Adófórum

Adózási és számviteli információk

TEÁOR T101 mikor, hogyan?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: poosiza1 » hétf. dec. 29, 2008 12:34 pm

Sziasztok! 

Az apeh adóalany-nyilvántartáson azt mondták (telefonon), hogy a régieket nem kell törölni, csak az újakat kell jelenteni. 

Üdv. 

poosiza1

HozzászólásSzerző: poosiza1 » hétf. dec. 29, 2008 12:44 pm

Helló!

Ha valaki válaszolna, nagyon megköszönném:

TI EZT INGYEN CSINÁLJÁTOK? 

Én 20 000 forint + áfát kérek érte cégenként. (nálam már volt itt valaki , kb. 2.5 órát ült a nyakamon, mire kitalálta, hogy akkor most amit ő csinál, az melyik tevékenység lehet pontosan, inkább vegyük fel az összes hasonlót, stb...) 

Az ügyvéd 50 000 -et kérne. (+ illeték + közzététel) 

Mondjuk én idén már 3x írtam levelet az ügyfeleknek ezzel kapcsolatban, csak mindig kitolták a határidőt, aztán meg az ügyvédek lerázták őket, hogy nem is kell megcsinálni, ezt mondta nyáron Draskovics.

Erre az Apeh dec. 20-án felteszi a honlapra, hogy mégis. 

Ja, és azt meg mindenki elfelejti, hogy 2006. július 1-ével módosult a Gt, és a végrehajtási rendelet utolsó - kitolt - határideje szerint, aki 2008. július 1-éig nem változtatja meg társasági szerződését az új Gt szerintire, vagy nem nyilatkozik, hogy nem kell, azt a CÉGBÍRÓSÁG TÖRLI A NYILVÁNTARTÁSBÓL. Ezt is hajlamosak elfelejteni az ügyvezetők, de sajnos még az ügyvédek is! 

Szóval, légyszi, írjátok már meg, hogy csak én vagyok-e ennyire kapitalista? 

Köszönöm

poosiza1

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » hétf. dec. 29, 2008 3:11 pm

Sziasztok!

Ma beszéltem az Adóalanynyilvántartóval (Heves megyei Eger)

Nálunk :

1.a/Őstermelők , akinek nem tudták átfordítani a TEÁOR számukat: ha csak egy tevékenységi fő tevékenysége van, akkor elegendő 1db T101-es változásbejelentő,mert azt felül tudják íratni.

1.b/ Őstermelők, akinek több tevékenységi köre is be van jelentve 2007.12.31-el a régi törlése és az külön új teáor 2008.01.01-el , tehát itt kettő kell.

2./ Cégek esetén: Valóban megmaradtak a régi Teáor számok a nyilvántartásba, csak az újakat jelentette át a cégbíróság, így a régi nem élőket a cégeknek kell beküldeni törölni a T102-es változásbejelentőn legkésőbb az első bevallásig (17.hozzászólás szerinti idézetnek megfelelően) egy mozdulat kimaradt a cégbíróság és az Apeh között.

Tehát a cégeket is felül kell vizsgálni!

Üdv: Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. dec. 29, 2008 4:45 pm

Szia Márti! Köszönjük szépen, hogy megosztottad velünk a friss információt. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: FRUZSIBT » hétf. dec. 29, 2008 5:08 pm

Szia Márti!

Akkor szerinted annak az e.v.-nak is kettőt kell beküldeni,akinek megmaradt a régi Teáor számai, és az újak is a törzsben vannak?
A régi törlését dec.31-i dátummal januárban is be lehet adni?

Üdv.Fruzsi

FRUZSIBT

HozzászólásSzerző: Panni49 » hétf. dec. 29, 2008 5:24 pm

Sziasztok.Ma próbáltam kitölteni egy 08T201T nyomtatványt.Változásként csak azokat lehet,amelyek a cégbíróságnál
nincsenek bejelentve. Ha újként adom meg,ott is olyanokat lehet,amik nincsenek beadva a cégb..Tehát nem tudom,hogy az átfordítás ilyenképp hogy lehet.Vagy az APEH törli a régi TEAOR számokat hivatalból?Jó lenne ha valaki megnézné,hogy hogyan működik,mert az is lehet,hogy én bénázom.Üdv.Panni
Panni49

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » hétf. dec. 29, 2008 5:41 pm

Szia Fruzsi! Szerintem igen, mert aki nem cseréltette ki a vállalkozói igazolványát és több tevékenységi köre van azt sem tudják átfordítani, csak ha egy fő tevékenysége van akkor küldhet 1 db 2008.01.01-től bejelentőt.

A régit ha bent maradt töröltetni kell, mert az adózó nélkül nem megye nekik.

"APEH-ből idézet:

III. Egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező vállalkozók

Azon, 2007. december 31. napjáig az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező vállalkozók nyilvántartását vezető szerv nyilvántartásába bejegyzett tevékenységi körök vonatkozásában, valamint azon, 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz közvetlenül bejelentett – az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező vállalkozók nyilvántartását vezető szerv nyilvántartásában nem szereplő - tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek automatikusan - az adózók közreműködése nélkül - nem sorolhatóak át, és amelyeket 2008. december 27-ig nem módosítanak, a tevékenységi kör megfelelő módosítását az érintett egyéni vállalkozóknak kell változásként bejelenteniük az állami adóhatósághoz a 2009. évi első adómegállapítási időszakról szóló adóbevallásukkal – ideértve az adókötelezettség hiánya miatt benyújtott bevallás helyettesítő nyilatkozatot is (Art. 31. § (6) bek.) - egyidejűleg (pl. január hónapról február 12-ig benyújtandó havi adó- és járulékbevallással egyidejűleg).

Az érintett egyéni vállalkozók a „Bejelentő és változásbejelentő lap az egyéni vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet folytató egyéni vállalkozók részére” elnevezésű, ’T101E számú adatlapon kötelesek a változásbejelentési kötelezettségüknek eleget tenni.

viragmarta60

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » hétf. dec. 29, 2008 5:43 pm

Szia Mária!  Nagyon szívesen. Üdv: Márti
viragmarta60

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » hétf. dec. 29, 2008 5:48 pm

Szia Panni!  Én még nem néztem meg a T201 változásbejelentőt, de atöbbinél úgy működik, hogy a törlésnél a TEáor szám mellé a régi abev kitöltőben a szöveget nekem kell beírni, a javas-ban pedig nincs mellé szöveg , csak számot kell írni. És sárga figyelmeztető jellel figyelmeztetést ír, de nem piros így a bevallás nem rossz.

Az Apeh a régi teáort törli, újként pedig bármilyet fel lehet venni természetesen, ha akar valaki új tevékenységi kör felvenni a tevékenységei közé és 08'-as teáort kell megadni.

Az is változás, ha új tevékenységi kört veszünk fel.

Ha jól értettem a kérdésedet.

viragmarta60

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. dec. 29, 2008 5:51 pm

Sziasztok!

Ezt most nem értem. Eddig a változás bejelentőkön a főtevékenységet nem lehetett jelenteni, épp ez volt a probléma. Most akkor mi is van?

Üdv. Kata

kovalkata

ElőzőKövetkező

Vissza: Adatszolgáltatás