Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

EVA

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: Oszi2 » szer. jan. 07, 2009 11:50 am

Szia CI_KU! És mi van akkor, ha mégis van osztalék-előleg? Papírok elkészülnek róla, utalás megtörténik, aztán ennyi. Számviteli fegyelem megsértése? Oszi
Oszi2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: CI_KU » szer. jan. 07, 2009 12:12 pm

Szia Oszi2!

Szerintem, ha jogosulatlan volt az osztalékelőleg kifizetése, akkor azt hitelnek kell tekinteni, annak minden vonzatával. Remélem más is ír véleményt,  mert ebben nem vagyok biztos, és most nincs igazán időm utána nézni.

üdv.Sz. Ani 

CI_KU
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. jan. 07, 2009 11:23 pm

Szia Oszi2!

A Gt-ből:

133. § Két, egymást követő számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadása közötti időszakban - ha a társasági szerződés azt megengedi - a taggyűlés osztalékelőleg fizetéséről akkor határozhat, ha
a) a számviteli törvény szerinti - e célból készített - közbenső mérleg alapján megállapítható, hogy a társaság rendelkezik az osztalék fizetéséhez szükséges fedezettel; azzal, hogy a kifizetés nem haladhatja meg az utolsó számviteli törvény szerinti beszámoló szerinti üzleti év könyveinek lezárása óta keletkezett eredménynek a számviteli törvényben foglaltak alapján megállapított, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített összegét és a társaságnak a számviteli törvény szerint helyesbített saját tőkéje a kifizetés folytán nem csökkenhet a törzstőke összege alá, továbbá
b) a tagok vállalják az osztalékelőleg visszafizetését, amennyiben utóbb a számviteli törvény szerinti beszámoló alapján - a 131. § (1) bekezdésben foglaltakra figyelemmel - az osztalékfizetésre nem lenne jogszabályi lehetőség.


60/2006. Számviteli kérdés  Fizethet-e év közben osztalékelőleget az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó kft. és kell-e könyvvizsgálóval ellenőriztetnie az osztalékelőleg fizetésének feltételét jelentő közbenső mérlegét?


A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény 133. §-a alapján, ha azt a társasági szerződés megengedi, a korlátolt felelősségű vállalkozás taggyűlése - függetlenül attól, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: eva) hatálya alá tartozik-e vagy sem - határozhat arról, hogy tagjainak év közben osztalékelőleget fizet. Az osztalékelőleg fizetésének két feltétele van: egyrészt az, hogy annak fedezete a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 21. §-a szerint összeállított közbenső mérleg alapján rendelkezésre álljon, másrészt a tagoknak vállalniuk kell az osztalékelőleg visszafizetését, ha utóbb, a beszámoló adatai alapján kiderül, hogy arra nem lett volna lehetőség.
Az osztalékelőlegként kifizethető összeg felső határa az év közben keletkezett eredménynek a szabad eredménytartalékkal kiegészített összege, azzal, hogy az osztalékelőleg fizetéséről szóló döntés nem eredményezheti a társaság saját tőkéjének a törzstőke összege alá csökkenését.
A számviteli törvény hivatkozott paragrafusának (5) bekezdése a közbenső mérleg könyvvizsgálatát a beszámoló 155. §-ában írt könyvvizsgálati kötelezettségéhez köti. A 155. § (3) bekezdése szerint nem kötelező a könyvvizsgálat, ha a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában nem haladta meg az 50 millió forintot. Mivel az eva hatálya alá jelentkezés feltétele egyebek közt az adóévet megelőző kétévi folyamatos (átalakulással nem érintett) működés, továbbá az adóévet megelőző évi tény és az adóévben várható adat szerint a 25 millió forintot meg nem haladó éves összes bevétel, az osztalékelőleg-fizetés céljával készített közbenső mérleget az eva hatálya alá tartozó vállalkozásnak nem kell könyvvizsgálóval ellenőriztetnie.
[2000. évi C. törvény 21. § (5)]

   /  - 2006. óta az SZTV szerint már könyvvizsgálati kötelezettség némiképp változott ...(3) Nem kötelező a könyvvizsgálat, ha az alábbi két feltétel együttesen teljesül:

a) az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot, és
b) az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.
   
--- de ez az EVÁ-s szempontjából mindegy, hiszen eleve max 25 MFt lehet a bevétele, s ilyen bevéllel EVÁ-sként biztos nem foglalkoztat 50 főnél többet/

A GT. rendelkezéséhez fűzött magyarázat:

A Gt. lehetőséget ad arra is, hogy a taggyűlés osztalékelőleg fizetése felől határozzon. Ennek azonban igen szigorúak a kritériumai. Az osztalékelőleg fizetésének alapvető feltétele, hogy a számviteli törvény szerint készített közbenső mérleg alapján ennek ne legyen akadálya, és a számviteli törvény szerint helyesbített saját tőke a kifizetés folytán ne csökkenjen a törzstőke összege alá. Osztalékelőleg fizetésére továbbá csak akkor kerülhet sor, ha a tagok vállalják az osztalékelőleg visszafizetését, amennyiben utóbb a számviteli törvény szerinti beszámoló alapján az derülne ki, hogy nincs meg az osztalékfizetés jogszabályi feltétele. Ez a helyzet akkor következik be, ha az derül ki, hogy a saját tőke nem éri el a jegyzett tőke mértékét.
Tekintettel arra, hogy osztalékelőleg fizetésére csak a tagok előbb említett nyilatkozata birtokában kerülhet sor, a b) pont alapján a tagok visszafizetési kötelezettsége automatikusan beáll. Ebben az esetben nem lesz alkalmazható az osztalékfizetésnél ismertetésre került az a rendelkezés [Gt. 134. § (4) bek.], hogy az osztalékot a társaság részére abban az esetben kell visszafizetni, ha a társaság bizonyítja a tagnak a rosszhiszeműségét.
Az osztalékelőleg fizetésének elhatározása mindig a taggyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik.


Üdv.  
 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. jan. 08, 2009 12:39 am

Sziasztok!

Már régen jártam utoljára az Adófórum oldalán.

Kedves rics51! Úgy érzem a kérdést talán túl bonyolítják a kollegák. Aki következetesen készült, már legalább egy éve próbálja betartani azt a szabályt a kettős könyvvitelt vezető EVÁS válalkozóknál, hogy a házipénztár ne menjen lehetőség szerint 500.000 Ft főlé. Amennyiben a társasági szerződés külön nem tiltja az osztalékelőleg fizetésnek nincs akadálya.

Ne hagyd, hogy megvezessen a könyvelőd, egy EVÁS vállalkozás közbenső mérlegének elkészítése szinte alig jár munkával. Az én praxisomban például általában nem szoktam extra összeget felszámítani érte.

Figyelmébe ajánlom mindenkinek az EVA törvény mellékletét melyben rendelkeznek a készpénz kezeléshez kapcsolódó bizonylatok szigorú számadás alá vonásáról.

A kérdésed egyébként helytálló. Semmi értelme ennek az új rendelkezés EVÁsokra való kiterjésztésének. Az egyetlen kibúvó, hogy a tevékenységedet bevételi nyilvántartást vezető egyéni vállalkozóként vagy Bt.-ként viszed tovább. Sajnos egyéb lehetőség nincs!

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: perfekt_saldo » csüt. jan. 08, 2009 7:55 am

Sziasztok!

Én szerintem (sok jogász , könyvvizsgáló szerint is) is csak akkor fizethető osztalék-előleg, ha az a társasági szerződében szerepel, s nem elégséges, hogy ne tiltsa azt.

A Gt magyarázatát olvasva is csak erre lehet következtetni:

"A törvény szerint osztalékelőleg fizetésére csak akkor kerülhet sor, ha a társasági szerződés ezt kifejezetten megengedi, és ha az alábbi feltételek teljesülnek:..."
  
 Én csak olyannak írnék ki osztalékelőleget, akinek ez benne van társasági szerződésében, elkerülve az osztalékelőleg visszafizetését, vagy esetleg Apeh általi átminősítését, pl Tb köteles jövedelemmé.

Üdv: Csilla

perfekt_saldo
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » pén. jan. 09, 2009 2:07 pm

Sziasztok!

Én szerintem (sok jogász , könyvvizsgáló szerint is), ha valamit kategorikusan nem tilt a törvény, akkor az nem jelenti azt, hogy tilos. Tekintettel arra, hogy minden közbenső mérleg elfogadása taggyűlési határozathoz kötött, így a taggyűlés jóváhagyja egyúttal az osztalékelőlegről szóló döntést is minden alkalommal.

Amennyiben egyébként is társasági szerződés módosításra kerül sor, akkor bele lehet foglalni az osztalékelőlegre vonatkozó rendelkezést, de addig is teljesen azt lehet állítani, hogy a döntés megszületett csak még nem került az új szerződés bejegyzésre!

Másrészt TB köteles jövedelemmé minősíteni az osztalékelőleget igazán érdekes ötlet még az adóhivatal részéről is tekintve, hogy amennyiben az osztalékelőleg kifizetése törvényi előírásba ütközött volna azt vissza kell fizetni.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: CI_KU » pén. jan. 09, 2009 2:41 pm

 Sziasztok! 

Szerintem a Gt 133§ szerint nem arról van szó, hogy törvény nem tiltja, hanem az, hogy csak abban az esetben, ha a társasági szerződés megengedi, akkor fizethető osztalékelőleg (az esetleges visszafizetési kötelezettség vállalásával)

  
133. § Két, egymást követő számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadása közötti időszakban – ha a társasági szerződés azt megengedi – a taggyűlés osztalékelőleg fizetéséről akkor határozhat, ha
a) a számviteli törvény szerinti – e célból készített – közbenső mérleg alapján megállapítható, hogy a társaság rendelkezik az osztalék fizetéséhez szükséges fedezettel; azzal, hogy a kifizetés nem haladhatja meg az utolsó számviteli törvény szerinti beszámoló szerinti üzleti év könyveinek lezárása óta keletkezett eredménynek a számviteli törvényben foglaltak alapján megállapított, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített összegét és a társaságnak a számviteli törvény szerint helyesbített saját tőkéje a kifizetés folytán nem csökkenhet a törzstőke összege alá, továbbá
b) a tagok vállalják az osztalékelőleg visszafizetését, amennyiben utóbb a számviteli törvény szerinti beszámoló alapján – a 131. § (1) bekezdésben foglaltakra figyelemmel – az osztalékfizetésre nem lenne jogszabályi lehetőség.


üdv.Sz.Ani 

CI_KU
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: SZABOILDIKO » hétf. jan. 12, 2009 5:07 pm

2008.dec.31-vel a pénztár zár 3.500.000.- Ft-al. A társasági szerződében nincs benne az osztalék előleg fizetése, akkor most mit csináljak, mivel osztalékot május 31-vel lehet fizetni. Erre változásra nem lehetett felkészülni egy hónap alatt.
SZABOILDIKO
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: CI_KU » hétf. jan. 12, 2009 5:23 pm

Szia Ildikó!

Az osztalékot azt a napot követően lehet kifizetni, amikor az éves beszámolót az osztalékfizetéssel együtt elfogadta a taggyűlés (nem feltétlenül május 31. után). Ha más megoldást nem találsz (nem tudnak javasolni) szerintem kölcsönként lehetne kihelyezni. Természetesen ennek további vonzat van a kamat bevétel, ha kamatmentes akkor a hitelt felvevőnél szja-ban kamatkedvezményből származó jövedelem keletkezik.  Ki kell számolni melyikkel jártok jobban.

üdv.Sz.Ani 

CI_KU
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. jan. 12, 2009 5:29 pm

Szia Ildikó!

Osztalékot nem május 31-el lehet fizetni - hanem a mérlegelfogadó (és osztalékot megszavazó) taggyűlés után. Ez lehet akár január-ban is (Számviteli politika) Természetesen figyelembe kell venni mindenféle osztalékfizetési korlátot, az ügyvezetőnek nyilatkozattételi és beküldési kötelezettsége is van, stb.

Addig amíg ez nem történik 2 dolgot tehet az ember 1) halkan imátkozik - (de ettől megbüntetik, -ha "megtalálják"), és bízik abbban, hogy alkotmányellenes lesz a dolog, 2). és egyenlőre ez a drágább de célravezetőbb út, - kiadja a tagoknak kölcsönbe legalább a jegybanki alapkamat 105%- áért.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

ElőzőKövetkező

Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég