Sziasztok!
Opika! Az utolsó mondata a cikknek, most az őstermelőket szeretném előtérbe helyezni, mert a vállalkozók a társaságok szerintem már túlnyomórészt változtattak, igaz ahogyan HIDNA Klári írja valóban nem az látható a törzsben , ami lett mindenkinél, de amennyiben a vállalkozói igazolvány és a cégkivonat igazolja a változást , akkor már nincs teendőnk velük.:
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a fentiekben foglaltaktól eltérően, az éves bevallásra kötelezett adózók a 2007. december 31. napjáig bejelentett, automatikusan át nem fordítható tevékenységi körük változását a 2008. évről benyújtandó éves adóbevallásukkal egyidejűleg kötelesek bejelenteni az állami adóhatósághoz (pl. ingatlant bérbeadó adószámos magánszemélyek a 0853-as bevallással egyidejűleg). "
Ezzel a megfogalmazással van bajom, mert előtte gyönyörűen leírták, hogy szükség van a 101-es változás bejlentőre, majd azt írja , hogy az éves bevalással egyidejűleg sőt előtte szerepel egy 2008.december 27-ig dátum is, amely szerint eddig , ha nem módosítanak, de ki nem módosít az APEH vagy a magánszemély?.
Szerintem lehetőségek:
1./ Most beküldünk 1 db T101-et 2008.01.01-től az új Teáor-ral (én most ezt teszem)
2./ 0853+ 1 db T101 a két bevallás egyidőben.
3./ Lehetőség szinten: Amit Opika nem olvas ki a tájákoztatóból, hogy az éves bevallóknak külön rubrika lesz esetleg a 0853-as bevalláson, ahol az új teáort 2008.01.01-től jelölhetjük. Az a baj, hogy még nincs 0853-as tervezet.
4./Garbo Jutka véleménye szerint a 2007.12.31-i törlést nem kell elvégezni, egyetértek én is vele. Valószínűleg a régi nyilvántartásban megmarad a régi teáor és 2008.01.01-től ott lesz az új a törzsben.
Sokszor beszéltem már 2008.évben a törzsek miatt az adóalany nyilvántartóval és mindig elmondták nem tudják, hogy mi mit látunk, de náluk mindig a kérdésemnek megfelelően helyen voltak az adatok. Volt, van pl. 2 éve megszűnt vállalkozóm, akinek a törzsében ugyanaz van felém a törzsnben, hogy működő sőt áfa körös meghatározás 2008-tól, náluk pedig lezárt és nem értik én mit látok.
Üdv: Márti
Megnéztem, én annak idején töröltem a régit, és újként jelentettem az új kódot
Figyelmeztetésként jelent meg a kitöltésnél, hogy csak 2008. január 1. előtti szám törölhető. Nekem így rendezték is. Azt nem tudom, azóta változott-e a nyomtatvány, vagy a kitöltési útmutató.
Üdv.
Most újra megnéztem a törzsadatait az őstermelőnek, nincs semmi rendellenesség, a régi eltűnt, helyette a 2008. január 1-től érvényes kód szerepel.
Szia!
Most is a nyomtatványkitöltő, ha 2008.01.01-től az újat bejelentem a régi törlésére sárga figyelmeztetést ír,valamint a teáor mellé kézzel lehet beírni a régi mellé a megnevezést mindkét programban (régi ABEV és az JAVA változat is).
Helyesbítem csak az Abev engedi beírni a szöveget a javas változat nem csak a kódot.
Opika! Nagyon szépen köszönöm előzetesen is. Mária
Megnéztem egy cég cégkivonatát és törzsadatát, aki 2008-ban módosította a szerződést, és mégis voltak a törzsadatban olyan tevékenységek, amik nem fordítódtak át. Az új szerződés már új TEÁOR-ral készült, de kimaradtak belőle bizonyos tevékenységek, amelyek régen voltak, és ma már újra nem kerültek bele.
Az APEH-nál viszont nem törlődtek, az új szerződésnek megfelelően.
Most ezeket külön kell törölni a változásbejelentőn?
Nagyon nem értem az egészet, erre a munkára végképp nem lesz szükség január-február tájékán.
Klári
Szia Klári!
A cégek átfordítása azon tevékenységeknél, melyek a cégbírósághoz lettek bejelentve korábban , és most töröltették a cégbíróságnak kellett átjelenteni az Apeh felé. Lehet ott is teljes a káosz és csak azokat küldték át hivatalból, ami megmaradt a régi törlésére pedig nem küldtek semmit az Apeh felé.
Mivel lehetőség volt már a cégeknek külön is bejlenteni tevékenységi köröket a cégbíróságtól elkülölve is, ezért még arra is figyelni kell nem a cég vette e fel közben és az már nem jelentette a cégbíróság felé.
Egyébként a közzétet Apeh anyagot értelmezve úgy tűnik, hogy igen. Bemásolom az Apeh ide vonatkozó részét, hogy egy helyen lássuk:
"I. Cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok
Azon, 2008. január 1. napján a cégjegyzékbe bejegyzett, a létesítő okiratban feltüntetett tevékenységi körök vonatkozásában, valamint azon, 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz közvetlenül bejelentett - a létesítő okiratban fel nem tüntetett - tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek automatikusan - az adózók közreműködése nélkül - nem sorolhatóak át, és amelyeket 2008. december 27-ig nem módosítanak, a tevékenységi kör megfelelő módosítását az érintett cégeknek kell változásként bejelenteniük az állami adóhatósághoz a 2009. évi első adómegállapítási időszakról szóló adóbevallásukkal – ideértve az adókötelezettség hiánya miatt benyújtott bevallás helyettesítő nyilatkozatot is (Art. 31. § (6) bek.) - egyidejűleg (pl. január hónapról február 12-ig benyújtandó havi adó- és járulékbevallással egyidejűleg).
Az érintett cégek az „Adat-és változásbejelentő lap a cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok részére” elnevezésű, ’T201T számú adatlapon kötelesek a változásbejelentési kötelezettségüknek eleget tenni."
(Holnap bízom benne, hogy dolgoznak még az Apeh adóalanynyilvántartóban és rá fogok kérdezni.)
Nagyon egyetértek Veled , nagyon nem hiányzik még ezt is figyelni, én eddig a társaságok felől nyugodt voltam, hogy módosították a társasági szerződésüket és helyre kerültek.
Sziasztok!
Szerintetek ha a törzsadatokban a vállalkozói igazolvánnyal megegyező TEAOR szerepel (sikeresen átfordítottak mindent és akár több tevékenységet is tartalmaz) akkor nincs teendő semmi, semmin nem kell jelentgetni sohova?
Üdv. Jessy
Akkor nem, mert nincs mit átírni. Én megnéztem a KSH honlapon, ott is az új kódok szerepelnek a főtevékenységet illetően. Máshol meg nem hiszem, hogy kellenek ezek a számok.
Üdv
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 43 vendég