Adófórum

Adózási és számviteli információk

különbözeti áfa bejelentése

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: mona79 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok

Nem tudom, hogy jól értelmezem-e az áfa tv XVI fejezetét, hogy nem kell jelenteni, ha jövőre is a különbözeti áfa szerint szeretnénk adózni. Szerintetek? Mert én úgy gondolom nem kell, de valamiért elbizonytalanodtam.... Előre is köszönöm a válaszokat a nagy sütögetés közbe....

Üdv Mona

mona79

HozzászólásSzerző: gerine » kedd dec. 23, 2008 10:48 am

Szia Mona! Jól gondolod, biztos lehetsz magadban.  Az art 22-23 §-ából az következik, hogy csak változás esetén jelentesz. Ha azokat az adózási formákat "tartod", amiket már egyszer bejelentettél, mindaddig nem kell tenned semmit, míg azokban változás nem következik be. Nekem is van több különbözeti áfa-som, nem jelentem őket soha évvégén újra.  Boldog Karácsonyt Nóri
gerine

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd dec. 23, 2008 3:21 pm

Szia! Jól gondolod, nem kell megerősíteni , amennyiben jövőre is szeretnéd alkalmazni ezt az adózási formát.Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: potoczki » kedd dec. 23, 2008 3:50 pm

Szia Nóra!

Az új Áfa tv. Szerint valóban nem kell már idén megerősíteni , ha valaki a különbözet –szerinti adózást kívánja jövőre is alkalmazni , de a régi ÁFA tv szerint , azaz 2007 előtt minden évben meg kellett erősíteni a választást .

Régi ÁFA tv .(1992.évi LXXIV.tv) 64§(1)

„Az adóalany a különbözet szerinti adózást az adóév végéig választja .A jelzett időszak elteltét követően az adóalany ismét élhet választási jogával .”

viszont az új Áfa tv. Szerint : 2007 évi CXXVII tv szerint valóban nem kell minden évben bejelentkezni a különbözet-szerinti adózás alá , csak a változást kell bejelenteni.

Üdv,Viki

potoczki

HozzászólásSzerző: gerine » szer. dec. 24, 2008 9:29 am

Szia Viki! Nagyon szépen köszönöm, ez elkerülte a figyelmemet, én soha nem jeleztem újra. Ezek sezrint, most be kell jelentem, mert elvesztette a "jogosultságát" Szerencsére nem használta az ügyfél ezt a módszert, csak felkészült - "volna" -  rá. A többieket  2008-tól jelentettem be. Azokkal monden rendben.  Mégegyszer nagyon köszönöm. Boldog karácsonyt.
gerine

HozzászólásSzerző: potoczki » szer. dec. 24, 2008 2:53 pm

Szia Nóri ! Örülök,ha segíthettem!

Boldog karácsonyt!

Viki

potoczki

HozzászólásSzerző: gerine » kedd dec. 30, 2008 12:20 pm

Szia Viki! Tudom már, miért nem jelentettem változásokat... Én akkor úgy értelmeztem, hogy "adóév végéig", hogy év közben nem lehet módosítani, tehát évvégéig tart a nyilatkozat. De ha változást nem jelentek, akkor ez addig él, amíg nem jelzem, hogy kijelentkezik a vállalkozó. Tehát adott éven túl is.  Most megnéztem az Apeh törzsállományát, és benne is van az ügyfeleimnél a "különbözet szerinti adózás". Tehát csak akkor jelentjük, ha változás áll be. Ha marad a választott forma, nem jelentünk.Mégegyszer köszönöm, így legalább frissítettem. BÚÉK Nóri
gerine

Vissza: Adatszolgáltatás