Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

EVA

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: rics51 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Hozzáértők!


A 2009. február 1-én életbe lépő házipénztár szabályozás, azazhogy egyszerre nem lehet több pénz a házipénztárban, mint 500 ezer Ft, vonatkozik-e az EVA-s Kft-kre is?


Ha igen, akkor milyen módon, illetve milyen jogcímen lehet év közben, az EVA negyedéves befizetése után megmaradt összeget fölvenni? Az évközi mérleg az egyetlen megoldás, annak minden járulékos nyűgével, költségével?


Köszönöm a segítséget!

rics51
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. jan. 05, 2009 9:02 pm

Szia Rics51!  -  Nem mint feltétlenül hozáértő, de talán segíthetek valamit az értelmezéshez:

A KFT, akkor is ha EVÁ-val adózik, tehát EVÁ-s KFT, ahogy írod, kettős könyvvitelt könyvel és a Számviteli tv. hatálya alá tartozik továbbra is, csak éppen a társaság adóként nem társasági adót, meg társasági különadót fizet, hanem egy az EVA adót az EVA tv. alkalmazásával.

Az EVÁ-soknak, akár Kft, akár egy bevételi nyilvántartást vezető egyéni vállalkozó, vagy Bt. kötelezve vannak bankszámla fenntartásra, ez az EVA válaszhatóság egyik feltétele is.  Mikor a KFT negyedéves EVA adóelőleget fizet,  az annyi, hogy ezt a fajta adót fizeti és nem társasági adóelőleget fizet negyedévente a tao.tv. alapján.

Ahhoz, hogy a számviteli tv. hatálya alá tartozó EVÁ-s KFT-ben  évközben osztalékelőlegfizetésére kerülhessen sor a tagok részére, azt sajnos igen,  csak a közbenső mérleg alapján, taggyűlési döntéssel teheti, kiegészítve még azzal az apró kívánalommal, hogy az osztalékelőleg fizetési lehetőséget magának a társasági szerződésnek is tartalmaznia kell..     Tehát az EVÁ-s KFT is úgy hagyhat jóvá, fizethet osztalékot, osztalék előleget, ahogy a nem EVÁ-s KFT-k.  Az EVÁ-s KFT is ugyanúgy könyveli a követeléseit, kötelezettségeit, stb. mint egy nem EVÁ-s KFT.  Üdv.

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: Robbanto » kedd jan. 06, 2009 7:55 am

Szia!

Teljesen egyetértek Mazsival, azzal, hogy ez a szabályozás 2009. január 1-jén már hatályba lépett (ez a számviteli tv-ben van szabályozva). A másik véleményem pedig az, hogy nem kell megvárni a negyedéves eva előleg megfizetését az osztalék előleg felvételéhez - időszaki mérleg elkészítésével - hanem bármikor fizethet ilyet a cég (akár havonta is)amikor így dönt, persze ahogy ezt Mazsi is írja a társasági szerződésnek/alapító okiratnak ezt tartalmaznia kell.

Üdv Robbantó

Robbanto
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: CI_KU » kedd jan. 06, 2009 8:27 am

Sziasztok!

Egyetértek az előző válaszokkal, 2009. január 1-től él a szabályozás.

Én is gondokodtam, mit lehetne tenni év közben az osztalékelőlegen kívül. Arra jutottam, hogy elszámolásra kiadott összeg, vagy a tagnak nyújtott kölcsön (a kamat eva-s bevétel lesz)lehet a megoldás, de nem biztos, hogy ezzel mások is egyet értenek.

Jó lenne, ha megírnátok a véleményeteket vagy újabb lehetőségeket.

üdv. Sz.Ani

CI_KU
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: rics51 » kedd jan. 06, 2009 8:41 am

A kérdésem elsõsorban a házipénztárszabályozással kapcsolatos változásra vonatkozott.

Eddig év közben az EVA megfizetése után a házipénztárba ki lehetett venni a pénzt, amit az éves mérleg egyenesbe hozott. Az 500 ezres értékhatárral ez már nem tehetõ meg, hanem minden alkalommal mérleget kell készíttetni a könyvelõvel, ami nyilván tízezreket jelent, plusz közzétételi díj stb. Az nem segít. hogy ezt évente tetszõleges alkalommal megtehetem. Erre miért van szükség?

Szerintem nem egyértelmû, hogy ennek EVA-s Kft-re is vonatkoznia kellene, hiszen hisz az EVA-val már az osztalékot is megfizeti a cég, szemben azokkal a nem EVA-sokkal, akik a házipénztárban tartanak tízmilliókat évekig, az osztalékadófizetés elõtt,  Az EVA-sok házipénztára már adózott bevételt takar, így a kivét mérleghez kötése csak fölösleges adminisztráció és költség, miközben nincs új adóbevétele az államnak.

Vagyis kérdésem továbbra is az, hogy valóban - nem túl logikusan - vonatkozik-e a házipénztár szabályozása EVA-s cégre is,  és ha igen, akkor miként lehet év közben adózott pénzt fölvenni, állandó mérlegkészítés nélkül?

rics51
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: Robbanto » kedd jan. 06, 2009 8:55 am

Tekintettel arra, hogy az evás kft a számviteli törvény alanya, vonatkozik rá az előírás. Az, hogy ez mennyire logikus azt a törvényalkotónál kellene feszegetni... Azt azonban nem értem, hogy miért kéne közzétételi díjat fizetni az időközi mérlegért (ezt nem is kell közzétenni!). Hitelezővédelmi ügyvezető nyilatkozatot kell tenni és beküldeni a cégbírósághoz, de ennek nincs közzétételi díja ezt a törvény is deklarálja. Egyábként a törvényi indoklásban az áll, és ezt azért vezették be mert "a cégek tulajdonosai így adómentesen tudtak hitelhez, kölcsönhöz jutni ami a többi állampolgárral szemben előnyt jelent pl. ilyet közalkalmazott, köztisztviselő nem zud elérni..." ezzel indokolták a parlamenti előterjesztést. Ezzel ezt a kiskaput bezárták... (hurrá...)

 

 

Robbanto
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: CI_KU » kedd jan. 06, 2009 9:42 am

A kettős könyvvitelt vezető EVA-s vállalkozó a számviteli törvény hatálya alá tartozik. A számviteli törvény szabályozza a házi pénztárt, ezért vonatkozik az EVA-s kettős könyvvitelet vezető vállalkozóra is.

Az előírások nem attól függnek, hogy t.adót vagy EVA-t kell fizetni.

üdv.Sz.Ani
CI_KU
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: mazsi5 » kedd jan. 06, 2009 3:07 pm

Kedves Rics51!  A 4-es hozzászólásodra.  A KFT-ben eddig sem lehetett csak úgy kivenni pénzt, annak a pénzkivételnek valamilyen jogcímű pénznek kellett lenni, hiszen eddig is vonatkozott rá a számviteli törvény, így az is, hogy pénzkezelési szabályzat és valamilyen pénztárjelentés vezetése,stb..

Ha a tulajdonosok évközben elviszegetnek pénzeket a cégből akár kp-ban, akár banki utalással, annak a kifizetésnek kell legyen v. jogcíme:  vagy osztalék előleg,  vagy ha a személyes közreműködésért kap a tag pénzt, akkor az a fajta jövedelem kifizetés, nyilván ez utóbbi esetben az SZJA és járulékköteles jövedelme a pénzt felvevőnek.

Attól hogy az EVÁ-s időszakban keletkezett adózott nyereség osztalékként való kifizetésénél nem kell osztalék SZJA-t és százalékos ehot fizetni az osztalékban részesülő magánszemély tagoknak, attól osztalékkifzetés lehetőségéről a Gt és a számviteli tv. is rendelkezik.   Ezekre fittyet lehet hányni, felvállalva nyilván annak esetleges következményeit is.. ugyanúgy a többi vonatkozó törvényi előírásokat is. Lehet vitatni, hogy logikus-e vagy sem, attól még aszerint fognak vizsgálni és szankcionálni, ahogy az akkor hatályos törvény az adott dologra vonatkozóan rendelkezik.

ha jól értelmeztem a kérdésedet: akkor a két fő kérdés az volt, hogy vonatkozik-e a házipénztári szabályozás az EVÁ-s KFT-re:  A válasz igen.,  továbbá vonatkozik a 250 eFt-os készpénzfizetéses szankciós előírás is, az meg azért, mert bankszámla nyitásra kötelezett.

  a másik kérdés, hogy évközben - ugyan nem az osztalékelőleg, osztalékkifizetés kifejezést használtad - , hogy lehet az EVÁ-s KFT-ből pénzt kivenni (gondolom véglegesen): ha a tagok személyes közreműködésért kapnak díjazást, akkor akár havonta is, természetesen ezt le SZJA-zva, TB-zve...,  ha az osztalék dologra gondolsz, akkor éves beszámoló jóváhagyása nélkül évközben osztalék előlegként, amennyiben a számviteli tv-ben  és a Gt-ben előírt feltételek fennállnak, s az ott előírtak ,valamint a társasági szerződésben meghatározottak figyelembevételével.(erről már írtunk a válaszokban)

Üdv.

 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: Oszi2 » szer. jan. 07, 2009 11:16 am

Mi van akkor, ha a társasági szerződésnek nem tartalmaznia az osztalékelőleg fizetési lehetőséget (sőt az osztalékról sem rendelkezik) - attól még lehet osztalékelőleget fizetni? És ha a cégbíróság nem kapja meg a nyilatkozatot (pl. egyáltalán nincs hitelező)?
Oszi2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

EVÁ-s házipénztár szabályok 2009-re

HozzászólásSzerző: CI_KU » szer. jan. 07, 2009 11:43 am

Szia Oszi2!

Ha a társasági szerződésben nincs benne az osztalékelőleg fizetési lehetőség, akkor nem lehet osztalékelőleget fizetni. Ha az osztalék sem rendelkezik, az nem probléma, mert az éves beszámoló készítésekor a tagok döntenek az eredmény felhasználásáról. Ha osztalékfizetést határoznak el, akkor megtehetik, és a tulajdoni hányadok szerint kerül meghatározásra a tagok részére járó osztalék. Az osztalékfizetésre vonatkozó nyilatkozatnak nem feltétele, hogy legyen hitelező, be kell küldeni a cégbíróságra. Ha jól emlékszem valami olyan kitétel van hozzá, hogy ha nem küldöd be, akkor jogosulatlanul fizetted ki (de ez nem biztos)

üdv.Sz.Ani 

CI_KU
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Következő

Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron