelő oldalán; lezárandók, átadandók, stb.
Köszönöm
Báróné
Sziasztok!
Számviteli tv alá tartozó Bt januárban könyvelőt vált, EVA-ra áttérés miatt. Kérdésem mik a teendők az átadó könyvelő oldalán; lezárandók, átadandók, stb.
Köszönöm
Báróné
Szia !
A váltás ténye miatt késziteni kell egy átadás -átvételi j egyzőkönyvet. A jegyzökönyv formája, tartalma gondolom nem gond.
Készült:
Jelen vannak:
Tárgya:
Tényleirás:.......................
Kmf.
Aláirás Átadó Átvevő
A Bt könyvelési adataiből kell késziteni egy főkönyvi kivonatot. Az analitikákat. le kell zárni. ( anyag, TEeszköz, letiiltások, levonások nyt-a, tartásdijak helyzete, van-e ?
a Feltétleneül ki kell mutatni
kötelezetsségeket, államháztartás felé fennálló, munkavállalók felé ha van
követeléseket,
Függő-átfutó tételek és annak magyrázata miért van ?
Adó és járulék bevallások helyzete, naprakészség, vagy elmaradás, tény rögzités
Foglalkozatottak munkaszerződései, és egyéb okmányai ( téjékozódás mennyi aktiv dolgoztó és hány fő GYES-GYED-es van )
Bérhelyzet
kárügyek helyzete
Biztositások ha volt kötve
Pénztár záró készlet ( utolsó napi )
Bankszámla egyenleg összege ( utolsó bankszámla kivonat)
Szabályzatok amiatt hogy ha később valamit keresni kell meglegyen miért annyit és kinek, a korábbi könyvelés alátámasztáásul
Allapitó okirat, cégbejegyzés, bankszámla aláirók, bankszámla szerződés
Élő szállitó és vevői szerződések
A megőrzési időn belül őrzendő okmányok átvétele, téma szerint, vagy tételesen
Ennyivel tudok segiteni .Üdv:hvanna
Szia!
Azért azt is tisztázni kell,hogy az éves beszámolót (egyszerűsített éves beszámolót), a 2008.évről még benyújtandó bevallásokat ki készíti el? Gondolom, azt még a régi könyvelő, mert az új nyilván nincs még annyira "képben", ill. ő nem vállalja a felelősséget az elődje munkájáért.
Tehát beszámoló, kieg.melléklet, 0871eva, 0801, ha áfás volt és éves, akkor éves áfa-bevallás, nyenyi, iparűzési adó bevallás. További kérdés az alkalmazottaknak (ha egyáltalán volt) az éves jövedelméről az igazolás kiadása, stb. Tehát van bőven olyan elvégzendő munka - bár ezt az ügyfelek sosem akarják elismerni -, ami még az előző évvel kapcsolatos, nem lehet csak úgy januárban lecserélni sztem egy könyvelőt.
Nem csak a főkönyvi kivonatot kell átadni, hanem a főkönyvi kartonokat, vevő-szállító folyószámlákat is. Valamint az APEH-nál is ki kell jelenteni a régi könyvelőt, a 09T182 (bár azt most még az APEH honlapján nem látom, csak a 08T182) nyomtatványon, ha már beadta a szükséges bevallásokat.
Üdv: Böbe
Szia!
Én pont ebben a helyzetben vagyok most csak az ellenkező oldalon, én kapom majd a könyvelési anyagot! Nálam az az eset van, hogy a Bt vezetője az előző könyvelővel megbeszélték, hogy lezárja az évet a szükséges bevallásokat elküldi az előző évvel kapcsolatban és utána a szükséges anyagokat küldi!
Én speciel most eléggé nehezményezem, hogy még mindig nem kaptam meg az anyagokat, mert nem tudom mi a helyzet a cégautóadóval.. a könyvelő elérhetetlen a bt vezetője nem tud semmit mondani... szóval én csak várok és várok.
De az alábbi anyagok azok, amelyekre majd szükségem lesz vagyis, ezek amiket ajánlok az átadásra:
- társasági szerződés másolat
- cégbírósági végzés másolat
- aláírási címpéldány
- pénzkezelési szabályzat (ha van)
- számviteli szabályzat (ha van)
- leltározási szabályzat (ha van)
- értékelési szabályzat (ha van)
- másolat az 1 évnél hosszabb távú szerződésekről
- apeh bejelentő és változásbejelentő bevallások
A lezárt időszakról:
- mérleg és eredménykimutatás
- főkönyvi kivonat
- tárgyi eszköz kimutatás:
- kartonok az eszközökről és értékcsökkenésük leírási kulcsokkal
- befejezetlen beruházások (ha van) részletes kartonok
- készletleltár
- kiegyenlítetlen ill. aktuális vevő-szállító tétellista (egyenlegközlőkkel alátámasztva) --> külföldi vevő ill. szállító esetében a devizás összegek is
- utolsó bankszámlakivonat másolata
- hitel ill. lízingszerződések, és ezek ütemezései
- költségek ill. bevételek elhatárolásának részletezése
Adózás:
- társasági adó bevallása
- áfa bevallás (legfrissebb)
- egyéb adónem bevallásainak gyakorisága
- iparűzési adó bevallás
- adófolyószámla (legfrissebb) --> bár azt az új könyvelő is le tud hívni
- Eu-n belüli értékesítések és beszerzések összegei partnerenként
-közösségi adószámmal ellátva
Remélem tudtam segíteni.