Adófórum

Adózási és számviteli információk

TEÁOR T101 mikor, hogyan?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Ahogyan elérkezett az év véghe úgy érzem lassan a sok értelmező leirat , amit kapunk , illetve amit az APEH közzé tesz számomra egyere bonyolultabbá válik.

Az APEH közzétette:

http://www.apeh.hu/adoinfo/art/vegleges_teaor_hatarido.html

Beidézek belőle:

"

IV. Egyéni vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező, adószám birtokában adóköteles tevékenységet folytató magánszemélyek

Azon, 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz közvetlenül bejelentett tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek automatikusan - az adózók közreműködése nélkül - nem sorolhatóak át, és amelyeket 2008. december 27-ig nem módosítanak, a tevékenységi kör megfelelő módosítását az érintett adózóknak kell változásként bejelenteniük az állami adóhatósághoz a 2009. évi első adómegállapítási időszakról szóló adóbevallásukkal ideértve az adókötelezettség hiánya miatt benyújtott bevallás helyettesítő nyilatkozatot is (Art. 31. § (6) bek.) - egyidejűleg (pl. január hónapról február 12-ig benyújtandó havi adó- és járulékbevallással egyidejűleg).

Az érintett adózók a „Bejelentő és változásbejelentő lap az egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozók, valamint azon magánszemélyek részére, akik az általános forgalmi adó hatálya alá tartoznak vagy adószám kiváltására kötelezettek” elnevezésű, ’T101 számú adatlapon kötelesek a változásbejelentési kötelezettségüknek eleget tenni.

Az előzőekben hivatkozott, ’T201T, ’T201, ’T101E és ’T101 számú adatlapok kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, kizárólag az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) tölthetőek le. A nyomtatványok elektronikus úton, személyesen, meghatalmazott által, illetve postai úton is benyújthatóak. A változásbejelentés költség- és illetékmentes.

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező adózók részére a változásbejelentési kötelezettség teljesítése előtt javasoljuk a bejelentett adataik (beleértve a tevékenységeik) interneten történő lekérdezését.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a fentiekben foglaltaktól eltérően, az éves bevallásra kötelezett adózók a 2007. december 31. napjáig bejelentett, automatikusan át nem fordítható tevékenységi körük változását a 2008. évről benyújtandó éves adóbevallásukkal egyidejűleg kötelesek bejelenteni az állami adóhatósághoz (pl. ingatlant bérbeadó adószámos magánszemélyek a 0853-as bevallással egyidejűleg). "

Kérdésem ezt most úgy értsem, ha adott egy őstermelő, akkor elvileg a T101-en át kellene fordítani a TEÁORT, ha nem tudták , de még sem kell, mert a 0853-as lapon lesz egy olyan rublika , ahol bel lehet jelenteni, vagy még most inkább küldjem el a változás bejelentőt, de ezt a december 27-ig változást sem értem teljesen.

Légyszíves értelmezzétek nekem, van egy pár őstermelőm, aki 2007.decemberben váltotta ki a régi teáorral az adószámot, most szerintetel, akkor várjam a bevallást?

Köszönöm: Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: markne » szomb. dec. 27, 2008 8:18 am

Szia, Márti!

Egy őstermelőm volt, akinek a tevékenységei közül nem mindent tudtak átfordítani. Már valamikor az év közepén, valamelyik kijelült időpontig - több is volt ilyen - elküldtem a változás bejelentőt, ennek alapján át is vezették a törzsadataiban. Egyébként ő is 2007. decemberében kapott adószámot, ezért még a régi szerepelt a törzsadataiban. Azt nem tudom értelmezni, hogy a december 27-i átfordítás azt jelenti-e, hogy még megpróbálkoznak hivatalből megtenni, vagy arra vonatkozik, aki nem tette meg eddig az időpontig, már ne tegye. Inkább az utóbbira gyanakszom.

Ha bejelented még ma, abból nagyobb probléma nem lehet, csak esetleg több a munka vele, ha lesz a 0853-on belül lehetőség, ahogy írtad. Ha pedig akkor is ugyanezt kell kitölteni, akkor  meg mindegy. Ha befogadják, még a bevallás idejéig megtudod a törzsadataiból.

üdv: Rózsa

markne

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szomb. dec. 27, 2008 9:25 am

Szia Márti! Nekem ez úgy jön le, hogy várhatóan a hivatalból történő átfordítás végső időpontja 08.12.27, de a továbbiakat én sem értem, miért kell a 101-es változás bejelentő, ha a bevalláson is meg lehet tenni. Arra gondolok még, hogy talán azok akiknél több féle tevékenységet végeznek azt kell a 101-en felsorolni, amennyiben csak egyetlen a főtev. van ott elegendő lesz a bevallás is. Persze ez csupán találgatás. Nem igaz, hogy nem lehet még mindig egyértelmű tájékoztatót kiadni. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szomb. dec. 27, 2008 1:13 pm

Sziasztok! Köszönöm szépen, ha biztos lennék benne, hogy a 0853-on jelenthetünk, vagy 0853+ T101 egyidőben , akkor nem foglalkoznék vele, de tényleg volt több határidő, majd mégsem kell, aztán újra kell, aztán mégsem így az őstermelők maradtak.

Vagy 28-án kellene újra lekérnem a törzset, mert lehet valami csoda történik ma és amit a múlt héten láttam holnap már mást látok?

Már az utolsó két ev-ének is azt mondtam, hogy inkább cseréltesse ki még ebben az évben, mert december elején még semmi konkrétum nem volt, a többiek még év elején elkezdték.

A sok össze-vissza tájékoztatás következtében a társaságok, meg sajnos van aki már kétszer fizetett az időben akarunk módosítani miatt.

Üdv: Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » szomb. dec. 27, 2008 1:51 pm

Sziasztok!

Még egy kérdésem lenne, akkor ha most küldöm el a változás bejelentőt T101-et  1 db kell , ahol törlöm 2007.12.31-el az előzőt+ 1 db ahol bejelentem az új Teáort , vagy elég csak 1 db bejelentő 2008.01.01-től érvényes számmal és hivatalból törlik a régit?

Tudom bugyuta kérdéseim vannak, nézzétek el nekem most nem vagyok valami toppon.

Üdv: Márti

viragmarta60

HozzászólásSzerző: HIDNA » szomb. dec. 27, 2008 2:54 pm

Én is éppen ezen a technikai dolgon töprengek, mint Márti.

Remélem elég egy bejelentő, mert elég sok munkának ígérkezik így is.

Klári

HIDNA

HozzászólásSzerző: FRUZSIBT » szomb. dec. 27, 2008 4:44 pm

Sziasztok!

Csatlakozom a témához, jó kis munka vár ránk e változásbejelentővel is! Mi a helyzet azzal az egyéni vállalkozóval, aki cseréltette az igazolványát éppen az  új szakmakódok miatt és képzeljétek néztem a törzset és az újak mellett a régi számok is szerepelnek.Most nekik is kell változásbejelentő, a régi kódokat töröltessem? De miért nem törölték  az ig.cserével egyidőben,amikor ugyanazt a tevékenységet bejelölték a 2008-as szakmakóddal? Nálatok van ilyen? Mit csináltok ezekkel?
Fruzsi

FRUZSIBT

HozzászólásSzerző: HIDNA » szomb. dec. 27, 2008 5:07 pm

Letöltöttem az összes ügyfél törzsadatát, sokan elkészítették a  szerződés módosítást, mégis szerepelnek régi TEÁOR számok.

Alig van, akinek rendben vannak az adatai. Egyszerűen nem értem.

Vagy az ügyvédek hibáztak?

Klári

HIDNA

HozzászólásSzerző: opika » szomb. dec. 27, 2008 7:52 pm

Én a december 27-ig módosításon azt értem, hogy esetleg addig azt a tevékenységet megszünteti, akkor már azzal nem kell foglalkozni.

Én azt nem olvasom ki sehol, hogy a bevalláson lesz ilyen rubrika, hanem csak azt, hogy a 2009. évi első bevallási határidejére kell a megfelelő változásbejelentőn (T101, T102, T101/E stb.) a módosítást elvégezni, és csak azokra a tevékenységekre, amelyekre az automatikus átfordítás nem történhetett meg. Igy a társaságok az első 08-as bevallás hi-jére, február 12-ig, azok pedig akik éves bevallók (kieg.tev. vállalkozó, önálló adószámos magánszemély) a 0853-as bevallás határidejére, de nem az 53-as bevallásban. 

opika

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szomb. dec. 27, 2008 8:10 pm

Kedves Opika!  Úgy gondolom , válaszoddal sokat segítettél, nekem  biztos Megnéznéd még a kérdező 4. számú kérdését is , hogy elegendő egy 101-sen jelenteni vagy jól gondoljuk hogy kettőn lehet , mert a fő oldalon a hatályba lépés dátuma különböző.

Lehetek telhetetlen, csak egy kicsit. megnéznéd még kompenzációs felárral kapcsolatos kérdést.

Köszönöm. Mária

valterjozsefne

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás