Kedves István!
Szeretném leszögezni, hogy nem mondtam seholsem, hogy fiktív jegyzőkönyvet javasolnék készíteni. Idézted a Pp-t:
„196. § (1) A magánokirat (ilyen a vállalkozói jegyzőkönyv is - GI) az ellenkező bebizonyításáig teljes bizonyítékul szolgál arra, hogy kiállítója az abban foglalt nyilatkozatot megtette, illetőleg elfogadta, vagy magára kötelezőnek ismerte el, feltéve, hogy az alábbi feltételek valamelyike fennáll:
a) a kiállító az okiratot saját kezűleg írta és aláírta;
b) két tanú az okiraton aláírásával igazolja, hogy a kiállító a nem általa írt okiratot előttük írta alá, vagy aláírását előttük saját kezű aláírásának ismerte el; az okiraton a tanúk lakóhelyét (címét) is fel kell tüntetni;
c) a kiállító aláírása vagy kézjegye az okiraton bíróilag vagy közjegyzőileg hitelesítve van;
d) a gazdálkodó szervezet által üzleti körében kiállított okiratot szabályszerűen aláírták (cégszerűen - GI)”
Én pontosan ezt a megoldást javasoltam, hogy készítsen jegyzőkönyvet (okiratot) a begyűjtött tárgyakról. A gazdálkodó szervezet ebben az esetben az egyéni vállalkozó, üzleti tevékenysége a gazdátlan (lomtalanításra kitett) jószágok begyűjtése és használtcikként való eladása. A jegyzőkönyvet a vállalkozó és alkalmazottja veszi fel, nyilatkoznak, hogy ezt és ezt így és így, ilyen és ilyen körülmények között találták: ez a fentiek szerint egy magánokirat, és teljes bizonyítékul szolgál, míg a benne foglaltak valóságtartalmát meg nem döntik. Mi ebben a fiktív? Attól lenne csak fiktív, ha nem a tényeket írnák le. Összességében ugyanazt mondod, amit én az elején, a különbség csak annyi, hogy ehhez képest még javasolsz egy plusz bizonyítékot, a videófelvételt. De a jegyzőkönyvnek nem szükséges kelléke (ma még) a videófelvétel, nem beszélve arról, hogy az is manipulálható, ugye. De ám legyen videófelvétel is, adott esetben hasznos lehet.
Nekem ez legfeljebb kissé furcsának, bizarrnak tűnik, kissé a magyar rögvalóság megnyilvánulása, hogy olyan gyakran hazudik mindenki, hogy amit papírra írunk, az már nem is hihető. Magam az angolszász kultúrát, a gentlemen's agreement-et sokkal jobban tisztelem, mint a honi kultúrát, de itt élek, ahol az emberek teljesen normálisnak érzik, hogy előre és vissza datálnak: amerikai kollégáim ezen mélységesen megdöbbentek, hiszen szerintük az iraton a keltezés a tényleges aláírás időpontja kell legyen, még ha ez kényelmetlen is bizonyos esetekben. Vagy hogy a pénz átvételét az írja alá, akinek a tenyerébe számolták - egyszerűnek tűnik, de hányszor nem így "papírozzuk le". (ez is micsoda kifejezés: "lepapírozni") De hát ez kultúra kérdése és nem jog, hogy az ilyesmit már az általános iskolában elsajátíttatjuk-e vagy sem. Igazmondás nélkül nincs demokrácia, mondja az amerikai kollégám.
Hidd el, István, én egy olyan országban szeretnék élni, ahol az emberek azt írják le, ami a valóság és nem kell mellé 27 tanú, hogy bármikor igazolják, hogy az történt és úgy, amit leírtak. Ha úgy az esetek túlnyomó többségében igazat mondanánk...