Adófórum

Adózási és számviteli információk

TEÁOR T101 mikor, hogyan?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: opika » szomb. dec. 27, 2008 9:40 pm

Én úgy gondolom, hogy elegendő 1 db nyomtatvány, hisz itt most nem arról van szó, hogy egyik tevékenység helyébe másik lép, csak át kell konvertálni. Tehát a hatálybalépés napja ugyanazon időpont, egyiket törlöm, a másikat pedig újként bejelentem. Szerintem itt semmiképpen sem követelmény, hogy az egyiket egyik nappal megszüntessem, és csak a következő nap kezdjem az újat. A tevékenységet folyamatosan végzem, csak átkonvertálom az új szabályoknak megfelelően.
opika

HozzászólásSzerző: opika » szomb. dec. 27, 2008 9:44 pm

A kompfeláras kérdéssel kapcsolatban még rágnom kell, az utóbb időben őstermelő, kompfelár témában kiadott iránymutatások okoztak egy kis meglepetést. 
opika

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. dec. 28, 2008 6:21 am

Sziasztok!

Opika! Az utolsó mondata a cikknek, most az őstermelőket szeretném előtérbe helyezni, mert a vállalkozók a társaságok szerintem már túlnyomórészt változtattak, igaz ahogyan HIDNA Klári írja valóban nem az látható a törzsben , ami lett mindenkinél, de amennyiben a vállalkozói igazolvány és a cégkivonat igazolja a változást , akkor már nincs teendőnk velük.:

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a fentiekben foglaltaktól eltérően, az éves bevallásra kötelezett adózók a 2007. december 31. napjáig bejelentett, automatikusan át nem fordítható tevékenységi körük változását a 2008. évről benyújtandó éves adóbevallásukkal egyidejűleg kötelesek bejelenteni az állami adóhatósághoz (pl. ingatlant bérbeadó adószámos magánszemélyek a 0853-as bevallással egyidejűleg). "

Ezzel a megfogalmazással van bajom, mert előtte gyönyörűen leírták, hogy szükség van a 101-es változás bejlentőre, majd azt írja , hogy az éves bevalással egyidejűleg sőt előtte szerepel egy 2008.december 27-ig dátum is, amely szerint eddig , ha nem módosítanak, de ki nem módosít az APEH vagy a magánszemély?.

Szerintem lehetőségek:

1./ Most beküldünk 1 db T101-et 2008.01.01-től az új Teáor-ral (én most ezt teszem)

2./ 0853+ 1 db T101 a két bevallás egyidőben.

3./ Lehetőség szinten: Amit Opika nem olvas ki a tájákoztatóból, hogy az éves bevallóknak külön rubrika lesz esetleg a 0853-as bevalláson, ahol az új teáort 2008.01.01-től jelölhetjük. Az a baj, hogy még nincs 0853-as tervezet.

4./Garbo Jutka véleménye szerint a 2007.12.31-i törlést nem kell elvégezni, egyetértek én is vele. Valószínűleg a régi nyilvántartásban megmarad a régi teáor és 2008.01.01-től ott lesz az új a törzsben.

Sokszor beszéltem már 2008.évben a törzsek miatt az adóalany nyilvántartóval és mindig elmondták nem tudják, hogy mi mit látunk, de náluk mindig a kérdésemnek megfelelően helyen voltak az adatok. Volt, van pl. 2 éve megszűnt vállalkozóm, akinek a törzsében ugyanaz van felém a törzsnben, hogy működő sőt áfa körös meghatározás 2008-tól, náluk pedig lezárt és nem értik én mit látok.

Üdv: Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: markne » vas. dec. 28, 2008 7:53 am

Megnéztem, én annak idején töröltem a régit, és újként jelentettem az új kódot

Figyelmeztetésként jelent meg a kitöltésnél, hogy csak 2008. január 1. előtti szám törölhető. Nekem így rendezték is. Azt nem tudom, azóta változott-e a nyomtatvány, vagy a kitöltési útmutató.

Üdv.

Most újra megnéztem a törzsadatait az őstermelőnek, nincs semmi rendellenesség, a régi eltűnt, helyette a 2008. január 1-től érvényes kód szerepel.

markne

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. dec. 28, 2008 8:17 am

Szia!

Most is a nyomtatványkitöltő, ha 2008.01.01-től az újat bejelentem a régi törlésére sárga figyelmeztetést ír,valamint a teáor mellé kézzel lehet beírni a régi mellé a megnevezést mindkét programban (régi ABEV és az JAVA változat is).

Helyesbítem csak az Abev engedi beírni a szöveget a javas változat nem csak a kódot.

viragmarta60

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » vas. dec. 28, 2008 9:55 am

Opika! Nagyon szépen köszönöm előzetesen is. Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: HIDNA » vas. dec. 28, 2008 3:55 pm

Megnéztem egy cég cégkivonatát és törzsadatát, aki 2008-ban módosította  a szerződést, és mégis voltak a törzsadatban olyan tevékenységek, amik nem fordítódtak át. Az új szerződés már új TEÁOR-ral készült, de kimaradtak belőle bizonyos tevékenységek, amelyek régen voltak, és ma már újra nem kerültek bele.

Az APEH-nál viszont nem törlődtek, az új szerződésnek megfelelően.

Most ezeket külön kell törölni a változásbejelentőn?

Nagyon nem értem az egészet, erre a munkára végképp nem lesz szükség január-február tájékán.

Klári

HIDNA

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. dec. 28, 2008 5:15 pm

Szia Klári!

A cégek átfordítása azon tevékenységeknél, melyek a cégbírósághoz lettek bejelentve korábban , és most töröltették a cégbíróságnak kellett átjelenteni az Apeh felé. Lehet ott is teljes a káosz és csak azokat küldték át hivatalból, ami megmaradt a régi törlésére pedig nem küldtek semmit az Apeh felé.

Mivel lehetőség volt már a cégeknek külön is bejlenteni tevékenységi köröket a cégbíróságtól elkülölve is, ezért még arra is figyelni kell nem a cég vette e fel közben és az már nem jelentette a cégbíróság felé.

Egyébként a közzétet Apeh anyagot értelmezve úgy tűnik, hogy igen. Bemásolom az Apeh ide vonatkozó részét, hogy egy helyen lássuk:

"I. Cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok

Azon, 2008. január 1. napján a cégjegyzékbe bejegyzett, a létesítő okiratban feltüntetett tevékenységi körök vonatkozásában, valamint azon, 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz közvetlenül bejelentett - a létesítő okiratban fel nem tüntetett - tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek automatikusan - az adózók közreműködése nélkül - nem sorolhatóak át, és amelyeket 2008. december 27-ig nem módosítanak, a tevékenységi kör megfelelő módosítását az érintett cégeknek kell változásként bejelenteniük az állami adóhatósághoz a 2009. évi első adómegállapítási időszakról szóló adóbevallásukkal – ideértve az adókötelezettség hiánya miatt benyújtott bevallás helyettesítő nyilatkozatot is (Art. 31. § (6) bek.) - egyidejűleg (pl. január hónapról február 12-ig benyújtandó havi adó- és járulékbevallással egyidejűleg).

Az érintett cégek az „Adat-és változásbejelentő lap a cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok részére” elnevezésű, ’T201T számú adatlapon kötelesek a változásbejelentési kötelezettségüknek eleget tenni."

(Holnap bízom benne, hogy dolgoznak még az Apeh adóalanynyilvántartóban és rá fogok kérdezni.)

Nagyon egyetértek Veled , nagyon nem hiányzik még ezt is figyelni, én eddig a társaságok felől nyugodt voltam, hogy módosították a társasági szerződésüket és helyre kerültek.

viragmarta60

HozzászólásSzerző: Jessy » hétf. dec. 29, 2008 9:51 am

Sziasztok!

Szerintetek ha a törzsadatokban a vállalkozói igazolvánnyal megegyező TEAOR szerepel (sikeresen átfordítottak mindent és akár több tevékenységet is tartalmaz) akkor nincs teendő semmi, semmin nem kell jelentgetni sohova?

Üdv. Jessy 

Jessy

HozzászólásSzerző: markne » hétf. dec. 29, 2008 10:00 am

Akkor nem, mert nincs mit átírni. Én megnéztem a KSH honlapon, ott  is az új kódok szerepelnek a főtevékenységet illetően. Máshol meg nem hiszem, hogy kellenek ezek a számok.

Üdv

markne

ElőzőKövetkező

Vissza: Adatszolgáltatás